19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikNeden gebe kalamıyorum? Gebeliğe engel olan hastalıklar ve etkenler neler?

Neden gebe kalamıyorum? Gebeliğe engel olan hastalıklar ve etkenler neler?

İçerikleri

Gebelik elde etmek insanın kendi doğasında bulunduğu için aslında normalde insan fizyolojisi için bunun pek de zorlu bir konu olmaması gerek. Ancak yapılan araştırmalar, yaklaşık olarak her sekiz insandan bir tanesinin doğal yollarla gebelik elde edemediğini, bu nedenle çocuk için tıbbın mucizelerine yardım duyduğunu gösteriyor. Ancak hamileliğe engel olan bazı faktörlerin bireylerin kendileri tarafından ortadan kaldırılmaları da mümkün olabilmekte ve biz de neden gebe kalamıyorum, gebeliğe engel olan etkenler neler adı altında tam olarak bu konuya değinmeye çalışacağız.

Kilo Problemleri ve Gebelik

İnsan vücudunun ideal bir yağ dengesi bulunur ve bunun üstüne çıkmak yahut altına inmek maalesef gebelik önünde bir engel teşkil eder. Zira fazla yağlı ve kilolu olanlarda östrojen düzeyi artarak yumurtlama düzenini bozarken, çok zayıf olanlarda ise yumurtlama tamamen kesilebilir. Dolayısıyla ne çok ince ne de çok kilolu olmamak hamilelik elde edebilmek için önemli. İdeal kilonuz hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Hormonal Sorunlar ve Gebelik

Vücudumuzun neredeyse her öğesi hormonlar vasıtasıyla işlev gösterir ve hormon düzeylerindeki değişimler, vücudumuzda olup bitenlerin değişmesine neden olur. Bazı rahatsızlıkların hormon seviyelerini insan için zararlı olabilecek şekilde bozmaları, hamilelik önündeki engellerden bir tanesi olabilmektedir. Tiroid rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi hastalıklar buna örnek verilebilir ve bu rahatsızlıklar gebeliği zorlaştırırlar.

Hastalıklar ve Gebelik

Cinsel yollarla bulaşan hastalıkların bazıları kadınlarda fallop tüplerinin kapanmasına neden oluyor ve bu da gebeliği ciddi anlamda imkansız hale getirebiliyor. Bunun yanında miyom ve polip gibi yapılanmalar da rahmi gebeliğe uygunsuz bir hale getirerek sorunlara sebep olabiliyorlar. Dolayısıyla kadın hastalıkları ve cinsel hastalıklar hususunda dikkatli olmak gerek.

Hayat Tarzı ve Gebelik

Sigara, alkol, kahve, uyuşturucu kullananlar, çok yoğun bir stres altında çalışmak zorunda olanlar, yaşı ilerlemiş olanlar, uykusuzluk çekenler, depresyonda olanlar ve ruh hali bozuk olanlar, bunun yanında çevresel olarak sağlıksız koşullarda yaşayanlar da doğal yollardan gebeliği elde etme konusunda başarısız olma ihtimaline sahipler. Zira insan vücudunun optimum koşullarda olması gebeliği kolaylaştırırken, zorlu koşullarda bulunmak maalesef bebek hasretini biraz daha uzatabiliyor.