25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaç açma işlemi nasıl yapılır, yöntemleri neler?

Saç açma işlemi nasıl yapılır, yöntemleri neler?

Saç açma saç rengini bir ya da birkaç ton daha açık renkli bir hale getirme işlemidir. Özen isteyen bir işlem olan saç açma doğal ve kimyasal yollarla yapılabilir. Saç açma işlemi nasıl yapılır? Saç açma aşamaları nelerdir? Saç açma doğal yöntemi nelerdir? Saç açma evde nasıl yapılır? Cevaplar yazımızın geri kalanında.

İçerikleri

Saç açma saç rengini değiştirmek isteyen kadınların öncelikli olarak uğraması gereken bir durak halinde. Hal böyle olunca saç açmada farklı seçenekler, aşamaları, doğal yöntemleri, evde saç açma gibi konular merak konusu. Yazımızın devamında merak edilenleri derledik.

Saç Açma İşlemi Nasıl Yapılır?

Saç açma işlemi nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça değişkenlik gösterir. Saçınızın hali hazırda boyalı olup olmaması, saçınızın rengi, ne ölçüde saçınızı açmak istediğiniz, saç tipiniz saçınızın ne tür bir saç açıcı ile açılacağını belirler.

Oryal saçınızda boya varsa ya da saç renginizi çok fazla açmak istediğinizde kullanmanız gereken saç açıcıdır. Kimyasal bir madde olan oryal sağlıklı saçlara uygulanabilir ve saçta uzun süre bekletilmemesi gerekir. Eğer doğru bir şekilde kullanılmazsa saçta hasara neden olur. Oryal kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır:

  • Oryal uygulanacak saç çok temiz olmamalı, birkaç gün önce yıkanmış olmalıdır.
  • Uygulamadan bir gece saçınızı koruması için saçınıza hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
  • Oryal oksidan ile karıştırılarak uygulanmalıdır.
  • Saça uygularken derinize değmemesine özen gösterin.
  • Kalın dişli tarakla saçınıza kolaylıkla oryali yayabilirsiniz.
  • Oryal saçta 35-40 dakikadan uzun süre bekletilmemelidir. Bekletildiği takdirde saçınıza zarar verebilir. Saç açma ile istediğiniz tona ulaşamazsanız iki açma işlemi arasında bir ay beklenilmesi önerilmektedir.

Boya ile saç açma tercih edildiğinde dikkat edilmesi gereken önemli nokta saçınızın daha öncesinde kına dahil olmak üzere boyasız olmasıdır. Aksi takdirde saçınızın rengi ya açılmaz ya da istemediğiniz bir renge dönüşebilir. Saç boyarken takip edilen adımları takip edilerek uygulanır.

Saç Açma Aşamaları Neler?
Saç Açma Aşamaları Neler?

Saç Açma Aşamaları Neler?

Saç açma aşamaları neler diye sorulduğunda ilk aşama bir saç açıcı edinmektir. Saç açma işlemine başlarken giysilerinizi korumak için üzerinize bir örtü vb. alabilirsiniz. Bir kâsenin içinde oksidan ve oryali karıştırın. Tüm işlem boyunca işlemi uygulayacak kişinin cildinde tahribat oluşmaması için eldiven bulunmalıdır.

Saça eşit bir şekilde saç açıcıyı uygulamaya özen gösterin. Saçı bölümlere ayırırsanız hangi bölümün ne kadar açıldığını takip etmeniz kolaylaşır. Saç açıcıyı yeterli süre zarfında saçınızda bekletilip yıkadıktan sonra saç toneri kullanılması tavsiye ediliyor. Saç toneri daha parlak tonları etkisiz hale getirerek saç renginin eşit olmasını sağlamaktadır.

Sadece saç açma işlemi bununla sonlanmıyor. Saç açıldıktan sonraki haftalarda renk değişimine karşı mor şampuan öneriliyor. Mor tonlayıcı şampuan ve saç bakım ürünleri saçınızı ideal rengine dönmesine yardımcı olacaktır. Mor şampuan yalnızca renk değişimi olduğunda kullanılmalı, geri kalan zamanlarda sülfatsız şampuanlar kullanılmalıdır.

Saç Açmadan Boya Tutar mı?

Saç açmadan boya tutar mı sorusunun cevabı saç rengine ve boyanmak istenen renge göre değişiklik gösterir. Koyu saçlara sahipseniz ve saçlarınızı pastel tonlar veya açık tonlara boyayacaksanız saçınızı açmanız gerekir. Aksi halde saçlarınızda istediğiniz renk boya tutmayabilir. Bir koyu tondan başka bir koyu tona geçecekseniz ise saç açma işlemine gerek kalmayacaktır.

Saç Açma Yöntemleri Neler?

