25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınRahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi mi?

Rahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi mi?

Tıp dilinde endometrial hiperplazi olarak adlandırılan rahim duvarı kalınlaşması, rahim içi duvarı kalınlığının normal değerlerin üzerine çıkması durumudur. Kadın hastalıklarından biri olan rahim duvarı kalınlaşması hayat kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Kadınların birçoğunda görülen rahim duvarı kalınlaşması nedir? Rahim duvarı kalınlaşması neden olur? Rahim duvarı kalınlaşması tehlikeli bir hastalık mı? Kadınları çok yakından ilgilendiren bu konu hakkında yaptığımız detaylı araştırma sonuçlarını bilgilerinize sunuyoruz.

İçerikleri

Neler Okuyacaksınız?

Kastan oluşan rahim dokusu, 28 günde bir görülen adet döngüsünde gebelik sürecine hazırlanmak için bir miktar kalınlaşmaktadır. Bu kalınlaşma gebelik boyunca da devam etmektedir. Gebelik oluşmadığı zaman incelir. Fazla salgılanan östrojen hormonu nedeni ile rahim bölgesinde bulunan hücrelerin sayısı artar ve salgı bezleri normalden daha fazla büyüyerek rahim duvarı kalınlaşmasına neden olur. Kadınları tedirgin eden rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisi mümkündür.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim dokusu üç farklı tabakadan oluşmaktadır. Bu tabakaların özellikleri ve görevleri birbirinden farklıdır. Kadın sağlığı açısından önemli olan gebelik ve adet dönemlerinde progesteron ve östrojen hormonlarının etkisi ile rahim duvarı bazı değişikliklere uğramaktadır. Östrojenin etkisinde kalan endometrium tabakası kalınlaşmaktadır. Bu tabakanın kalınlığı, maruz kaldığı östrojen seviyesine göre değişir. Kadınları korkutan rahim duvarı kalınlaşması nedir çok fazla araştırılmaktadır. Hemen her kadının başına gelebilecek olan rahim duvarı kalınlaşmasından korkmamanız ancak bu durumu önemsemeniz önerilmektedir.

Normal değerlere göre daha fazla kalınlaşmış olan rahim duvarı, kan desteğinden de yoksun kalacağı için ölerek iç tabakadan dökülmeye başlar. Bu duruma bağlı olarak rahim duvarı kalınlaşması dönemlerinde kadınlarda bazı ara kanamalar görülebilmektedir. Kanamaların olması progesteron etkisinden değil, östrojen etkisinden kaynaklanmaktadır. Östrojen hormonunun bu durumu tedavi edilmediği zaman endometrium hücrelerinde oluşan çoğalmalar kansere dönüşebilir. Yani rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri için bir risk oluşturmaktadır. Bu yüzden, menopoz dönemlerinde normalden fazla bir kanama görüldüğünde mutlaka bir Kadın Doğum Doktoruna gidilerek muayene olunmalıdır.

Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?
Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

Rahim duvarı kalınlaşması durumunu yaşayan kadınların akıllarında rahim duvarı neden kalınlaşır sorusu yer almaktadır. Rahim duvarı kalınlaşmasının farklı nedenleri olabilmektedir. Ancak bu durumun temel nedeni, menopoz döneminin yaşanmasıdır. Menopoz döneminde progesteron hormonunun üretimi durmaktadır. Bu nedenle rahimde incelme yaşanması çok zordur. Ayrıca bazı hastalıklar nedeni ile uzun süre kullanılmış olan östrojen hormonu, progesteron hormonu ile dengede ilerlemediği zaman rahim duvarı kalınlaşması meydana gelmektedir. Bu nedenle hormon ilaçlarının doktor önerisine göre kullanılması tavsiye edilmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşmasının bir diğer nedeni de PKOS olabilmektedir. Polikistik Over Sendromu denilen bu hastalık döneminde yumurtlama olmadığı için progesteron üretimi de durmaktadır. Bunun dışında rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilen bazı etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Obezite
  • Diyabet
  • Tiroit
  • Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları
  • Yumurtalık tümörleri

Rahim Duvarı Kalınlığı Kaç Olmalı?

