22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda boy uzatan yiyecekler neler?

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler neler?

Boyu kısa olan ebeveynlerin çoğu, çocuklarının uzun boylu olabileceği konusunda karamsar olurlar. Çoğu zaman, çocuklarda boy uzatan yiyecekler olduğunu ve aktif bir yaşam tarzının çocukların boyunun uzamasına yardımcı olabileceğini unuturlar. Evet, çocukların boyunu artırabilecek çok çeşitli yiyecekler var.

İçerikleri

Boy uzaması her ne kadar genetik olsa da boy uzaması üzerine yapılan araştırmalar, düzenli uykunun, düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı ve dengeli beslenmenin de boyun uzamasına etki ettiğini göstermektedir.

Çocuklarda Boy Uzatan Yiyecekler Neler?

Çocukların sağlıklı bir yaşam için tüketmesi gereken bazı besinler, aynı zamanda boylarının uzamasına da yardımcı olmaktadır. Peki, çocuklarda kemik gelişiminin yanı sıra boylarının uzamasına da yardımcı olan besinler hangileridir? İşte çocuklarda boy uzatan yiyecekler listesi…

Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve Süt Ürünleri

Boyun uzaması için olmazsa olmaz şart sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmaktır. İçeriğinde bol miktarda kalsiyum ve fosfor barındıran süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketilmesi sağlıklı kemik yapısına sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Çocuklara yatmadan evvel bir bardak süt içirilmesi vücuda büyüme hormonu salgılatarak kemik gelişimine ve boy uzamasına ciddi katkı sağlamaktadır. Süt, çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasında en önemli olanıdır.

Ancak çocuklara inek sütünü ölçülü içirmeye çok dikkat edilmelidir. Çünkü inek sütü aşırı tüketildiği takdirde vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini bozmaktadır. Bu dengenin bozulması da kemik gelişimine olumsuz etki etmektedir. Yine inek sütünün fazla tüketilmesi vücutta demir eksikliğine neden olabilmektedir. Çocukları inek sütünün sağlığa olan bu olumsuz etkilerinden koruyabilmek için günlük 500 milimden fazla inek sütü içirmemeye dikkat edilmelidir.

Yeşil Mercimek
Yeşil Mercimek

Yeşil Mercimek

Vücutta yeterince magnezyum bulunmadığı zaman kalsiyum ve D vitamini metabolizması doğru çalışmamaktadır. Bu nedenle çocuklara içeriğinde bol miktarda magnezyum barındıran besinlerin tükettirilmesi kemik gelişimini ve boy uzamasını desteklemektedir. İçeriğinde bol miktarda magnezyum barındıran yeşil mercimek ise en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır.

Yeşil mercimek haricinde ıspanak, brokoli, uskumru, enginar, bitter çikolata ve domateste magnezyum bakımından çok zengin besinler sınıfındadır.

Yağlı Balıklar
Yağlı Balıklar

Yağlı Balıklar

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasında yağlı balık tüketimi çok önemlidir. Yağlı balıkların içeriğinde D vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle somon, alabalık, uskumru, ton balığı gibi yağlı balıkları çocuklar düzenli olarak tüketmelidir. Peynir, yumurta ve sığır karaciğeri gibi besinlerin içeriğinde de bir miktar D vitamini bulunmaktadır.

Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaktan emiliminin artırılmasına yardımcı olan D vitamininin önemli bir kısmı güneş ışınlarından alındığı için güneş ışınlarının dik açıyla gelmediği saatlerde günlük en az 15-20 dakika kadar güneşlenmek kemik sağlığını desteklemekte ve boy uzamasına yardımcı olmaktadır. Saraçoğlu boyun uzaması için kefal, palamut, uskumru gibi balıkların siyah et kısmının en az bir yıl boyunca, haftada üç defa (50 gr) tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Mevsimindeki taze balıkları tüketmeye özen gösterin.

Kuruyemişler
Kuruyemişler

Kuruyemişler

Çinko bakımından çok zengin olmasının yanı sıra sağlığa faydalı olan yağ asitlerini de bol miktarda içeriğinde barındıran yer fıstığı, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler çocuklarda boy uzatan yiyecekler arasındadır. Bu kuruyemişlerin düzenli olarak tükettirilmesine önem verilmelidir. Çünkü boyu kısa olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bu çocuklarda çinko eksikliğinin çok yaygın olduğu tespit edilmiştir. Özellikle çocukların ara öğünlerinde kuruyemişlere yer verilerek çocuklarda boy kısalığı engellenebilir.

Tam bir enerji deposu olan kuruyemişler, kan şekerini de dengelediği için abur cubur olarak adlandırılan sağlıksız besinlerin tüketimini engellemektedir. Ancak kuruyemişler, vücuda yüksek miktarda enerji verdiği için ölçülü tüketimine çok dikkat edilmelidir. 5 tane fındık ya da 2 tane ceviz 1 porsiyon kuruyemişe denk gelmektedir. 1 porsiyon kuruyemişin ise 25 gram olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

İbrahim Saraçoğlu Boy Uzatma Kürü

Çocuklarda boy uzatan yiyecekler İbrahim Saracoğlu kürü videosu.