Saç açma yöntemleri birden fazladır. Bu yöntemlerden ilki tüm saçın rengini açmaktır. Kökten uca saçın açıldığı bu teknik kendisinden önce yapılan bir saç işlemi varsa etkisini ortadan kaldırır ve altı tona kadar saç rengini açar. Aydınlatıcı renk tedavisi üç ila beş ton arasında saç rengini açar ve kahverengi saçların açık sarı olmasını sağlayabilir. Balyaj ise saça ışıltı katmak için kullanılan bir yöntemdir. Saçın doğal rengi korunurken saçın uçları balyaj ile birkaç ton açılır.

Saç Açma Doğal Yöntemler Neler?
Saç Açma Doğal Yöntemler Neler?

Saç Açma Doğal Yöntemler Neler?

Saç açma doğal yöntemler neler diye daha açık renkli tonlarda bir rengine sahip olmak isteyen herkesin aklına geliyor. Kimyasal ürünleri kullanmak saç yapısına zarar verip kırılgan bir hale getirdiği için doğal yöntemler oldukça önem kazanıyor. İşte kolayca ulaşabileceğiniz ürünlerle evde uygulayabileceğiniz doğal saç açma yöntemleri.

Saç Açmak İçin Papatya Suyu

Bir avuç kadar kuru papatyayı iki su bardağı su ile beraber kaynatın. Papatyalar suya rengini verince ocaktan alın ve on beş dakika kadar soğumaya bırakın. Soğumuş olan papatya suyunu iyice saçınıza sürün.  Saç açmak için papatya suyu püf noktası saça sürdükten sonra güneş gören bir yerde saçların kurumasını sağlamak. Böylece saçınızın rengi bir ton açılacaktır.

Saç Rengi Açma Hindistan Cevizi Yağı

Oryal ile saç açarken oryali sürmeden önce Hindistan cevizi yağını saçınıza sürebilirsiniz. Hindistan cevizi yağını saçınıza iyice yedirip saçınızı yıkamadan oryali sürdüğünüz takdirde saç açarken meydana gelen yanma ve yıpranma gibi olumsuz etkiler azalacaktır. Hindistan cevizi yağı saç açma süresini belirli bir miktarda uzatabileceği için normalde beklettiğinizden daha uzun süre saç açıcıyı saçınızda bekletebilirsiniz.

Tamamen doğal yöntemlerle saçınızı açarken de Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. İki limonun suyu, iki bardak papatya çayı, bir tatlı kaşığı tarçın ile bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını karıştırın. Bu karışımı saçınıza uygularken saçınızın ıslak olması gereklidir. Sık dişli bir tarak yardımıyla iyice saçlarınıza yedirerek saçınıza sürün ve bu şekilde yarım saat güneşle bekledikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz. Alternatif bir yol olarak bu karışımı bir sprey şişesine koyup denize gittiğiniz günlerde saçınıza kolaylıkla uygulayabilir ve saç renginizin açılmasını sağlayabilirsiniz.

Saç Rengi Açma Limon

Limon saç rengi açma işleminde sıklıkla başvurulan doğal yollardan biridir çünkü limon suyunun renk açıcı özelliği bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı limon ile saç açmanın birden fazla reçetesi vardır.

Bir bardak limon suyu ile yardım bardak ılık su bir sprey şişesinde karıştırılarak saça sıkılır. Güneş ışığı alan bir yerde bir saat beklenebilir ancak bu süreyi uzatmak saç sağlığına zarar verebilir.

Limon ve yoğurt karışımı ile saç açmak mümkündür. Bunun için dört tane papatya poşet çay, yarım bardak yoğurt, iki yemek kaşığı limon suyu, iki tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ve sıcak su kullanılır. Sıcak su ile demlenen papatya çayı soğumaya bırakın. Daha sonra tüm malzemeleri karışım homojen bir hale getirene kadar karıştırın.  Saçın tamamına karışımı uygulandıktan sonra tamamıyla kuruyana kadar güneş alan bir yerde bekleyin. Kuruduktan sonra yıkayın ve arzu ettiğiniz saç rengi oluşana kadar üç dört günde bu işlemleri tekrarlayın.

Soğan Kabuğu Saç Açma

Soğan kabuğu ile saç açma için bir kilo soğanın kabuklarını soyduktan sonra tencereye koyun. Kabukların üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Soğan kabukları suya rengini verene kadar kaynatın. Ilındıktan sonra saçınıza uygulayın. Bir saat güneş gören bir yerde oturarak saçlarınızı kurutun.

Elma Sirkesi Saç Açma

Elma sirkesi saç açma için iyi bir tercihtir çünkü elma sirkesi doğal saç açıcılar arasında yer alıyor. Düzenli olarak duşun son aşamasında saçınızı sirkeli su ile yıkarsanız zamanla saç rengininiz açıldığına şahit olacaksınız. Elma sirkesinin yoğun kokusunu azaltmak için sirkeli suya lavanta yağı damlatabilirsiniz. Sirke aynı zamanda saçlarınızı besleyecektir.