Rahim duvarı kalınlaşması belirli ölçülerde olmalıdır. Bu ölçüleri aştığı zaman rahim duvarı kalınlaşmasından söz edilebilir. Peki, rahim duvarı kalınlığı kaç olmalı merak ediyor musunuz? Üreme çağında olan bir kadında rahim duvarı kalınlığının 7 – 14 mm arasında olması normal kabul edilmektedir. 14 mm üzerinde olduğu zaman rahim duvarı kalınlaşması olduğunu gösterir. Menopoz dönemine girildiği zaman ise adet görülmemesi nedeni ile endometrium incelmektedir. Bu dönemde rahim duvarı kalınlığı 5 mm altında olmalıdır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması 15mm, 18mm, 20mm Tehlikeli Mi?

Rahim duvarı kalınlaşması önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir endometrium adet döneminde ince olmalıdır ve yumurtlama günlerinde 7 – 14 mm arasında olmalıdır. Üreme çağına gelindiğinde endometrium 15 mm’den kalın olduğu zaman hamilelik belirtisi sayılarak bir BHCG testi yapılmalıdır. Menopoz öncesinde ise rahim duvarı 15 mm üzerinde olduğu zaman hiperplazi durumu oluşmaktadır. Bu durum tedavi ve takip gerekmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşması 15 mm, 16 mm, 17 mm, 18 mm, 19 mm ve 20 mm ölçüldüğü zaman derhal tedaviye başlanmalıdır. Rahim duvarı kalınlaşması düzensiz kanama ile beraber ağrılı adet dönemi yaşanmasına neden olmaktadır. Eğer tedavi edilmez ise hayati tehlike yaratacak düzeyde kan kaybı yaşanabilmektedir. Ayrıca tedavi edilmeyen rahim duvarı kalınlaşması kanser oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Neler?

Adet dönemi süresince vücudun farklı bölgelerinde salgılanmakta olan hormonlar, rahmin iç kısmının incelmesine ve kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bu durumda ortaya çıkan rahim duvarı kalınlaşması belirtileri neler öğrenerek kısa sürede tedaviye başlayabilirsiniz. Rahim duvarında kalınlaşma olduğunu işaret eden belirtiler şunlardır:

  • Adet kanamasının normalden uzun sürmesi
  • Adet kanamasının miktarının eskiye göre artması
  • Adet kanamalarının düzensizleşmesi
  • Adet döneminin çok ağrılı geçmesi
  • 2 adet dönemi arasının 21 günden az olması
  • Adet dönemleri arasında kahverengi lekelenmeler ve kanamalar görülmesi

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Geçer?

Rahim duvarı kalınlaşması bazen kendi kendine geçebilmektedir. Rahim duvarındaki kalınlaşma bitkisel yöntemlerle tamamen kontrol altına alınamayabilir. Ancak progesteron hormonunun artmasına yardımcı olan kabuklu kuruyemiş, çiğ domates, ceviz, dereotu, ayçekirdeği, ıspanak, avokado, kara lahana gibi besinler tüketilebilir. Rahim duvarı kalınlaşmasında tedavi yöntemi hastanın yaşına, hormonal düzeyine ve rahmin durumuna göre değişmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşması genelde ilaç ile tedavi edilebilmektedir. Hormonal dengenin sağlanabilmesi için oral tablet, krem, enjeksiyon, vajinal krem ya da rahim içi araç seçenekleri kullanılmaktadır. Küretaj ya da dilatasyon uygulamaları bazı durumlarda yeterli olabilmektedir. Menopoz döneminde olan ya da doğum yapmayı düşünmeyen kişilerde ise total histerektomi tedavileri de uygulanabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik (Hamilelik) Belirtisi Mi?
Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik (Hamilelik) Belirtisi Mi?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik (Hamilelik) Belirtisi Mi?

