Özellikle yaz aylarında ve sonbaharın başlangıcında artan el ayak hastalığı tükürük, hapşırma ve öksürme gibi yollarla bulaşabilmektedir. Yaz aylarında havuz sezonunun büyük ilgi görmesi ve bu havuz sularının ağza gelmesi ile hastalık daha sık bulaşmaktadır. Rahatsızlık veren el ayak hastalığı ciddi bulgular göstermemektedir. Her yaş grubunda görülebilen el ayak hastalığı genelde 10 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. Korkulmaması gereken bu hastalık ciddiye alınmalıdır.
El Ayak Hastalığı Nedir?
El ayak ağız hastalığı da denilen el ayak hastalığı nedir birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Son dönemlerde görülme sıklığı arttığı için sizlere el ayak hastalığı ile ilgili bilgiler vermek istedik. Bir virüs nedeni ile enfeksiyon sonucunda ortaya çıkan el ayak hastalığı ağız çevresinde yaralar ile başlamaktadır. Daha sonra ellerde, ayaklarda, kalçada ve baldırda döküntü olarak devam etmektedir.
El ayak hastalığının kesin bir tedavisi maalesef yoktur. Ancak bazı tedavi yöntemleri ile el ayak hastalığının belirtileri hafifletilmektedir. Hastalığa entereovirüs 71 ve coxsackievirüs A16 virüsleri neden olmaktadır. Hastalığı taşıyan biri ile temas halinde ya da enfekte olan bir oyuncak – kapı tokmağı gibi nesnelere dokunulduğunda hastalık bulaşmaktadır. Kolay bir şekilde yayılma eğilimi gösteren el ayak hastalığında hijyene önem verilmelidir.
El Ayak Hastalığı Neden Olur?
Genelde 2-10 yaş aralığındaki çocukları etkileyen ancak yetişkinlerde de karşılaşılabilen el ayak hastalığı neden olur önemlidir. El ayak hastalığına iki tane virüs neden olmaktadır. Tüm ülkelerde sık sık karşılaşılan el ayak hastalığı özellikle düşük hijyenli ülkeler ile tropikal ülkelerde görülmektedir. El ayak hastalığında hijyen çok önemlidir. El ayak hastalığına neden olan tüm etmenler şu şekilde sıralanabilir:
- Ekovirüs
- Koksaki virüs
- Entereovirüs
El ayak hastalığına neden olan virüsler yukarıda sıralanmıştır. Virüslerin 5–7 günlük kuluçka süreleri vardır. Bu nedenle virüs bulaştığı anda el ayak hastalığı başlamamaktadır. Virüs kişiye bulaştıktan ortalama 5–7 gün sonra el ayak hastalığının belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bulaştırıcılığın en yüksek olduğu zaman ise hastalığın ilk 7 günüdür. Bu nedenle hastalık döneminde hijyene dikkat edilmeli ve başka kişilere hastalık bulaştırılmamalıdır.
El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli yollarla bulaşma riski olan el ayak hastalığı bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Hastalığın erken fark edilmesi için el ayak hastalığı belirtileri nelerdir bilinmelidir. Hastalığın ilk gününde kendini belli etmeyen el ayak hastalığının ilerleyen günlerde ortaya çıkardığı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek ateş
- Ağız içinde aft
- Ağız çevresinde yara
- Ayak içi ve tabanında kırmızı küçük lekeler
- Döküntüler
- İçi su dolu kabarcıklar
- Halsizlik
- Boğaz ağrısı
- Kulak ağrısı
- Bademcikte kızarıklık
- İştahsızlık
El Ayak Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Görülme sıklığı artan el ayak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığı kapmış olan kişiler ile özel eşyaların paylaşılmaması önerilmektedir. El ayak hastalığı öksürme esnasında çıkan küçük damlacıklardan bulaşabilmektedir. Ayrıca hastalığı kapan kişinin tükürük, dışkı ya da idrarı ile teması halinde de el ayak hastalığı bulaşmaktadır. Hastada çıkan içi su dolu kabarcıklardaki suya temas edilmesi durumunda da hastalık bulaşmaktadır. Hastalığın ilk 7 günü bulaştırıcılığın en yüksek olduğu dönemdir.
Su Çiçeği ile El Ayak Hastalığı Arasındaki Fark Nedir?
Bazı benzerlikleri nedeni ile suçiçeği ve el ayak hastalığı karıştırılmaktadır. Bu nedenle su çiçeği ile el ayak hastalığı arasındaki fark nedir bilinmesi önemli bir konudur. Her iki hastalıkta viral enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Suçiçeği ve el ayak hastalığı arasındaki bilinmesi gereken en önemli farklar şu şekilde sıralanabilir:
- El ayak hastalığı pikorna virüsünden kaynaklanırken su çiçeği hernes virüsünden kaynaklanmaktadır.
