Ana SayfaKadınVajinada sivilce nasıl geçer evde? Nasıl yok edilir, patlatılır?

Vajinada sivilce nasıl geçer evde? Nasıl yok edilir, patlatılır?

Çok sık görülen vajinal sorunların başında vajinada sivilce gelmektedir. Birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren vajinada sivilce neden olur? Vajinada sivilce tehlikeli mi? Vajinada sivilce nasıl geçer evde? Herkesin başına gelebilen bu durum için merak edilen soruların yanıtlarını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

İçerikleri

Vücudumuzda kalça, sırt ve yüz gibi bölgelerde görmeye alışkın olduğumuz sivilceler bazen vajinada da görülmektedir. Ağrılı ve kaşıntılı olabilen bu sivilceler genelde ciddi bir durum değildir. Ancak hem ağrılı olması hem de görüntü olarak rahatsız etmesi birçok kişi için problemdir. Bu makalemizde vajinada sivilce nedenlerine ve korunma yollarına değineceğiz.

Vajinada Sivilce Neden Olur?

Vajina bölgesinde zaman zaman sivilceler meydana gelmektedir. Birçok kişiyi rahatsız eden vajinada sivilce neden olur çeşitli cevaplarla karşımıza çıkmaktadır. Vajinanın tahriş olmasına neden olan sivilcelerin görülme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Kontakt Dermatit:

Çok sık karşılaşılan bir egzama türüdür. Bu durumu ortaya çıkaran sebepler arasında sabun, çamaşır deterjanı, hijyenik ped, ter, idrar, meni ve vajinal duştur.

Kıl Kökü İltihabı:

Vajinada sivilce görülmesinin yaygın nedenlerinden biridir. Batık kıllar, tıraş olmak, kesik, ter ve sıkı kıyafetler giymek bu durumun oluşmasına neden olmaktadır.

Akne inversa:

Göğüs altında ve kasıktaki ter bezlerinin etkilenmesine neden olan bir kronik hastalıktır.

Genital Uçuk:

Vajinada sivilce HSV virüsü nedeni ile görülebilir. Bu virüs vajinada uçuk şeklini alarak ağrılı bir duruma dönüşür.

Genital Siğil:

Ten renginde küçük topaklar şeklinde ortaya çıkan karnabahar görünümlü şekillerdir. Rahatsız etmediği sürece tedavisine gerek yoktur. Ancak yine de doktora görünmekte fayda vardır.

Vajinada Ağda Sonrası Sivilce Neden Çıkar?

Vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmanın çeşitli yolları vardır. Yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında ağda gelmektedir. Ağda ile vajinal temizlik yapan kişiler, vajinada ağda sonrası sivilce neden çıkar araştırmaktadır. Özellikle hassas bir cilde sahip olan kişilerde ağda sonrasında cildin bakterilere karşı savunması azalmaktadır.

Ağda sonrasında ciltteki gözenekler mikroplara karşı açık hale gelmektedir. Ayrıca ağdanın steril ortamda yapılmaması gibi nedenlere bağlı olarak vajinada sivilce meydana gelmektedir. Bu nedenle ağda işlemlerinde çok dikkat edilmelidir.

Vajinada Sivilce Tehlikeli Mi?
Vajinada Sivilce Tehlikeli Mi?

Vajinada Sivilce Tehlikeli Mi?

Vajinada sivilce tehlikeli mi sorusu bu sorunu yaşayan kişilerin kafasına takılan bir sorudur. Vajinada sivilceler sinir bozucu olsa da genelde tehlikeli değildir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan bu sivilceler birkaç uygulama ile tedavi edilebilmektedir.

Vajinal şişlikler sivilce olabilir veya başka bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir. Vajinal sivilceler, vulvanızdaki gözenekler tıkandığında ortaya çıkar. Vajinal şişliklere neden olabilecek diğer durumlar arasında batık kıllar, vulvar kistler, varisli damarlar ve genital siğiller bulunur.

Sağlık uzmanınız genellikle bir yumrunun sivilce mi yoksa görünümüne göre başka bir şey mi olduğunu teşhis edebilir. Sivilceleri önlemeye yardımcı olmak için iyi hijyen uygulayın ve dar giysilerden kaçının. Prezervatif kullanarak ve düzenli Pap smear ve HPV testleri yaptırarak CYBE’lerin neden olduğu sivilceleri önleyin.

Vajinada Sivilce Hamilelik Belirtisi Mi?

Hamilelik döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak vücutta birçok değişiklik meydana gelmektedir. Hormonal değişiklikler nedeni ile vajinada sivilceler de görülebilir. Ancak vajinada sivilce görülmesi tek başına hamilelik belirtisi değildir.