Rahim duvarı kalınlaşması genelde bir rahatsızlığa işaret ederken, bazı durumlarda iyi bir habere de vesile olmaktadır. Erken hamileliğin en önemli belirtilerinin başında endometrial kalınlaşma gelmektedir. BHCG değeri pozitif ve 3 – 4 haftalık hamile olan kadınlarda rahim duvarının kalınlaştığı görülmektedir. Bu durumda rahim duvarı kalınlaşması gebelik (hamilelik) belirtisi mi sorusuna evet yanıtı verilebilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Adet Belirtisi Mi?

Düzenli bir şekilde ortalama 28 günde bir adet olan kadınlarda salgılanan hormonların etkisi ile rahim duvarında kalınlaşma olmaktadır. Bu durumda rahim kendini gebeliğe hazırlamaktadır. Ancak gebelik olmadığı zaman eski haline dönmektedir. Her adet döngüsünde bu durum yaşandığı için rahim duvarı kalınlaşması adet belirtisi denilebilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Midir?

Birçok kadının korkusu olan rahim duvarı kalınlaşması kanser midir sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Rahim duvarı kalınlaşması bir kanser değildir. Ancak rahim duvarı kalınlaşmasının rahim kanserine en çok neden olan etmen olduğu belirtilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ağrı Yapar Mı?

Rahim duvarı kalınlaşması, kadınlarda adet düzensizliğine sebep olmaktadır. Bu rahatsızlık kişide adet döneminin çok ağrılı geçmesine yol açmaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kasık Ağrısı Yapar Mı?

Rahim duvarı kalınlaşmasının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler dikkate alındığı zaman hastalık hemen fark edilerek tedaviye başlanmaktadır. Adet döneminde yoğun kanama ve kasık bölgesinde yaşanan ağrı, rahim duvarı kalınlaşmasının önemli belirtileri arasındadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Adet Düzensizliği Yapar Mı, Adet Geciktirir Mi?

Rahim duvarı kalınlaşması bazı olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Birçok belirti ile kendini gösteren rahim duvarı kalınlaşmasından özellikle adet düzensizliği yaşandığı zaman şüphe duyulmalıdır. Yani rahim duvarı kalınlaşması düzensiz kanamalara neden olduğu için adet düzenliği yaparak adeti geciktirmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Çocuğa Engel Mi?

Anne olma hayali kuran kişilerin aklında rahim duvarı kalınlaşması çocuğa engel mi sorusu yer almaktadır. Her kadında adet döneminde rahim duvarında kalınlaşma görülmektedir. Regl döneminde patlama yaşayarak kanayan rahim duvarı hamilelik olduğu zaman kanamaz. Rahim duvarı kalınlaşması kendi başına hamileliğe engel değildir. Ancak bu duruma neden olan etkenlerin tamamı hamileliğe engel olduğu için rahim duvarı kalınlaşmasının tedavi edilmesi gerekmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Olan Hamile Kalabilir Mi?
Rahim Duvarı Kalınlaşması Olan Hamile Kalabilir Mi?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Olan Hamile Kalabilir Mi?

Hamilelik döneminde endometrium tabakası yastık görevi görür ve embriyoyu yakalayarak embriyonun tutunmasına ve büyümesine yardımcı olmaktadır. Özellikle tüp bebek işlemlerinden önce rahmin yeterli bir kalınlığa ulaşması için özenle hareket edilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması normal bir durumdur. Ancak kalınlığın ne kadar olduğu daha önemlidir. Rahim duvarı kalınlığı sorunu yaşayan kişilerin tedavi görerek hamile kalması mümkündür.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Düşüğe Neden Olur Mu?

Rahim duvarı kalınlaşmasının birçok olumsuz etkisi olabilmektedir. Özellikle anne adaylarını ilgilendiren rahim duvarı kalınlaşması düşüğe neden olur mu sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Rahim duvarında kalınlaşma belirli bir seviyeye kadar herhangi bir zarar vermez. Ancak ortalamaların üzerinde bir kalınlaşma durumunda kanama olabileceği içim düşük meydana gelebilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Biyopsi Neden Yapılır?

