Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Anne adaylarının daha konforlu bir gebelik dönemi geçirebilmesi için hazırladığımız bu önerilere gerekli önemi vermeleri gerekir. Bu süreçte yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerekirken aynı zamanda sağlıklı beslenme kurallarına uyulması büyük bir önem taşır.
1- Kilo Alımı Kontrolü
Gebelik döneminde kilo kontrolünün sağlanması gerekir. Normal kiloya sahip kişilerin ortalama 10 kilo kadar alması normaldir. Düşük kilo ağırlığı ile gebe olan anne adayları için en yüksek değer 15 ila 20 kilo arasıdır. Aşırı kilolu olanların ise ortalama 8 kilo kadar alması yeterlidir.
2- Bulantı Önleyici Önlemler
Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında bulantı ve kusma gibi problemler ortaya çıkabilir. Beslenme düzeninize ekleyebileceğiniz gıdalar sayesinde bulantıları önleyebilirsiniz. Çay ve kahve tüketimini azaltmanız, geceleri hafif proteinli beslenmeniz destekleyici olabilir.
3- Düzenli Egzersiz
Gebeliğin son aylarına doğru yorucu olmayacak ortalama 30 dakikalık hafif egzersizler yapılması gerekir. Yorucu fiziksel egzersizlerden ve uzun süre ayakta kalmaktan uzak durulması gerekir.
4- Hareketsiz Kalmayın
Uzun süre oturur pozisyonda vakit geçirmemelisiniz. Günde ortalama 6 saatlik yolculuğun üzerinde oturarak seyahat edilmemelidir. Her iki saatte bir mola verilmesi kan dolaşımının hızlandırılması için gereklidir.
5- Sigara Kullanılmamalı
Sigara kan akışını azaltarak bebekte gelişim geriliğine sebep olabilir. Alkol tüketildiği zamanlarda bebekte fiziksel ve ruhsal bozukluklar oluşabilir. Bu sebeple, zararlı alışkanlıkların tamamından uzak durulması gerekir.
6- İlaç Kullanımına Dikkat Edilmeli
Özellikle gebeliğin ilk üç aylık sürecinde doktor önerisi dışında ilaç alınmaması önemlidir. Zorunlu olmadığı ve doktor tarafından tavsiye edilmediği süre boyunca gereksiz ilaç alınmamalıdır.
7- Diş Eti ve Burun Kanamaları için Önlem Alınmalı
Hormonların etkisiyle mide ve yemek borusu kaslarında gevşeme ortaya çıkabilir. Bu sorunların giderilebilmesi adına diyet değişikliği gerekebilir. Yemek sonrası dişler fırçalanmalı ve diş etlerinde iltihap oluşursa doktora gidilmelidir.
8- Lifli Gıdalar Tüketilmeli
Gebelikte bağırsak hareketleri yavaşlayabilir. Bu durum kabızlık ve hemoroid gibi problemlere yol açabilir. Dolayısıyla hamilelik sürecinde bol lifli gıdalar tüketilmesi ve sıvı alımına gösterilmesi, özellikle de gebelik belirtileri başladıktan sonra dikkate alınmalıdır.