Vajinada Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık uzmanınız vajinal sivilcelerinizin sivilce olduğunu onayladıysa, tedavi için birkaç seçeneğiniz vardır. Çoğunlukla, iyi hijyene ve cildinizi temiz tutmaya odaklanmak isteyeceksiniz.

Vajinal sivilceler başka bir durumdan kaynaklanıyorsa, sağlık uzmanınız ne tür tedavilerin mevcut olduğunu tartışacaktır.

Altta yatan Durum İçin İlaç

Genital bölgenizdeki cilt, vücudunuzun başka yerlerindeki ciltten daha hassastır, bu nedenle tedaviye başlamadan önce seçeneklerinizi her zaman bir sağlık uzmanıyla görüşmelisiniz.

Farklı koşullar, topikal ilaçlardan oral ilaçlara, deri altı ilaçlara (deri içine enjekte edilen) veya cerrahi eksizyona kadar değişebilen farklı tedaviler gerektirir.

Durumunuz için mevcut ilaçları öğrenirken aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Oral antibiyotikler: Batık tüyler, Fox-Fordyce hastalığı veya Bartholin bezi kistleri için
  • Oral antiviral ilaçlar: MC, HPV genital siğiller veya genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar için
  • Imiquimod krem: genital herpes, HPV genital siğiller veya MC gibi enfeksiyonlar için
  • Oral kontraseptifler: Fox-Fordyce hastalığı veya aşırı akne için

Sıcak veya Soğuk Kompresler

Sıcak kompresler, ağrılı batık tüyleri veya kistleri yatıştırmak için yararlıdır. Soğuk kompresler kaşıntı için daha iyidir.

Durumunuz bulaşıcıysa veya olabileceğinden şüpheleniyorsanız, rahatsızlığı gidermek için bir kompres kullanmak iyidir. Ancak her seferinde temiz bir havlu kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde, kendinizi yeniden enfekte etmez veya enfeksiyon yaymazsınız.

Sıcaklık kan akışını artırdığından ve damarların genişlemesine neden olduğundan, varisli damarları yatıştırmak için soğuk bir kompres kullanmayı düşünün. Soğuk kompresler ayrıca MC veya Fox-Fordyce hastalığı gibi kaşıntılı lezyonlara neden olan durumlar için daha terapötik olabilir. Sadece sonra cildi kuruttuğunuzdan emin olun.

Topikal Tedaviler

Sağlık uzmanınız ayrıca sivilcelerinize yardımcı olacak topikal bir tedavi önerebilir. Bu bir antibiyotik, bir antihistamin veya hatta bir akne ilacı olabilir. Durumunuzun doğasını anlamak, onu uygun şekilde tedavi etmek için çok önemlidir.

Örneğin, antibiyotik kullanmak, kötünün yanı sıra cildin “iyi bakterilerini” de öldürür. Bu nedenle, topikal antibiyotik tedavilerini yalnızca sağlık uzmanınız önerdiğinde uygulamalısınız. Bu tedaviler, cilt etiketleri veya varisli damarlar için yararlı değildir.

Vajinal sivilceleri tedavi etmek için reçetesiz satılan bir akne ilacı kullanmadan önce daima sağlık uzmanınıza danışın. Benzoil peroksit kullanmanın uygun olduğunu söylerlerse, düşük konsantrasyonlarda tutun ve bu kremleri yalnızca dış cilt üzerinde kullanın.

Uyarı!

Doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe vulva, labia veya tahrişe eğilimli diğer hassas bölgelerinizde sivilce kremleri kullanmayın.

Vajinada Sivilce Nasıl Geçer Evde?
Vajinada Sivilce Nasıl Geçer Evde?

Vajinada Sivilce Nasıl Geçer Evde?

Vajinada sivilce çok fazla karşılaşılan sorunlardan biridir. Ufak kabarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bu durum birçok nedene bağlı oluşabilmektedir. Vajinal sivilceler özel bir tedaviye gerek kalmadan kendi kendine geçmektedir. Ancak görüntü olarak bu durumdan rahatsız olan kişiler vajinada sivilce nasıl geçer evde araştırarak kısa sürede çözüm bulabilirler. Öncelikle bu durumun nedeni tespit edilerek buna göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Çay Ağacı Yağı:

Vajinada sivilce nasıl geçer evde merak edenler için ilk önerimiz çay ağacı yağıdır. Tüylerden temizlenmiş olan kasık bölgelerine çay ağacı yağı sürülebilir. Bu yöntemi sabah uygulayıp sonrasında sadece sıcak suyla yıkamalısınız. Sivilceler geçene kadar bu yöntem uygulanabilir.

Lavanta Yağı:

Evde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise lavanta yağıdır. Lavanta yağının antiseptik özelliği bulunmaktadır. Bir pamuğa lavanta yağını sürerek sivilce bölgelerine masaj yapmalısınız.