Endometrial biyopsi denilen rahim biyopsisi, rahim duvarı kalınlaşması durumunda yapılabilen bir işlemdir. Endometrial hiperplazi durumunda ultrasonla inceleme esnasında kalınlaşma görülmesi ile biyopsiye karar verilebilir. Ayrıca uzun süren adet kanamalarında veya rahip içi polipten şüphelenildiğinde teşhis ve tedavi için biyopsi yapılmaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Neden Yapılır, Ne Kadar Sürer?
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Neden Yapılır, Ne Kadar Sürer?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı Neden Yapılır, Ne Kadar Sürer?

Kadınlarda çok sık karşılaşılan jinekolojik problemlerin başında rahim duvarı kalınlaşması gelmektedir. Bu sağlık sorunu adet düzensizliğine ve kansere neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Rahim duvarı kalınlaşmasının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hastada hangi tip rahim duvarı kalınlaşmasının olduğunun tespit edilebilmesi için endometrial kürtaj yani rahim duvarı kalınlaşması kürtajı işlemi yapılmaktadır. Bu işlemde rahimden iki yöntemle parça alınmaktadır. Bu yöntemler şunlardır:

  • Vakumla kürtaj
  • Pipekke biyopsi

Bu iki yöntemde de hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu iki uygulamada da hasta ağrı ya da acı hissetmez. İşlem 15 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Kişinin rahatsızlığına, yaşına ve durumuna göre süre değişebilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kendiliğinden Geçer Mi?

Rahim duvarında kalınlaşma bazen kendiliğinden geçebilmektedir. Bu durum çoğu zaman kanser değildir ve basit tedaviler ile düzelmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahim duvarı kalınlaşmasının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastada kanamaya neden olan rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilmediği zaman yoğun kanama can kaybına neden olabilmektedir. Ayrıca rahim duvarı kalınlaşması rahim kanserine neden olarak kişinin hayatını riske sokabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genelde tedavisi mümkün olan rahim duvarı kalınlaşması, kişide hormonal dengenin sağlanması ile normale dönmektedir. Vajinal krem, krem, oral tablet, enjeksiyon gibi tedavi yöntemlerinden en uygun olan tercih edilmektedir. Genelde cerrahi operasyon gerekmese de, kanser nedeni ile kalınlaşma olduğu belirlendiği zaman cerrahi operasyonlar uygulanabilmektedir. Rahmin alınması durumu da yaşanabilmektedir. Bu durumda en uygun yöntem, laporoskopik histerektomidir. Kapalı yöntemle rahmin alınması anlamına gelen bu yöntemden korkmanıza hiç gerek yoktur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşmasının nedeninin kanser olduğu saptandığı zaman hasta ameliyat edilmektedir. Histerektomi denilen yöntem ile rahmin cerrahi olarak çıkarılması işlemi yapılmaktadır. Bu ameliyat yöntemi, diğer tedavilerden sonuç alınamadığı zaman son tedavi olarak uygulanmaktadır. Biyopsi neticesinde kanser hücreleri tespit edildiği zaman hastanın gebelik düşüncesi yok ise rahim tamamen alınır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bir kişide rahim duvarı kalınlaşması olduğu muayene ile tespit edilebilir. Bu durumdan çekinen kadınlar rahim duvarı kalınlaşması muayenesi nasıl yapılır merak etmektedir. Vajinal ultrason kullanılarak rahim içi incelenir ve rahim duvarı kalınlığı ölçümü yapılır. bu işlem esnasında ciddi ağrılar hissedilmemektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Aşağıdakileri içerebilecek anormal vajinal kanama fark ederseniz acilen kadın doğum uzmanınıza randevu alın.

  • Dönem arasında lekelenme
  • Alışılmadık derecede ağır akışlar
  • Düzensiz, kısa kan akışı
  • Menopozdan sonra vajinal kanama veya lekelenme

Bilinmeyen bir pelvik ağrı yaşayan kişiler, değerlendirme ve endometriyal kanseri ekarte etmek için bir doktora görünmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer semptomlar şişkinlik ve fazla yemek yemeden tokluk hissidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasına Hangi Bitki İyi Gelir?

