Çoğu anne adayının sabırsızlıkla beklediği 20. hafta civarında yapılan ultrason muayenesidir. Çünkü ilk ultrasondan sonra doktorunuzun size verdiği resim de küçük bir gölgeye benzeyen bebeğiniz bu kez gerçek bir insan gibi görünecek. Eğer çocuğunuzun cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız bu ultrason yüksek ihtimalle size o bilgiyi de sağlayacak.
Doğmadan cinsiyetini öğrenmek isteyen bir çok anne baba bu teklife hiçbir zaman hayır diyemez ve çocuklarının cinsiyetini öğrenmek ister. Fakat unutmamak gerekir ki bazen kordon yüzünden fetüsün cinsiyeti karıştırılabiliyor ve doğumda büyük bir sürpriz yaşanabiliyor. O yüzden her iki sonuca da hazırlıklı olmak doğum sonrası daha rahat bir nefes almak için iyi bir tedbir olacaktır.
Bunlara ek olarak doktorunuz bebeğinizin detaylı anatomik muayenesini yapacak ve bunu yaparken fetüsü gerçek anlamda baştan ayağa kadar inceleyecek. Pek çok başka şeyin yanı sıra beynine kalbine böbreklerine ve karaciğerine bakacak el ayak parmaklarını kontrol edecek ve yarık dudak olup olmadığına dair gözlemde bulunacaktır.
Doktorunuz aynı zamanda serviksinizi kaplayıp kaplamadığını görmek için plasentanın konumunu kontrol edecektir. Uzmanlar serviksin plasentayı kaplaması durumunu her 20 hafta ultrasonlarının beş tanesinden birinde görüldüğünü ve bunun normal doğum yapma ihtimalinizi zora sokacağını belirtiyor.