12 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınKişisel BakımTırnak eti temizliği: Tırnak eti soyulması nasıl engellenir?

Tırnak eti temizliği: Tırnak eti soyulması nasıl engellenir?

El ve ayak bakımı için kuaföre gitmek istemeyenler evde yapılan bazı yöntemleri dener. Bu haberimizde tırnak eti temizliğine dair tüm ayrıntıları bulabilirsiniz. İşte ayrıntılar…

İçerikleri

Tırnak eti temizliği ertelendiğinde kötü bir görünüm ortaya çıkar. Katikül olarak da bilinen tırnak etlerinin bakımı için en uygun zaman banyo sonrasıdır. Bunun için kullanılan malzemelerin (makas) hijyenik olmasına dikkat edilir.

Katikül Bakımı Nasıl Yapılır?

Katikül bakımı nasıl yapılır diye merak edenler için, rahatsız edici bir görünüme sahip olan tırnak etlerini ittirerek yapılan bir bakım rutinidir, diyebiliriz.

Malzemeler:

  • 2 damla lavanta yağı
  • 2 damla kantaron yağı
  • Yarım tatlı kalığı süt
  • Yeterli miktarda sıcak su

Nasıl yapılır?

Tırnakların içinde bekletileceği sıcak suyun lavanta yağı, süt ve kantaron yağı eklenir. Eller suyun içinde 7 dakika kadar bekletilir. Ardından portakal çubuğu ile etler geriye doğru ittirilir. Bu bakımda kantaron yağı tırnak çevresini yumuşatır, besler ve yaraları iyileştirir.

Tırnak Eti Soyulması Nasıl Engellenir?

Nemlendirilmemiş tırnak eti kuruduğu için çabuk soyulur. Bu görüntü oldukça rahatsız edici olduğundan tırnak eti soyulması nasıl engellenir sorusuna birçok bakım önerisi hazırladık.

Parafin mumu bakımı:

Tırnak eti temizliği için kuaföre gidenler, manikür-pedikür sonrasında parafin bakımını atlarlar. Parafin mumu bakım seti alınarak ev ortamında da yapılabilir. Öncelikle ellere krem veya yumuşatıcı yağ sürülür. Ardından eritilmiş parafin mumu tırnak ve çevresine dağıtılır. Eldiven takılarak 15 dakika boyunca beklenir. Eller durulanır ve tekrar nemlendirilir. Parafin mumu bakımı tırnak çevresini yumuşatır ve soyulmaları engeller.

Ev yapımı krem:

Tırnak eti soyulması nedenleri arasında en büyük pay, tırnak etlerinin kurumasıdır. Yeterli nemi alamamasıdır. Bunun için ev yapımı krem yapılabilir.

Bir kâsenin içine günlük kullanılan bir el kremi koyulur. İçine 4 damla kadar üzüm çekirdeği yağı ve aynı oranda lavanta yağı eklenir. Karıştırılıp, mikrodalgada biraz eritilir. Hafif ılıdıktan sonra tırnak ve çevresine sürülür. Her bir tırnağa masaj yapılarak, iyice yedirilir. Cam şişede saklanması gereken bu krem 3 gün boyunca kullanılır. Kremin buzdolabında saklanması gerekir. Tırnak eti soyulmasını önlerken aynı zamanda bakımını da yapar.

Zeytinyağı:

Güçlü bir nemlendirme özelliği olan zeytinyağı, tırnak eti bakımı konusunda tek başına bile yeterli gelebilir. Zeytinyağı tırnak ve çevresine iyice sürülür. Bir kulak çubuğu yardımı ile tırnak etlerinin içlerine doğru iyice sızması sağlanır. Sonrasında masaj yapılarak, eller durulanır. Bu sayede tırnak beslenir, tırnak çevresi yumuşar.

Vazelin:

Vazelin, cildi dış çevreden korur ve nemi hapseder. Nem hapsedici özelliğini kullanmak için eller nemlendirildikten sonra sürülmelidir. Çok yağlı olmasından dolayı elleri pamuk gibi yapar ve soyulmasını önler.

Esansiyel yağlar:

El ve ayak bakımı için esansiyel yağlardan destek alınır. Güzel koktukları gibi nemlendirir. Limon yağı, keklik üzümü yağı, lavanta yağı, Susam yağı, üzüm çekirdeği yağı ,jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı veya balsam ağacı en iyi seçeneklerdir. Yoğun formda olan yağlar suyla seyreltilir. Tırnak ve çevresini nem bombası yaparlar.

