19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsü ağır geçirme riskini düzenli egzersizle azaltın

Koronavirüsü ağır geçirme riskini düzenli egzersizle azaltın

İçerikleri

ABD’deki Kaiser Permanente Tıp Merkezi Aile ve Spor Hekimliğince gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Covid-19 virüsü enfeksiyonunu ağır geçirme riskini düzenli egzersiz azaltıyor. Ülkemizde tam kapanma kararının alınmasından sonra hareketsiz yaşam tarzının daha da artacağına değinen Dr. Öğretim Üyesi Ömer Fikri Eralp, “Tam kapanma sürecinde büyük kas gruplarını harekete geçirecek egzersizlere önem verilmelidir. Mesela çömelip kalkma, uzanma, esneme, el, dirsek ve omuz hareketleriyle birlikte alt extremite kalça ve diz eklemlerini aktif tutacak egzersizler mutlaka yapılmalıdır. Evde yapılan günlük işler bu egzersizlere yönelik set haline dönüştürülebilir.” dedi.

Pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının arttığına dikkat çektikten sonra özellikle 65 yaş ve üstü için önemli uyarılarda bulunan Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Fikri Eralp, “Yaşlıların sağlıklı bir yaşam sürmesi için hareketli yaşam tarzı çok önemlidir. Yaşla birlikte yaşlıların kas hacimlerinde kayıp yaşanır. Bu kas kayıpları eklem hareketleriyle bağlantılı olarak da yaşanır. Yaşlılar, pandemi sürecinde virüsten korunmak için eve kapandıklarından günlük aktivitelerini yerine getiremiyorlar. Günlük yaşamdaki aktivitelerinden uzak kalan yaşlıların kas hacimlerini kaybetme süreci daha da hızlandı.” şeklinde konuştu.

Günlük Aktiviteler Devam Etmezse Kas Kaybı Yaşanabilir

Ev içerisindeki faaliyetlerin kesinlikle sürdürülmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Dr. Eralp, “Ev içerisindeki rutin hareketler düzenli olarak yapılmazsa yaşa bağlı olarak görülen ve tıpta sarkopeni olarak adlandırılan kas kayıplarının yaşanma riski bir hayli artar. Bu kas kayıplarına bağlı olarak herhangi bir düşmede kırıklar görülmesi yüksek bir olasılıktır. Evden çıkamayan yaşlılara mutlaka düzenli egzersiz yapmalarını tavsiye ediyorum. Büyük eklem hareketleri de bu egzersizler içerisinde olmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Ev İçerisinde Hareketsiz Kalınmamalı

Ev içerisinde hareketsiz kalmaktansa diz eklemi ve kalçayı da kapsayan egzersizlerin yapılmasının kasları korumak için önemli olduğuna değinen Dr. Eralp, “Yaşlılarımız koordinasyon egzersizleri yapabilirler. El becerilerini koruyacak küçük sinir kas koordinasyonu egzersizleri ile birlikte uzanmalarda yapılabilir. Büyük kas grubu egzersizlerinin ev içerisinde düzenli yapılmaya dikkat edilmesi önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Yürümek Dahi Ciddi Fayda Sağlar

Solunum sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde olumsuz etkileri olan koronavirüsün bu etkilerini azaltmak için egzersizin olmazsa olmaz olduğunu da ifade eden Dr. Eralp, “Yaşlılarımız, haftalık 3 veya 4 gün düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmemelidir. Yaşlılarımızın ağır egzersiz yapmasını elbette bekleyemeyiz. Uzanmaları, esnemeleri, çömelip kalkmaları, el, dirsek, omuz, kalça ve diz bölgesindeki eklemleri aktif tutacak egzersizleri yapmaları yeterlidir. Hiçbir egzersizi yapmaya güçleri yetmiyorsa da mutlaka yürüyüş yapsınlar. Bunun bile çok faydası olacaktır.

Yaşlılarımızın bir direncin üstesinden gelmelerini beklemek son derece yanlış olur. Diz ve kalça eklemlerini harekete geçirmek için kısa ipler ve küçük toplar kullanılabileceği gibi ön kol kaslarını çalıştırmak içinde avuç içerisinde top sıkabilirler, el parmaklarını açıp kapayabilirler. Omuz bölgesindeki eklemlerin hareket kabiliyeti içinde kolları yana açıp kapayabilirler, tutma, kolları yukarı omuz bölgesinde tutma vb. egzersizleri yapabilirler. Kalça ve diz bölgesindeki eklemler içinde çömelip kalkma hareketleri tavsiye edilebilir. Yaşlılarımız bu egzersizlerden bir kısmını iskemleye oturma şeklinde de yapabilirler. Kendilerini yormadan ve zorlamadan belli sayıda ve tekrarda bu egzersizleri yapabilirler.

Yaşlılarımızı bu egzersizlere motive etmek için ev içerisindeki gençlerde yaşlılarımıza yardımcı olmalıdır. Bu egzersizler gün içerisinde tekrarlanarak bir set haline dönüştürülebilir. Egzersiz yapmanın ve bir şeyleri hala başarabiliyor olmanın motivesi yaşlılarımıza moral olacaktır. Tam kapanma sürecinde sadece yaşlılarımız değil, herkes kendisine yeterli zamanı ayırmalıdır.” diye konuştu.