19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelik Belirtileri Neler, Ne Zaman Başlar? Hamile Kalındığında Adet Olunur Mu?

Hamilelik Belirtileri Neler, Ne Zaman Başlar? Hamile Kalındığında Adet Olunur Mu?

İçerikleri

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte ortaya çıkan semptomlar, adet dönemlerinde görülen belirtilerle oldukça karıştırılmaktadır. Hamileliğin ilk dönemlerinde rastlanan belirtiler ile adet zamanlarında görülen değişiklerin benzer özellikler göstermesi hamileliğin anlamlandırılmasında sorunlara yol açmaktadır. Anne adayının hamile olup olmadığını erkenden öğrenebilmesi için hamilelik belirtilerinin neler olduğunu bilmesi ve adet döngüsü içinde yaşanılan değişimlerden ayırt etmesi gerekmektedir.

Hamilelik belirtileri, her anne adayında farklı bir biçimde ortaya çıkmakla birlikte klinik araştırmalar ve daha önce hamile kalmış bayanların tecrübeleri hangi durumların hamilelik belirtisi olacağı noktasında yol gösterici olmaktadır. Gebeliğin ilk günlerinden itibaren anne adayında bazı hormon artışları başta olmak üzere fizyolojik olarak değişimlere rastlamak mümkündür. Yaşanılan bu fiziksel ve hormonal değişimler erken dönem gebelik belirtileri olarak karşımıza çıkmakta ve hamilelik süreçleri daha dikkatli takip edilmektedir.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

1 haftalık hamilelik belirtileri, çoğu zaman anne adayında gözlenemeyecek türden değişik şekillerde ortaya çıkmaktadır. Çiftler ilişkiye girdikten sonra hamilelik belirtilerinin kendini göstermesi en belirgin şekilde adet gecikmesiyle hissedilmektedir. Bu da gebeliğin hissedilmesinde 2 hafta gibi minimum zamana ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Bununla birlikte nadiren de olsa bazı kişilerde hamilelik belirtileri ilk haftadan itibaren de görülmeye başlanabilmektedir.

Hamilelik belirtilerinde kan değerlerinde görülen hormon değişiklikleri, hamileliğin 2-3 hafta sonrasında kayda değer artışlarda klinik testler ve idrar sonuçlarıyla ölçülebilir. Özellikle adet gecikmesinin yaşanması sonrasında yapılacak kan ve idrar testleri gebeliğin ortaya çıkarılmasında doğru ve kesin sonuçlara ulaşmayı sağlar. Öte yandan hamileliğin ilk haftasında sperm hücresi ve yumurta döllenmekte ve embriyo gebelik kesesi oluşumu başta olmak üzere rahme yerleşme çalışmaları başlatmaktadır. Bu aşamada hamilelik belirtileri, adet ağrısı ve adet belirtileriyle sıkça karıştırılmakta olup hamileliğin bilinmesi açısından iki durum arasındaki farkların bilinmesi gerekmektedir.

Erken Dönem Gebelik Belirtileri

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler ve özellikle anne adayları, çocuk sahibi olma çalışmalarına başladıktan itibaren bu düşüncelerinin başarılı olup olmadığını merak etmektedir. Birçok anne adayının zorlanmadan gebe olduğunu anlamasını sağlayan en sık görülen erken gebelik belirtileri şunlardır:

Adet gecikmesi;

Hamilelik belirtileri denince ilk akla gelen durumdur. Çünkü döllenmeyle birlikte adet döngüsü doğumdan sonraya kadar sona ermektedir. Bu sebeple özellikle düzenli adet gören bayanlarda karşılaşılan 1 hafta veya daha uzun süreli adet gecikmesi hamileliğin en belirgin göstergesidir. Ancak her adet gecikmesinden gebe kalındığı sonucu çıkarılmamalı bu aşamada mutlaka uzman doktora muayene olunmalıdır.

Göğüs uçları ve çevresinde görülen hassasiyet;

Adet dönemlerinde de olduğu gibi hamilelik erken döneminde de göğüslerde ağrı ve hassaslık belirginleşmektedir. Göğüs uçlarının büyümesi, göğüslerin genişlemesi, göğüs uçlarının kahverengi bir hal alması erken gebelik belirtisidir.

Kramp ve karın ağrıları;

Yumurtanın döllenmesi ve rahme yerleşmesi aşamasında görülen ve adet ağrılarından farklı formlarda ve kısa süreli yaşanan ağrı ve kramplar erken dönem gebelik işaretidir.

Adet akıntısından farklı akıntılar;

Adet kanamasından farklı renkte, kokuda ve miktarda meydana gelen kısa süreli döllenme sırasındaki akıntılar gebelik belirtisidir. Bu akıntıların sık görülmesi halinde doktor muayenesi önerilmektedir.

Yoğunluk, sürekli uyuma ve halsizlikler;

Yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında progesteron hormonunun artması anne adayında aşırı yorgunluğa ve sürekli uyuma isteğine sebep olmaktadır.

Cidde belirgin renk değişiklikleri;

Karın ve kaslarda erken dönemde renk koyulaşması görülebileceği gibi hamileliğin ilerleyen aşamalarında hormonal artışa bağlı sivilce artışı, ciltte çatlaklar ve cilt kuruluğu meydana gelmektedir.

Koku hassasiyetleri;

Eskiden pek rahatsızlık hissedilmeyen kokulara karşı duyulan duyarlılıklar da erken dönemde anne adayında görülen belirtilerdendir.

Baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı;

Bu semptomlar daha çok anemi rahatsızlığı olan bayanlarda görülmektedir. Kan üretimi ve hormon artışı özellikle sabah saatlerinde yataktan kalkarken baş dönmesine ve kısa süreli bulantılara sebep olur.

İdrara çok sık çıkma;

Normalden farklı olarak gebelikte vücutta kan üretiminin artması sık sık idrara çıkmaya sebep olur. Gece birkaç defa uykudan uyanarak sık idrara çıkma hamilelik belirtisidir.

Hamile Kalındığında Adet Olunur Mu?

Hamileyken adet olunur mu sorusu gebeliğin erken dönemde ortaya çıkmasında en önemli hususlardan biridir. Bazı anne adayları hamile kalmasına rağmen adet görmüştür. Fakat bu durum çok nadir yaşanmaktadır. Kimi anne adayları da gebelik başlangıcında meydana gelen akıntıları adet kanaması olarak yorumladığından böyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Esas olarak hamile kalınmasının akabinde adet döngüsünün sona ermesi beklenmektedir. Ancak ilaç kullanımı, doğum kontrol hapları, düşük yapma, vajinal kanama ve rahim ağzında görülen kanamalar hamileliğin erken döneminde görülen kanamalardandır.

Adet Belirtisi ve Hamilelik Belirtisi Arasındaki Farklar

Bazı belirtiler hem adet döngüsünde görülmekte hem de erken dönem gebelik belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Adet belirtisi ile hamilelik belirtisi arasındaki farklar şu şekilde birbirinden ayırt edilmektedir;

Yerleşme kanaması- Adet kanaması; Açık renkli ve damlalı implantasyon kanaması adı verilen embriyonun rahme yerleşmesi sırasında görülen kısa süreli kanamalar, adet kanamalarından farklıdır.

Göğüslerde yaşanan duyarlılıklar; göğüslerde her adet döngüsünden önce hassaslaşma meydana gelmesi doğaldır. Öte yandan hamilelikte göğüs uçlarında büyüme ve renk değişimleriyle birlikte yaşanan şiddetli ağrılar erken dönem gebelikler hakkında ipucu vermektedir.

Karın ağrıları ve rahimde yaşanan kramplar; Adet döngüsünde adet başlangıcından 2-3 gün önce karın ağrısı ve kramplar hissedilir. Ancak gebelikte karında sertleşmeyle birlikte rahimden gelen kısa süreli ve şiddetli kramplar hamileliğe işaret etmektedir.

Gebelik Başlangıcında Hangi Süre Esas Alınır?

Gebelik hesaplamasıyla adet döngüsü arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Gebelik başlangıcında çiftlerin en son ilişkiye girdikleri sürenin başlangıç süresi olarak kabul edilmesi gerekse de çiftlerin ne zaman ilişkiye girdiklerinin bilinmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle gebelik başlangıcında son görülen adet bitim günü doktorlar tarafından gebelik başlangıcı kabul edilir.

Gebelik hesaplaması, 40 hafta üzerinden takip edilmektedir. Haftalık gebelik süreci hem daha isabetli doğum zamanı belirlenmesini hem de hamileliğin daha iyi takibini sağlamaktadır. Gebelik hesabında adet döngüsünün son görüldüğü tarih, gebelik başlangıç süresi kabul edileceğinden hamile kalma ihtimali olan bayanlar adet döngüsündeki süreleri unutmamalıdır.

Hangi Akıntılar Gebelik Belirtisidir?

Gerek adet döngüsü içinde adet görme zamanında gerekse de adet döngüsünden farklı bir zamanda hamilelik belirtisi olarak görülen akıntılar;

  • Daha açık renkte görülmekte,
  • Adet döneminde veya adet döneminden 7 ile 14 gün önce meydana gelmekte,
  • Pıhtı şeklinde damlacıklı bir yapıda olma,
  • Kokusuz ve saydam olma

Gibi özelliklere sahiptir. Yukarıdaki formlarda görülen kısa süreli hamilelik belirtisi akıntı ve kanamaları erken dönem hamileliklerin bilinmesine yardımcı olmaktadır.

Gebelikte Karşılaşılan Muhtemel Sorunlara Öneriler

Erken dönem gebelik belirtilerinde de anlatıldığı üzere hamileliklerde mide bulantıları, baş ağrısı, baş dönmesi şikayetleri artmakta vücutta fiziksel bozukluklar, kilo artışları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları baş göstermektedir. Bu kapsamda yaşanılan sorunlara karşı ilaç kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. İlaç kullanılacaksa bu durum mutlaka doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Aynı şekilde beslenme konusunda diyetisyen desteği alınması hamileliğe özgü beslenme yöntemlerinin uygulanması şeklinde yapılmalıdır.

Mide bulantısı ve kusmanın önlenmesinde ağır kokulardan uzak durulması oldukça faydalıdır. Ayrıca baharatsız ve yağsız besinler tüketmek, bol sıvı almak hem kabızlığa hem de mide bulantılarına iyi gelecektir. Ayrıca sindirimi düzenleyen kayısı, elma, portakal, tam tahıl ürünleri ve lifli besinler mide bulantılarını önleyecek ve sindirimi kolaylaştıracaktır.

Aşırı kilo artışını önleyici hamilelik aktiviteleri ve basit sportif hareketler, yürüyüşler anne adaylarının uygulayabileceği basit tedbirlerdendir. Kan yapıcı besinleri tüketmek de anne adaylarının hormon artışlarında oldukça fayda gösterecektir. Ayrıca karında oluşan çatlaklar, cilt derisinin hassasiyet göstermesi ve derinin koyulaşmasına karşı nemlendirici bakım kremleri anne adaylarının kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.