Ana SayfaSağlıkHastalıkAyak karıncalanması, uyuşması neden olur, nasıl geçer?

Ayak karıncalanması, uyuşması neden olur, nasıl geçer?

Bu yazımızda, ayak karıncalanması nedir, ayak karıncalanması neden olur, sol ayak uyuşması ve karıncalanması neden olur, ayak karıncalanması nasıl geçer sorularınıza cevap verilecektir.

İçerikleri

Ayak karıncalanması bacaklarda yanma ve karıncalanma hissi vücutta varis patolojilerinden meydana gelebileceği gibi şiddetli yorgunluk nedeniyle oluşabilir. Tıp dilinde bu olaya parestezi adı verilir; parestezi, diz altından başlayarak ayak parmaklarına kadar oluşan karıncalanma kan akışının yavaşlaması ve sinir uçlarının sıkışması nedeniyle olabilir.

Çok dar çoraplar giymek bütün gece tek pozisyonda uyumak karıncalanma ve yanmaya sebep olur. Uzun süre ayakta kalmak da ayak parmaklarında şiddetli ağrıya ve karıncalanmaya yol açabilir. Kış aylarında havaların soğumasına bağlı olarak damarların daralması söz konusudur. Kış aylarında ayak karıncalanması daha fazla görülebilir. Mekanik hasarların sinirlere verdiği zararlar nedeniyle ayak karıncalanması oluşabilir, aşırı sigara içme hücrelerin yeterli oksijen almamasına yol açtığı için ve ek olarak C vitamini eksikliği meydana geldiği için sigaranın solunum sistemi üzerinde çok önemli zararları olmakta ve bu durum ayak karıncalanması ile sonuçlanabilmektedir.

Vücutta dehidrasyon oluşması magnezyum kalsiyum sodyum gibi önemli minerallerin kaybına yol açacağından ayak karıncalanması meydana gelebilir. Ayak karıncalanması neden olur sorusunun bir diğer cevabı mantar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem hastalıkları, omurgalarda deformasyonlar, tümörler alerji vitamin eksikliği şeklinde sıralanabilir.

Ayak Karıncalanması Neden Olur?

Ayak karıncalanması farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte ayak karıncalanması nedenleri;

  • Ayak karıncalanması nedenleri arasında vücutta kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan vitamin eksikliği en büyük neden olarak gösterilir.
  • Kozmetik ürünlerin düşük kalitede kullanılması ayağı sıkıştıran ayakkabıların, dar çorapların ve sentetik elbiselerin giyilmesi nedeniyle ayak karıncalanması meydana gelir.
  • Vücutta meydana gelen kan damarlarını sıkıştıran tümörler buna yol açabilir.
  • Omurgada meydana gelen deformasyonlar ayak karıncalanması nedenidir. Ayak ve bacaklarda yanma mantarlara bağlı olabilir, mantarlar kırılgan tırnaklara ve kötü ayak kokusuna da yol açarlar.
  • Şeker hastalığı başlı başına ayak karıncalanmasına neden olmaktadır çünkü bu hastalık Kan damarları üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Tıp literatüründe Diyabetik ayak adıyla anılan ve diyabet hastalığının damarları tıkanması sonucu oluşan ayak yaralanmalarının antibiyotiklerle tedavi edilememesi nedeniyle ayakların kesilmesine kadar giden tehlikeli vakalara rastlanmaktadır.
  • Vücutta meydana gelen dehidrasyon ayak karıncalanma ayak kramplarına yol açabilir.
  • Çok sigara içen insanlarda oksijen eksikliği meydana gelir.
  • C vitaminini yeterince almayan kişilerde ayak karıncalanması sık görülür.
  • Soğuk havada uzun süre ayakta kalan insanlar da karıncalanma uyuşma ve ağrı meydana gelebilir.

Sol Ayak Uyuşması ve Karıncalanması Neden Olur?

Sol ayak uyuşması ve karıncalanması varislere bağlı olabilir. Kas duvarları zayıfladığında karıncalanma ve yanma hissi ortaya çıkabilir, bununla beraber ayakta kramp ve ağrılar bacaklarda şişme meydana gelebilir. Sol ayak uyuşması ve karıncalanması ilaçla kolayca tedavi edilebilir, genellikle varisli damarlar geliştiğinde ödem de meydana gelir ve kan pıhtıları oluşabilir. Başlangıç evresinde ilaçla tedavi çözüm olabilir.

Sol ayak uyuşması ve karıncalanmasının direkt olarak kalp rahatsızlığı ile bir ilişkisinin olup olmadığını öğrenmek için doktora muayene olmak gerekir. Bacaklarda karıncalanma antihistamin ve analjezik ilaçlarla tedavi edilir. Ancak karıncalanmanın asıl sebebinin ortaya çıkarılması gerekir. Sol ayak uyuşması ve karıncalanması durumunda damar cerrahı nörolog dermatolog ve endokrin uzmanları durumu birlikte değerlendirmelidir.

Ayak Karıncalanması Nasıl Geçer?

Ayak karıncalanmasının geçebilmesi için, öncelikle karıncalanmaya neden olan alışkanlıkların ve hastalıkların ortadan kaldırılması gerekir. Sigaranın azaltılması hayata daha fazla egzersiz katmak, yeteri kadar Vitamin mineral almak, kış aylarında damarların daralması nedeniyle soğuğa fazla maruz kalmamak bireysel tedbirler olarak ayak karıncalanması önüne geçebilir. Patolojik nedenler varsa damar cerrahı nörolog dermatolog ve endokrin uzmanları durumu birlikte değerlendirmelidir.

Doktorlar genelde hasta için bir çeşit laboratuvar ve klinik çalışmaları yaparlar. Bu çalışmaların arasında tam kan sayımı hemoglobin seviyesi eritrosit seviyesi trombosit sayısı ile ilgili bilgi verir. Hastanın kolesterol seviyeleri ürik asit miktarı biyokimyasal Kan testleri ile ortaya çıkarılır. Genel bir idrar analizi yapılarak Protein kaçağı tespit edilmeye çalışılır kan şekeri seviyesine bakılır, kalp elektrokardiyografi çekilir ve ortak bir teşhis konarak ayak karıncalanması neden olur sorusu cevaplanmış olur. Hastalığın kaynağı bulunduktan sonra doktorunuz bir tedavi sürecini başlatacaktır. Yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak ve ilaçları zamanında düzenli alarak, ayak karıncalanması probleminin üstesinden gelebilirsiniz.

Etiketler; Ayak Karıncalanması, Ayak karıncalanması neden olur, Sol Ayak Uyuşması ve karıncalanması, Ayak Karıncalanması nasıl geçer.

Ayak Karıncalanması, Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?