Vajina İç Dudakta Sivilce Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde sivilceler iç dudakta ya da dış dudakta görülebilir. Vajina dudakta sivilce nasıl geçer öğrenerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Vajina İç dudak sivilce tedavisi için akne ilaçları kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonu azaltan bu ilaçlar vajinanın yenilenmesini sağlar. Ancak bu ilaçların doktor tavsiyesi ile kullanılması önerilmektedir.

Vajina İç Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik Neden Olur?

Vajina dudakta sivilce benzeri şişlik neden olur sorusuna çok farklı cevaplar verilebilir. Bu durumun başlıca nedenleri arasında şu etkenler sıralanabilir:

  • Aşırı stres
  • Hormonal değişiklikler
  • Diyet
  • Çok fazla yağ tüketimi
  • Kullanılan krem ve şampuanlar
  • Ergenlik dönemi

Vajina İç Dudakta Sivilce Benzeri Şişlik Nasıl Geçer?

Kadınlar çoğu zaman iç dudakta oluşan sivilceyi patlatmaya çalışır. Bunun yerine antiseptik özellikli ilaçlar ve doğal yağlar kullanılabilir. Lavanta yağı bunlardan biridir. Sivilcelerin geçmesi için etkili olan lavanta yağı kısa sürede etkisini göstermektedir.

Vajinada Çıkan Sivilce Nasıl Yok Edilir, Patlatılır?

Cinsel hayatı olumsuz bir şekilde etkileyen vajinada çıkan sivilce nasıl yok edilir, patlatılır önemlidir. Vajinal bölge hassas bir bölge olduğu için sivilce tedavisinde doğal yöntemler tercih edilmelidir. Bitkisel olarak uygulanabilecek etkili yöntemlerden bazıları şunlardır:

Elma Sirkesi:

En etkili yöntemlerden biridir. Elma sirkesinde bulunan asit ph dengesini sağlamaktadır. Bir bardan su ve bir bardak elma sirkesini karıştırarak sivilce geçene kadar günde iki üç kez vajina bölgesini bu su ile yıkayabilirsiniz.

Aynı Sefa Bitkisi:

Bir diğer doğal yöntem Aynı Sefa bitkisidir. Bu bitki bir yemek kaşığı zeytinyağı içerisinde bir gün bekletilir. Daha sonra günde üç kez vajinadaki sivilceye sürülebilir.

Sıcak Kompres:

Bir havluya sıcak su dökülerek günde üç kere genital bölgeye sıcak Kompres uygulanabilir.

Vajina İç Dudak İçinde Kabarcıklar Nedir?

Vajina İç dudak içinde bazı kabarcıklar görülebilir. Telaşa kapılan kişiler vajina dudak içinde kabarcıklar nedir araştırmaya başlamaktadır. Genital herpes denilen bu durum genital bölgede açık yaralara ve kabarcıklar neden olmaktadır. Genital herpesin temel nedeni ise cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur.

Vajinada Sivilce Çıkması Nasıl Önlenir?

Genital sivilcelerin belirli nedenlerini önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır:

  • Dar pantolon veya iç çamaşırı kullanmaktan kaçının.
  • Pamuklu veya nefes alabilen malzemelerden yapılmış iç çamaşırları tercih edin.
  • Genital bölgenizi her gün yumuşak sabunla yıkayın.
  • Terli giysilerinizi hemen değiştirin.
  • Tıraş yerine kasık kıllarını farklı yöntemlerle alın.
  • Adet döneminiz olduğunda pedleri ve tamponları düzenli olarak değiştirin.

Vajinada Sivilce İçin Ne Zaman Doktora Gidişmeli?

Genital bölgenizdeki (veya vücudunuzun herhangi bir yerindeki) herhangi bir şişlik veya tahrişten şüpheniz varsa, bir sağlık uzmanıyla konuşun. Vajinal sivilce değilse, enfeksiyon için kontrol edilmeniz gerekebilir. Cinsel olarak aktifseniz dikkatli olun ve güvenli uygulamalar kullandığınızdan emin olun.

Yumrular ağrılıysa, irin salıyorsa veya başka tür bir akıntı varsa hemen bir sağlık uzmanıyla konuşun. Bu şekilde, eğer şişlikler basit sivilceler değilse uygun şekilde tedavi edilebilirler.

Genital Bölgede Sivilce İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genital bölgede sivilce için geniş tedavi yöntemleri nedeni ile Genel Cerrahi Uzmanlarına gidilmesi tavsiye edilmektedir.

İlginizi Çekebilir:

Vajinada sivilce nasıl geçer evde? Nasıl yok edilir, patlatılır?