- El ayak hastalığının kuluçka süresi 10 gündür. Su çiçeğinde ise kuluçka süresi 14 – 21 gündür.
- Su çiçeğinde lezyonlar genelde bacaklarda görülür. El ayak hastalığında ise lezyonlar el, ayak ve bacaklarda görülür.
- El ayak hastalığı kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak su çiçeği kesinlikle asiklovir ile tedavi edilmelidir.
- El ayak hastalığında aşıya gerek yoktur. Ancak su çiçeğinde aşı vardır.
- El ayak hastalığı orta düzeyde bulaşıcı bir hastalıkken su çiçeği çok yüksek bulaştırıcılığa sahiptir.
El Ayak Hastalığı Nereden Geldi?
Kesin tedavisi mümkün olmayan el ayak hastalığı, genelde hijyen konusuna dikkat etmeyen ülkelerden gelmektedir. Bu nedenle başka kişilerle temas kurarken dikkat edilmelidir. El ayak hastalığına yakalanmış kişiler ile yakın temas kurulmamalıdır. Ayrıca bu kişilerin eşyaları da kullanılmamalıdır.
El Ayak Hastalığı Nasıl Geçer?
Birçok kişi el ayak hastalığı nasıl geçer araştırma yapmaktadır. Bir virüs nedeni ile ortaya çıkan el ayak hastalığında antibiyotik tedavisi etki göstermemektedir. Bu nedenle antibiyotik tedavisi uygulanmamaktadır. El ayak hastalığı genel olarak 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bu süre içerisinde temizliğe çok dikkat edilmelidir.
El Ayak Hastalığı Tedavisi Var Mı?
El ayak hastalığını önleyecek bir aşı bulunmamaktadır. Ayrıca hastalığı kesin olarak geçirecek bir tedavi de yoktur. Ancak el ayak hastalığı nedeni ile kişide görülen boğaz ağrısı ve kaşıntı için spreyler doktor tarafından önerilmektedir. Ayrıca yüksek ateşi düşürücü bir ilaç ve boğaz ağrısına iyi gelen ağrı kesici de reçete edilebilmektedir.
El Ayak Hastalığı Tekrarlar Mı?
Anne – babalar el ayak hastalığı tekrarlar mı korkusu yaşamaktadırlar. Ancak el ayak hastalığı geçiren çocukların %90’ında bu hastalık bir daha görülmemektedir. Bir kere el ayak hastalığı geçirildikten sonra aynı virüs ile hastalık tekrarlamamaktadır.
El Ayak Hastalığı Ateş Yapar Mı?
El ayak hastalığı ateşli bir hastalıktır. Hastalığın en önemli belirtilerinin başında yüksek ateş gelmektedir. El ayak hastalığına yakalanan kişilerde 29 – 40 dereceye kadar ateş görülebilmektedir. Bu durumda mutlaka bir doktora gidilmelidir.
El Ayak Hastalığı Ateş Kaç Gün Sürer?
El ayak hastalığında yüksek ateş nedeni ile kişide yorgunluk ve iştahsızlıkta görülebilmektedir. Döküntüler ile kendini gösteren el ayak hastalığında ateş 5 – 6 gün sürebilmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
El Ayak Hastalığı İz Bırakır Mı?
El ayak hastalığında özellikle el ayak hastalığı iz bırakır mı konusu kişileri düşündürmektedir. El ayak hastalığında oluşan döküntüler genel olarak 7 – 10 gün içerisinde geçmektedir. Bu lezyonlar genellikle iz bırakmazlar. Ancak hastaların bazılarında hastalık atlatıldıktan 1 ay sonra el – ayak ve tabanlarda soyulmalar görülebilmektedir.
El Ayak Hastalığı Anneye Geçer Mi?
Çocuklarda daha sık görülen el ayak hastalığı, bu hastalığı geçirmeyen annelere geçebilmektedir. Çocukları ile ilgilenmek zorunda olan anneler sürekli temas halindedirler. Bu nedenle de hastalık için risk altındadırlar.
El Ayak Hastalığında Banyo Yapılır Mı?
El ayak hastalığında çok dikkat edilmelidir. Hastalığın özellikle gebe kadınlara bulaşması riskli olabilmektedir. Bu nedenle el ayak hastalığına yakalanan çocukların özellikle de lifli bezlerle yaralarına temas edilmemeli ve yaraların olduğu bölge temas edilerek yıkanmamalıdır. Hastalık boyunca banyo yerine çocuğun temiz bir bezle yaralarına dokunmadan silinmesi önerilmektedir.