Saç Açma Zeytinyağı

Zeytinyağı saç açma işleminin ilk aşaması saçı nemlendirmektir. Ardından yarım bardak bal ile yarım bardak zeytinyağını homojen hale gelene kadar karıştırın. Saçın her yerine karışımı sürdükten sonra kırk dakika kadar bekleyin. Üç gün arayla bu işlemleri tekrarlarsanız daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Saç Açma Karbonat

Karbonat saç açma için saçınız ıslak olmalıdır. Saçınızın uzunluğuna göre on on iki kaşık karbonatı saçınıza yedirin. On dakika beklettikten sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.

Saç Açma Evde Nasıl Yapılır?
Saç Açma Evde Nasıl Yapılır?

Saç Açma Evde Nasıl Yapılır?

Saç açma evde nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce evde saç açılırken kaçınılması gereken hatalar bilinmelidir.

  • Yanlış ürün kullanımından kaçınılmalıdır. Farklı saç tipleri farklı ürünleri gerektirir.
  • Yanlış zamanlama istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Saçın farklı tonlarda açılmasına neden olabilir, bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır.

C Vitamini Ampul Saç Açma

C vitamini ampul saç açma için c vitamini maskesi hazırlanır. Bu maske içinde eczaneden alabileceğiniz c vitamini ampulü ya da tableti, şampuan ve saç kremi. Hazırlanan karışımı saçınızı boyar gibi saçınıza sürün. Bir saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. İlk uygulamada yarım ton açılan saç renginizi daha çok açmak için haftada iki kere maskeyi uygulayın.

Saç Rengi Açma Oksijenli Su

Oksijenli su saç açma için gerekli malzemeler bir bardak oksijenli su, bir bardak su, bir yemek kaşığı amonyaktır. Saçınızı yıkayıp kuruttuktan sonra bu karışımı saçınıza uygulamalısınız. Bir sprey şişesine karışımı doldurduktan saçınızın her yerine sıkın. Kırk beş dakika bekleyin, eğer saçınız istediğiniz kadar açılmadıysa bu süreyi uzatabilirsiniz. İşlem bittiğinde saçınızı şampuan ile yıkayın.

Peroksit ile Siyah Saç Rengi Açma

Siyah saç rengini açmak zorlu bir süreçtir. Bu süreçte sıklıkla hidrojen peroksit ile siyah saç açma yoluna başvurulur. Hidrojen peroksit ile duşta saçınızı duruladıktan sonra güneş gören bir yerde saçınızı kurutun. Böylece saç renginiz açılır ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem saça zarar verir, dökülmelere neden olur.

Oksidanla Saç Açma

Oksidanla saç açma sırasında oksidan kirli saça uygulanmalıdır. Farklı volume oksidanlar olduğu için saçınızı açmak istediğiniz tona göre bir seçim yapın. Oksidan direkt elinize değerse hasar verdiği için mutlaka işlem sırasında eldiven kullanın.  Boya ile birlikte kullanacaksanız bir kasede ikisini karıştırabilirsiniz.

Uygulama sırasında saç dipleri saç köklerinden önce boyanmalıdır. Başın üstü enseye göre daha sıcak olduğu için oksidan başın üzerinde daha çabuk etki edecektir. Bu nedenle saç diplerinden sonra ense kısmındaki saçlarla işleme devam edilmelidir. Son olarak başınızın üzerindeki saçlara geçilmelidir. Tüm saça uygulandıktan sonra dairesel hareketlerle saçınıza masaj yapabilirsiniz. Yarım saatten uzun saçınızda oksidanı tutmamaya özen gösterin.

Saç Açma İşlemi Ne Kadar Arayla Yapılır?
Saç Açma İşlemi Ne Kadar Arayla Yapılır?

Saç Açma İşlemi Ne Kadar Arayla Yapılır?

Saç açma işlemi ne kadar arayla yapılır sorusuna uzmanların cevabı çok sık saçların renginin açılmaması gerektiği yönündedir. Sık bir şekilde saç açma işlemi uygulanması saçı yıpratacaktır. Bu nedenle önerilen aralık yılda bir kere ya da maksimum iki kere saç açma işleminin yapılmasıdır.

Saç Rengi Açmak Zararlı Mıdır?

Saç açıcılardan biri olan oryal doğru bir şekilde uygulanmadığında saça büyük zarar verir. Oryal canlı saç hücrelerini öldürebilir ve saç pigmentlerini zayıflatır.

Oksijenli su ile saç açarken de saça zarar vermesi kaçınılmazdır. Oksijenli su ile saç renginin açılması oksijenin saçı yakması sonucunda meydana gelir. Oksijenli su ile saçın açılması sonucu saçta ortaya çıkan değişimler şunlardır:

  • Saç yapısındaki proteinler bozulur.
  • Saçta bulunan vitaminlerin yapısı bozulur.
  • Saç kuru bir hale gelir.
  • Saç kökleri zarar görür.