Tırnak Eti Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

 Tırnak etlerini sıcak suda beklet:

Tırnak etlerini sıcak suda bekletmek derinin gevşemesine neden olur. Sertleşen ve kuruyan deri yumuşar. Suyun içine sirke veya limon suyu eklenebilir. Ölü deriler kolaylıkla soyulabilir.

Krong (tırnak eti ittirici) kullan:

Tırnak eti bakımı için krong kullanmak şarttır. Kozmetik mağazalarında veya eczanelerden satın alınabilir. Tırnakları geriye iterek altını temizler. Tahta veya metal formları bulunur. Tahta olanlar 1 kez kullanıldıktan sonra atılır. Metal olanlar ise her kullanımdan sonra temizlenir. Düz ucu ile yumuşayan tırnaklar geriye ittirilir. Ayda iki kez uygulanması önerilir.

Tırnak etlerini kesme:

Tırnak etlerini kesmek açılan alanlara bakterilerin dolması için açılan kapı demektir. Koruyucu tabaka zedelenir ve iltihaba neden olur. Tırnak etleri daha sert hale gelir, kurur ve tırnak eti soyulması kolaylaşır.

Tırnak etini nemlendir:

Düzenli olarak nemlendirilen tırnaklar kurumaz ve soyulmaz. Günde sabah ve akşam olmak üzere iki defa ellere nemlendirici sürülür. Gündüzleri daha az yağlı nemlendirici geceleri ise daha yoğun kıvamlı nemlendirici tercih edilmelidir. Eller sıklıkla kuruduğunda nemlendirici sonrası eldiven takılarak yatılması önerilir. Böylelikle nemlendirici daha iyi nüfuz eder.

Tırnak Eti Kuruması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Soğuk havadan korun:

Soğuk hava elleri kurutur. Eller her zamankinden daha çabuk çatlar ve tırnak etleri soyulur. Bu nedenle soğuk havadan korunmak için eldiven takılır ve küçük boy bir nemlendirici taşınır.

Ellerini ağzından uzak tut:

Ellerini sıklıkla ağzına götürenler genelde tırnak ve tırnak eti kemirenlerdir. Bu durum mikroba açık hale getirirken cildi sertleştirir. Tırnak eti kuruması ve soyulması kolaylaşır. Cildin hızlıca çatlamasına neden olan tükürükteki enzimler harekete geçer. Bu nedenle tırnak yeme alışkanlığı terk edilmelidir. Tadı ve kokusu kötü olan merhem ve losyonlar sürülerek bu durumun önüne set koyulabilinir.

Cilt kurutucu malzemelerden kaçın:

Cilt kurutucu malzemeler ile çok temas kurmak tırnak eti temizliği aşamalarını zedeler. Elleri kurutur ve çatlamasına neden olur. Özellikle çamaşır suyu,bulaşık deterjanı veya temizlik sabunları gibi malzemelerle haşır neşir olanlarda görülür. Ellerin zarar görmemesi için eldiven kullanılması gerekir. Oje çıkarıcı aseton gibi ürünlerde elleri kurutur. Son olarak sıklıkla ellerini yıkayanlar sıklıkla ellerini nemlendirmesi gerekir.

Beslenmene dikkat et:

Tırnak eti kuruması için dikkat edilmesi gerekenler içinde belki de en önemlisi dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Güçlü tırnaklar ve cilt için mineral ve vitaminlere ihtiyaç vardır. Yeşil sebzeleri bolca tüketmeli ve meyve yenmelidir. Bunun dışında çilek, badem, keten tohumu, yumurta, mercimek, tam tahıllı besinler, karpuz ve tavuk tüketilmelidir.

Bol su iç:

Cildi nemli tutmak için vücudun suya ihtiyacı vardır. Tırnak eti soyulması, tırnak eti bakımı yani tırnak eti sağlığı için günde en az iki litre su içilmelidir. Spor yapanların daha fazla suya ihtiyacı olabilir. Böylelikle tırnak eti kurumasının önüne geçilir ve nemlendirilir.

Tırnak eti temizliği: Tırnak eti soyulması nasıl engellenir?