Obesity’de yayınlanan bir bildiri, insanların tüm yemeklerini belirli bir zaman diliminde tükettiği aralıklı bir oruç şekli olan zaman kısıtlı beslenmeye odaklandı. Normalde, aralıklı oruç başarısının açıklamaları kalorilere dayandırılır. Bu kapsamda aralıklı yemek yiyenlerin daha az yedikleri ve hatta daha yüksek oranda yağ yaktıkları ortaya çıkar.
Bunun yerine, insanlar tüm yemeğini saat 8 ve 2 arasında altı saatlik bir sürede sınırlandırdıklarında, sınırlı yeme şekilleri zamanla iştahı azaltma eğilimine dönüşür.
Aralıklı Oruç, İnsanlar üzerinde kalori yakmaya etki etmiyor.
Birmingham, Alabama Üniversitesi’nde Beslenme Bilimleri profesörü Courtney Peterson, “Kemirgenlerde yapılan araştırmalardan bazıları, zaman kısıtlı beslenmenin kemirgenlerin daha fazla kalori yakmasına yardımcı olduğunu buldu.” dedi.
“Ne yazık ki zaman kısıtlı beslenmenin insanlar üzerinde kalori yakma konusunda yardımcı olmadığını bulduk.”
“Fakat, 3 farklı faydalı şey bulduk.” diye devam Peterson, buldukları bulguları 3 başlıkta açıkladı:
- Zaman kısıtlı beslenmenin açlık üzerindeki etkisi
- Zaman kısıtlı beslenmenin yağ yakma üzerindeki etkisi ve
- Bu bulguların diyetlere nasıl uygulanacağı.
Aralıklı Oruç Açlığı Nasıl Etkiler?
Peterson’un denemesinden elde edilen en güçlü kanıt, zaman kısıtlı beslenmenin vücudun açlığı nasıl işlediğini etkilediğini gösteriyor.
Saat 2 pm’den önce tüm öğünlerini yiyen katılımcıların, bu 6 saatlik zaman içerisinde, önce çok acıktıkları, sonra aşırı tok hissettikleri ve yeme isteklerinde azalma olduğu görülmüştür.
Peterson ve ekibi katılımcılarından alınan kan örneklerini incelediğinde, bu hislerin nereden gelebileceği konusunda bir fikir edindiler.
Oruç koşullarında, katılımcıların kanlarında üretilen Ghrelin miktarında önemli düşüşler gözlemlediler. Ghrelin, genellikle mide boşaldığında üretilen bir tür hormon olup, temelde vücuda tekrar yemek alma zamanının geldiğini ifade eder. Bu da genellikle “Açlık Hormonu” olarak bilinmesini sağlar.
Biyolojik Saatin Etkisi Var Mı?
Bu yeni makalede, önemli bir noktada bu hormonal değişikliklerden yalnızca zaman kısıtlı beslenmenin kendisinin sorumlu olmadığıdır. Ekip, İştah bastırma işleminde fiili öğün zamanlamasının kısmen sorumlu olabileceğini savunuyor.
İnsanlar günün erken saatlerinde yemek yediklerinde, 24 saat süren yeme – içme döngülerinin uyanıklık, kalori yakma ya da hormon salınımını yöneten kısmı olan “biyolojik gün” boyunca yemek yemelerini sağlama eğilimindedirler.
Biyolojik gece boyunca yemek yemek farelerde ve gece vardiyasındaki çalışanlarda kilo alımını belgelemiştir. Bu da zaman kısıtlı yemenin neden kilo kaybına neden olduğunu açıklıyor.
Zaman Kısıtlı Yemek Yağ Yakmayı Nasıl Etkiler?
Peterson ve takımı aynı zamanda günün erken saatlerinde yemenin, katılımcıların bedenlerinin yağ yakma yöntemlerini değiştirdiğini buldu. Öncelikle, yağ yakmanın gün boyunca arttığını belirttiler. Aslında çalışmanın başında öğlen 2’den sonra yağ yakmanın duracağını bekliyorlardı.
“Günlük oruç tutmanın, insan vücuduna her gün daha fazla zaman sağladığını düşünüyoruz.” Peterson. “İnsanların bir anda 12 ile 24 saat arasında bir zaman oruç tutmaları, yağ yakma ölçülerini etkiliyor.”
Aralıklı oruç yeme programı “metabolik esneklik” dedikleri süreci de arttırmış durumda. Peterson’a göre, metabolik esneklik vücudun karbonhidratlar, proteinler veya yağlar gibi farklı türlerdeki yakıt kaynaklarını yakması arasında ne kadar iyi geçiş yaptığıdır.
Peterson ve ekibi, çalışmanın kapsamında yaptıkları araştırmalar sonucunda artan esnekliğin obezite ile mücadele etmeye ya da tip II diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine ulaştılar.
Ancak, Peterson bizleri, bu ek metabolik değişikliklerin çok uzun vadeli kilo kaybına çok fazla bağlanamayacağı konusunda uyarıyor. Peterson’ın çalışması, zaman kısıtlı yemenin iştah ve kalori yakma üzerindeki etkilerine daha fazla odaklandı; ancak bu bulgu daha sonra daha detaylı ele alınabilecek bir konudur.
Bulunan Sonuçları Diyete Uygulamak
Peterson’ın denemeleri, zaman kısıtlı yeme disiplini ile ilgili güzel haberlerle sonuçlanacağa benziyor. Fakat, Peterson, özellikle 6 saatlik yeme periyodunun uygulaması çok zor bir diyet programı olduğunu belirtiyor. Genellikle tüm yemeklerin 6 saat içerisinde yenilmesini önermiyor.
“Gerçek hayatta, Haftanın 5 ya da 6 günü yemeklerimizi 8 ile 10 saat arasında yemeliyiz. Benim araştırmaları ve Dr. Krista Varady’nin laboratuvar sonuçları bunu daha gerçekçi bir hedef haline getiriyor.”