27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıTirecort krem ne işe yarar? Muadili kremler neler?

Tirecort krem ne işe yarar? Muadili kremler neler?

Genellikle ciltte görülen bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için cilde uygulanan Tirecort krem uçuk tedavisinde kullanılmaktadır. Peki ‘Tirecort krem neye iyi gelir?’ bu haberimizde Tirecort kremin sağlığa olan faydaları, yan etkileri, nasıl kullanıldığı, özellikleri ve ciltteki etkilerini tüm detaylarıyla ele aldık.

İçerikleri

Tirecort Krem Nedir?

Bir tür antibiyotik krem olan Tirecort, ciltte enfeksiyona yol açan bakterileri yani mikropları öldürerek cildin eski sağlıklı görünümüne kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Tirecort kremin içeriğindeki kortikosteroid adlı madde ise ciltteki kızarıklığın, kaşıntı hissinin ve şişliğin azalmasında etkilidir. Egzama ve dermatit gibi iltihaplı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan Tirecort krem, bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde de oldukça etkilidir.

Tirecort kremin her gramının içeriğinde su ile karışabilen bazda 1 mg betametazon valerat ve 20 mg fusidik asit vardır. İki ilacın kombinasyonundan oluşan Tirecort krem, antibiyotik içerikli kremler sınıfındadır. Tirecort kremin içeriğindeki betametazon valerat ise bir tür steroid yani kortikosteroiddir. İçeriğindeki iki ilaç, eş zamanlı farklı şekillerde enfeksiyona etki etmektedir.

Tirecort Kremin Muadili Kremler Neler?

Tirecort kremin eşdeğeri yani muadili kremler arasında;

  • Belogent merhem,
  • Belogent krem,
  • Fucitec Plus krem,
  • Fucicort Krem,
  • Stafine Cort krem
  • Fusix Dermacort krem yer almaktadır.
Tirecort Krem Ne İşe Yarar
Tirecort Krem Ne İşe Yarar

Tirecort Krem Ne İşe Yarar, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

İçeriğinde fusidik asit barındıran Tirecort krem, bakteriyel protein sentezi inhibitörü işlevini yerine getirmektedir. Bu işlev sayesinde Tirecort krem, bakterilerin yayılımını durdurmaktadır. Tedavi süreci ise genellikle bir hafta kadar sürmektedir. Tirecort kreminin ya da merheminin kullanım süresi 10 günü kesinlikle geçmemelidir.

İmpetigo, fusidik asit gibi bakteriyel cilt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan antibiyotik içerikli bir krem olan Tirecort krem, fusidik asit formülasyonlarının kullanımı sadece hekim reçetesiyle olmaktadır. Merhem, krem ya da göz damlası türleri vardır.

Tirecort krem genellikle güneş veya radyasyona maruz kalma nedeniyle ciltte görülen iltihaplı lezyonların, atopik egzamanın, kaşıntı hissi ve iltihap oluşumuyla kendisini belli eden unna hastalığının, intertrigo nörodermatitin, kontakt dermatitin, staz dermatitin, çocuk egzamasının, sedef hastalığının, diskoid egzamanın ve liken simpleksin tedavisinde kullanılmaktadır.

Tirecort Krem Nasıl Kullanılır?

Tirecort kremin her gün üç ya da dört defa kullanılması tavsiye edilmektedir. Kremin ya da merhemin kapağı ilk defa açıldıktan sonra mührünün kırılıp kırılmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Daha sonra kapağında yer alan çiviyle tüpün üstünde yer alan conta içeri doğru itilmelidir.

Kremi cilde uygulamadan evvel eller mutlaka yıkanarak hijyenik olması sağlanmalıdır. Ellerin tedavisinde ellerine krem ya da merhem sürmekten kaçınanlar ise ellerini çok sık aralıklarla yıkayarak sürekli hijyenik tutmalıdır. Ciltte enfeksiyon kapmış bölgenin üstüne krem ya da merhemden ince bir tabaka sürüldükten sonra nazikçe ovulmalıdır. Krem ya da merhem yüz bölgesine uygulanacaksa göze yakın bölgeye kesinlikle sürülmemelidir. Yanlışlıkla göze krem değdiyse de vakit kaybetmeden soğuk suyla bolca yıkanmalıdır. Gözde biraz acı hissedilse de bu acı sürerse bir hekime danışılmalıdır.

Tirecort kremin ya da merhemin cilde nasıl ve ne zaman uygulanacağı ile ilgili tereddüt yaşayanlar ise bir eczacıya veya hekime danışmalıdır. Ayrıca kremin ya da merhemin kullanımıyla ilgili talimatlar ve içerikler hasta bilgilendirme broşüründe yer almaktadır.

Tirecort Kremin Yan Etkileri Nelerdir?

Tirecort kreminde diğer ilaçlar gibi çeşitli yan etkileri görülebilmektedir. Ancak bu yan etkilerin herkeste görüleceğine dair bir şey yoktur. Nefes almada güçlük çekilmesi, boğazın, dilin, dudağın ya da yüzün şişmesi, krem uygulandıktan sonra ciltte görülen şiddetli kızarıklıklar Tirecort kremin ciddiye alınması gereken yan etkileri arasında yer almaktadır. Çünkü bu tür belirtiler alerjik reaksiyona işaret etmektedir. Bu tür alerjik reaksiyonların görülmesi durumunda tıbbi yardım alınması için bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Tirecort kremin ciltte yan etkilerinin görülme riskini cilt yüzeyine yakın damarların fark edilmesi, cildin incelmesi, ciltte çatlaklar olması, ciltte kremin ya da merhemin uygulandığı bölgede kaşıntılı kızarıklık ve iltihap oluşması, yüzün şişmesi, ilacın uzun süre kullanılması ve koltuk altı ya da göğüs altı gibi deri kıvrımlarında kullanılması artırmaktadır. Yine yan etkilerin bebeklerde ve çocuklarda görülme riski daha fazladır. Cildin bandaj, pansuman ya da bebek beziyle örtülü olması da riski artıran bir diğer faktördür.

Tirecort krem ya da merhem uygulandığında görülen yan etkilerin ciddileşmesi veya hasta bilgilendirme broşüründe yer almayan bir yan etkinin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.