18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeBu yaz mutlaka içmeniz gereken 5 detoks içeceği

Bu yaz mutlaka içmeniz gereken 5 detoks içeceği

Besin değeri açısından zengin sağlıklı yiyecekler yemek, vücudu zinde tutmaya ve hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Her gün doğru miktarda lif ve antioksidan alımı vücudun doğal olarak temizlenmesini sağlar.

İçerikleri

Her gün çevreden ve besinlerden gelen çeşitli toksinler vücutta birikir. Fakat, birçok hastalığın önlenmesi için bu toksinlerin vücuttan atılması gerekir. Vücudun bu toksinleri akciğerler, karaciğer, sindirim sistemi, cilt, böbrekler vb. yoluyla atmak için doğal bir mekanizması vardır.

Lif açısından zengin gıdalar, bol miktarda temel vitamin ve mikro besin içeren yiyecekler tüketmek vücudun nemli tutulmasını sağlar. Böylece, zararlı toksinlerin vücuttan atılma süreci hızlanır.

Vücudunuzdan Toksin Attıracak 5 Detoks İçeriği

Vücudu toksinlerden arındırmak için yiyeceklerin yanı sıra bazı içecekleri tüketmek de çok faydalıdır. Vücudunuzu toksinlerden arındıracak, kilo vermenizi sağlayacak ve yaz aylarında zinde kalmanızı sağlayacak 5 detoks içeceği tarifi için lütfen okumaya devam edin.

1- Salatalık, Nane ve Limon Karışımı

Salatalık ve nane detoks içeceği evinizde rahatlıkla yapılabilecek en faydalı ve popüler detoks içeceklerinden biridir. Nane, mide bulantısını yatıştırmak ve sindirim sürecini hızlandırmak için en iyi yiyecek olarak bilinir. Salatalık, nane ve limon karışımı ile elde edebileceğiniz soğuk içecek yaz aylarında hem ferahlamanıza hem de zehirli toksinlerden arınmanıza yardımcı olur.

Hazırlanışı:

1 adet salatalığı soyup doğradıktan sonra nane yaprakları ile birlikte bir kaseye doldurun. Üzerine 1 su bardağı su ekleyin.

Daha sonra bu karışımı süzün ve posasını atın. Limon suyu, siyah tuz ekleyin ve gerekirse suyla seyreltin. İçerisine biraz buz küpü koyduktan sonra limon halkaları ve nane yapraklarıyla süsleyin. Salatalık, nane ve limon karışımınızı soğuk halde servis ederek tüketebilirsiniz.

2- Nar ve Pancar Suyu Karışımı

Hem narın hem de pancarın arınma ve detoksifikasyonda büyük önemi vardır. Sağlığa birçok faydası bulunan pancar, karaciğer enzimlerini aktive ettiği için karaciğer detoksuna yardımcı olur.

Pancar anti-inflamatuar özellikleri ile bilinir ve karaciğerin hasar görmesini önler. Nar ise vücut detoksifikasyonuna yardımcı olan yüksek antioksidanlara sahip bir meyvedir.

Ayrıca, düşük hemoglobin problemi yaşayan kişiler için nar ve pancar çok faydalıdır. Fakat bu meyveler karıştırılıp içecek haline getirilirse hemen tüketilmesi gerekir. Dışarıda saklanma veya yanınızda taşıma için uygun değildir.

Hazırlanışı:

Bir karıştırıcı içerisine nar suyu ve doğranmış pancar ekleyin. Biraz karabiber ekledikten sonra karıştırın. Posasını süzdükten sonra servis yapın ve hemen tüketmeye dikkat edin.

3- Limon ve Zencefil Karışımı

Zencefil, sindirime yardımcı olan ve antioksidan bakımından zengin anti-inflamatuar bir bitkidir. Harika bir C vitamini kaynağı olan limon ise kilo vermeye ve sindirime yardımcı olur. Bu nedenle limon ve zencefil karışımıyla yapılan içecek vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilir.

Hazırlanışı:

3 su bardağı suyu ısıtın. Su kaynamaya başlamadan önce zencefil, çay yaprakları, limon suyu ve bal ekleyin. Bir bardağa süzün ve ılık bir şekilde tüketin.

4- Zerdeçal Çayı

Antioksidanlar ve anti-inflamatuar maddeler açısından çok zengin olan zerdeçal çayının sağlık yönünden sayısız faydası vardır. Karaciğeri temizleyen bir baharat olan zerdeçal karaciğer fonksiyonlarını iyileştirerek vücudun bağışıklığını güçlendirir.

Hazırlanışı:

Bir kase içerisinde su kaynattıktan sonra içerisine 1/2 çay kaşığı doğranmış zerdecal, 1/4 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı bal ilave edin.

Su miktarı yarıya inene kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra çayınızı süzerek sıcak bir şekilde servis yapın.

5- Mangolu Yeşil Çay

Mangolu yeşil çay, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanın lezzetli bir yoludur. Lezzetli aroması ve hoş kokusuyla mutlaka denenmesi gereken bir içecektir.

Yeşil çay, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, mango meyvesi de bol miktarda vitamin içeren bir meyvedir. Bu yüzden doğranmış mangoları yeşil çay içerisine ilave etmek oldukça etkili bir yöntemdir.

Hazırlanışı:

Bir bardak suyu bir cezveye dolduktan sonra bir tutam yeşil çay ilave ederek kaynamaya bırakın. Daha sonra ocağı kapatın ve çayınızın oda sıcaklığına gelmesini sağlayın.

Yeşil çayı bir bardağa doldurun ve içerisine doğranmış mangolar, buz küpleri ve biraz bal ekleyin. Daha sonra mangolu yeşil çayınızı soğuk bir şekilde tüketin.

Lif ve vitamin bakımından zengin içecekler tüketmek şekerli meyve sularından çok daha faydalıdır. Çünkü, sağlıklı bir detoks içeceği için doğal malzemeler kullanmak çok önemlidir.

Sağlıklı detoks içecekleri yaz boyu daha formda ve zinde kalmanıza yardımcı olabilir. Ancak tüm bu detoks içecekleri arasından sizin için en ideal olanını bulmak için mutlaka bir beslenme uzmanına danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.