El Ayak Hastalığına Ne İyi Gelir?
El ayak hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalık genelde 1 hafta içerisinde kendi kendine iyileşmektedir. Bu aşamada önemli olan nokta, hastalığın bulaşmasını önlemektir. El ayak hastalığında özellikle ağız içerisinde oluşan aft yaraları çok can yakıcı olmaktadır. Bu yaraların ağrısını önlemek için karbonatlı su ile gargara yapılması önerilmektedir. Bu sayede yaranın acısı azalarak yara iyileşme sürecine girmektedir. Bunun dışında, yoğurt ve soğuk yiyecekler de boğaz ağrısına iyi gelmektedir.
El Ayak Hastalığına Karbonat İyi Gelir Mi?
El ayak hastalığı nedeni ile ağızda oluşan yaralar için karbonat kullanılması önerilmektedir. 1 çay bardağı ılıtılmış su içerisine 1 çay kaşığı karbonat eklenir ve bu su ile ağız çalkalanır. Çalkalama işlemi gün içerisinde 2 – 3 kere tekrar edilmelidir. Küçük çocuklarda ise bir pamuk yardımı ile karbonatlı su yaraların üzerine yavaşça sürülmelidir.
El Ayak Hastalığı Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?
El ayak hastalığında herkesin şikâyetçi olduğu konuların başında ağız yaraları gelmektedir. Ağız içerisinde oluşan aft yaraları su içildiğinde bile yanarak acı vermektedir. Bu yanma ve acı hissini azalmak için baharatlı besinler tüketilmemelidir. Ayrıca karbonatlı su ile ağız gün içinde 2 – 3 defa çalkalanmalıdır. Yaraların üzerine doğal bal sürmekte yaralara iyi gelmektedir.
El ayak hastalığında tuzlu su ile gargara da yaralara iyi gelmektedir. Tuzlu su bakteri ve virüsleri temizlemektedir. Ayrıca boğaz ağrısını da hafifletmektedir. Tuzlu su ile gün içerisinde birkaç defa ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Bu işlem ilk etapta canınızı yakabilir. Ancak sonradan ağrınızı hafifletecek ve rahatlayacaksınız.
El Ayak Hastalığı Hangi Krem Kullanılır?
El ayak hastalığının tedavi etmek için bir ilaç yoktur. Hastalık virüs nedeni ile meydana geldiği için antibiyotikte kullanılamamaktadır. Ancak el ayak hastalığı nedeni ile kişide oluşan yaralar ve döküntüler için doktorlar tarafından bazı kremler önerilmektedir. Bu konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Hastalığın durumuna göre en uygun krem doktor tarafından reçete edilmektedir.
El Ayak Hastalığı İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Tedavisi
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından el ayak hastalığı bitkisel tedavisi çoğu hastanın iyileşmesine yardımcı olmuştur. Saraçoğlu tarafından önerilen karbonat yöntemi yukarıda anlattığımız şekilde yapılmalıdır. Bir çay bardağı kadar klorsuz suyu kaynatın ve ılımasını bekleyin. Su ılıdıktan sonra içerisine 1 çay kaşığı karbonatı ekleyerek karıştırın ve bu su ile günde 2 – 3 kere gargara yapın. Virüs öldürücü etkisi bulunan sarımsağı da günde bir tane tüketmenizi öneren İbrahim Saraçoğlu, mürver çayının da rahatlama sağlayacağını söylemektedir.
El Ayak Hastalığı Hangi Doktora Gidilir?
El ayak hastalığında ayaklarda meydana gelen ağrılar için ilk olarak Ortopedi bölümünde Ortopedi uzmanına başvurulmaktadır. Çocuklarda görülen el ayak hastalığı için çocuk doktorlarına müracaat edilmelidir.
El Ayak Hastalığı Geçirenlerin Yorumları Neler?
El ayak hastalığı geçirenlerin yorumları önemlidir. Hastalığa ilk yakalandıkları anda telaşlandıklarını ve yaralar nedeni ile acı çektiklerini söyleyen hastalar, özellikle hijyene dikkat edilmesi konusunda uyarmaktadır. Ağız yaraları için karbonatlı ve tuzlu su gargarasını öneren hastalar, hastalığın çok korkulacak bir durum olmadığından da bahsetmektedirler.
- El ve ayak yanması hangi hastalığın belirtisidir? Nasıl geçer?
- Vicks krem ayak ağrısına, mantarına iyi gelir mi?
- Ayak karıncalanması, uyuşması neden olur, nasıl geçer?
- Ayaklarda yanma, iğne batması, uyuşma ve karıncalanma neden olur?