19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaDiyetŞeker hastalığının kurtarıcısı: Aralıklı oruç nedir?

Şeker hastalığının kurtarıcısı: Aralıklı oruç nedir?

Son yılların popüler sağlık trendi aralıklı oruç, şeker hastalarının da hayatını kurtaracak bir numaralı çözümlerden biri olarak görülüyor. Aralıklı oruç yöntemini çoğu insan kilo vermek, daha fit ve enerjik olmak için kullanıyor olsa da uzmanlara göre bu yöntem şeker hastalığı için de oldukça faydalı.

İçerikleri

Yapılan bilimsel çalışmalar, aralıklı oruç tutmanın beyin ve vücut üzerindeki faydalarını kanıtlıyor. Yapılan son çalışmalarda bu yöntemin insan ömrünü uzattığı da kanıtlandı.

Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı oruç, oruç ve yeme zamanlarını yiyeceklere göre düzenleyen bir yöntem. Bu yöntemde genellikle haftada iki kez, günde 16 saat boyunca kişi aç kalıyor. Aralıklı oruç yönteminin genellikle tercih edilen 3 popüler çeşidi var:

Aralıklı Oruç Çeşitleri

16/8 Yöntemi: Bu yöntemde sabah kahvaltı etmiyorsunuz. Öğlen 1 – akşam 9 arası tek öğün yemek yiyorsunuz. Daha sonra yemek yediğiniz saatten itibaren 16 saat boyunca yemek yemiyorsunuz.

Ye-Dur-Ye Yöntemi: Bu yöntemde haftada bir veya iki defa 24 saat boyunca yemek yemiyorsunuz. Örneğin bir gün akşam 9’da yemek yediniz, ertesi gün akşam 9’a kadar aç kalıyorsunuz.

5:2 Yöntemi: Bu yöntemde haftada 2 gün sadece 500-600 kalori içeren yiyecek tüketiyorsunuz. Geri kalan 5 günde normal besleniyorsunuz.

İnsanların çoğu 16/8 yöntemini uygulasa da diğer yöntemler de oldukça popüler.

Aralıklı Oruç Şeker Hastalığının Kurtarıcısı Mı?

Amerikan Diyabet Derneği, 2108 yılında bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Bu çalışmada aralıklı oruç yönteminin insülin duyarlılığını iyileştirip glikoz kontrolünü sağladığı gözler önüne serildi. Bilim adamları, yaptıkları çalışmalarla aralıklı orucun şeker hastalığının bir kurtarıcısı olarak görseler de bu yöntemin mutlaka bir diyet uzmanı gözetiminde uygulanması gerektiğini vurguluyorlar.

Aralıklı Oruç Yönteminin Faydaları Neler?

Bazı insanlar aralıklı orucun hayatlarını tamamen değiştirdiğini iddia ediyorlar. Bu iddialar tamamen kanıtlanamasa da aralıklı orucun kanıtlanmış 4 faydası var:

Hızlı kilo verdirir

Aralıklı oruç yöntemi, hızlı kilo vermek isteyenler için etkili bir yöntem.

Kan basıncını düşürür

Aralıklı oruç, yüksek kan basıncını düşürerek dengeler.

Vücudu dinçleştirir

Bu yöntem, vücudun toksinlerden temizlenmesini sağlayarak vücudu dinçleştirir.

İştah kontrolü sağlar

Bu yöntem kişiye iştahını kontrol etmesini öğreterek iradesini güçlendirir.