Öncelikle hiçbir bitkinin rahim duvarı kalınlaşmasını tamamen tedavi etmediğini belirtmek istiyoruz. Kesin tedavi için doktora giderek bilimsel yöntemlerden faydalanmanız tavsiye edilmektedir. Bazı bitkiler, rahim duvarı kalınlaşması için önemli olan progesteron ve östrojen hormonlarını dengelemektedir. Bu durum rahim duvarı kalınlaşmasına az miktarda iyi gelmektedir. Rahim duvarı kalınlaşmasına iyi gelen bitkiler şunlardır:

  • Ispanak
  • Ayçekirdeği
  • Kabuklu kuruyemiş
  • Çiğ domates
  • Ceviz
  • Dereotu
  • Ayçekirdeği
  • Ispanak
  • Avokado
  • Kara lahana

Rahim Duvarı Kalınlaşması Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması bitkisel tedavisi için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarifi önerilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bitkisel tedavi tek başına yeterli değildir. Ancak progesteron ve östrojen dengesini sağladığı için rahim duvarı kalınlığı bitkisel tedavi ile azaltılabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu

Rahim duvarı kalınlaşması için İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bitkisel tedavi yoğun ilgi görmektedir. Bu yöntemi uygulayan ve fayda sağlayan kişilerin fazla olması da ilgiyi artırmaktadır. İbrahim Saraçoğlu tarafından rahim duvarı kalınlaşması için önerilen bitkisel tedavi yöntemleri şunlardır:

Rahim Duvarı Kalınlaşması Çoban Çantası Kürü

Rahim kalınlaşması sorunu yaşayan kişilere çoban çantası kürü tavsiye edilmektedir. Rahim kalınlaşması nedeni ile kanaması olan kişilerin nar suyu tüketmemeleri önerilmektedir. Kür için bir bardak su içerisine 8 gram kadar çoban çantası otu eklenerek 5 dakika kadar altı kısık olarak kaynatılır. Daha sonra ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülen karışım ılık şekilde tüketilir. Bu işlem 3 hafta boyunca günde bir kere uygulanmalıdır. 21 gün sonunda rahim duvarı kalınlaşmasının azaldığını göreceksiniz. Ancak etkili sonuç almak için çoban çantası otunun taze olmasına dikkat edilmelidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Soğan Kürü

Rahim duvarı kalınlaşması için soğanın mucizelerinden yararlanabilirsiniz. Kaynatılmış olan temiz su içerisine 1 orta boyda beyaz soğan atılarak bekletilir. Soğanın kabuklu atılması önerilmektedir. Daha sonra su soğandan temizlenir ve 15 gün yemeklerden 1 saat önce aç olarak tüketilir. Tam fayda elde edebilmek için 15 gün boyunca düzenli olarak uygulanması tavsiye edilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Yaşayanların Yorumları Neler?

Rahim duvarı kalınlığı yaşayanların yorumları bu hastalıkla tanışan kişiler için yol gösterici olmaktadır. Bu konuda yapılan yorumlarda, korkulmaması gereken bir hastalık olduğu ancak önemsenmesi gerektiği belirtilmektedir. Genelde bilimsel yöntemlerin tercih edildiği görülmektedir. Ancak soğan kürü ve çoban çantası kürü ile hastalığının geçtiğini söyleyenler de vardır.

Uyarı!

Endometrial kalınlığa dikkat etmek, hamile kalmaya çalışan kadınların başarılı gebelik şanslarını optimize etmenin en iyi yolunu anlamalarına yardımcı olabilir.

Endometrial kalınlıktaki değişiklikler bir kişinin hayatı boyunca yaygındır. Bununla birlikte, bir kişi anormal kanama, akıntı, pelvik ağrı veya vücudunun hissetme biçiminde başka değişiklikler fark ederse, uygun tedaviyi almak için bir doktora danışmalıdır.

Endometrium kanseri, bir kişinin endometriyumunun çok kalın olması durumunda ortaya çıkabilecek en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Bununla birlikte, endometriyal kanser erken teşhis edilirse iyi bir hayatta kalma oranına sahiptir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kansere Dönüşür  Mü?

Rahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi mi?