Vücutta iltihap bulunup bulunmadığını kontrol edilebilmesi, tedavi işlemlerine başlanabilmesi için öncelikle sedimantasyon testlerinin yapılması gerekiyor. Bu testler erkekler veya kadınlar için farklı bir uygulanış sürecine sahip olmadığı gibi, doğrudan kan testi olarak da tanımlanabilir. Sedimantasyon testi yapılabilmesi için kan alınması ve incelenmesi gerekiyor.
Vücutta herhangi bir bölgede iltihap oluşumu görüldüğü taktirde bu durum doğrudan kanın geneline etki ettiği için, kan testi yapılarak öğrenilmesi mümkün oluyor. Bu uygulamaların yapılmasıyla sadece iltihap için değil, direkt olarak kanserli hücrelerin yer alma durumlarıyla ilgili incelemeler sonuçlanabiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemindeki problemlerin öğrenilebilmesi amacıyla sedimantasyon yapılabiliyor.
Sedimantasyon Nedir?
Sedimantasyon testi olarak tanımlanan ESR Erisrosit sedimantasyon hızı işlemlerinin uygulanabilmesi için kan alınması gereklidir. Kanın yeterli miktarda alınmasının ardından, ESR adı verilen işlemin gerçekleştirilmesi için kırmızı kan hücrelerinin çökelmesi beklenir. Bu çökelme hızının test edilmesinin ardından, kanın farklı zaman dilimlerindeki durumu incelenir. İlk önce 30 dakikanın ardından ne gibi bir değişim olduğu, ardından iki saat içerisinde kanda hangi değişimlerin olduğu kayıtlara geçirilir.
İki testin ardından en son direkt olarak kanın alındığı anda 24 saat sonrası için kan ölçümleri gerçekleştirilir. Bu sayede 3 testin durumuna bağlı olarak kişinin hastalık sahibi olup olmadığı ve kanser, bağışıklık sorunları gibi rahatsızlıklarının bulunup bulunmadığı öğrenilir. Testin enfeksiyon ve iltihap tespiti için de kullanılabilir olması, çok sayıda alanda sedimantasyon işlemlerinin uygulanmasını sağlıyor.
Sedimantasyon Ne İşe Yarar?
Eristrosit Sedimantasyon Oranı ölçümünün yapılması, kişinin rahatsızlıklarıyla ilgili detaylı bilgilere sadece 1 gün içerisinde ulaşılmasını sağlar. Bir günlük sürenin ardından, verilen kanın genel durumu analiz edildiğinde çökelme oranı ve hızı hakkında bilgi sahibi olunması mümkün olacaktır. Özel deney tüplerinde yer alacak olan kan, test tüplerindeki alyuvarların çökelme durumlarına göre hastalıkların teşhisinde önemli bir yere sahiptir.
Kanserli hücre taşıma durumunuzun incelenmesi, iltihaplı hücrelerinizin bulunma durumunun değerlendirilebilmesi, bağışıklık sisteminizle ilgili sorun yaşama durumunuz hakkında bilgi sahibi olunabilmesi için bu yönteme başvurulur. Sadece kanser ve bağışıklık için değil, enfeksiyondan şüphelenilmesi durumunda da hızlı bir şekilde sonuç alınabildiği için sedimantasyon testleri için hastaneye başvuruda bulunulabilir.
Sedimantasyon Testi Nasıl Yapılır?
Sedimantasyon testinin yapılabilmesi için ERS testi amacıyla özel tüplerde kan alınması gerekiyor. Tüplerin doldurulması ve incelemeler amacıyla laboratuara gönderilmesinin ardından, size en erken 24 saat sonrası için randevu verilecektir. Ertesi gün hastaneye gittiğinizde sonuçlarınız çıkmış olarak ve yüksek veya düşük olma durumuna göre hakkınızda özel bir tedavi kararı alınacaktır. İltihaplı hastalıklar, kanser, orak hücreli anemi gibi yüksek veya düşük oranlarda farklı rahatsızlıklarla karşılaşılabiliyor.
Sedimantasyon Yüksekliği Nedir?
Yüksek sedimantasyon direkt olarak kanın çökelme sürecinde, rahatsızlıklardan kaynaklanan bir etki yaşadığının anlaşılması durumudur. Testlerde ortalama değerler, yaşlara bağlı olarak belirlenir. Kendi yaş grubu için olması gereken hızın daha farklı değeriyle karşılaşılan kişilerde, düşüklük veya yükseklik durumuna bağlı olarak sonuca erişilebilir. Çıkan sonuçların ardından yeni bir evreye geçilmesi ve hastalığın tespit edilerek tedavisine başlanması gereklidir.
Sedimantasyon Yüksekliğinin Nedenleri
Sedimantasyon oranının normal seviyenin haddinden yüksek çıkması sadece, kanın çökelme durumuyla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez. Doğrudan kanser, romatizma problemleri, iltihaplı bölgenin bulunması veya enfeksiyon kapılmış olması gibi durumlar da ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle testlerin yapılması ve hangi rahatsızlığın olduğunun tespit edilmesi gereklidir. Sedimantasyon yüksekliği kişinin hayati problemlerle karşılaşması anlamına gelebileceği gibi, düşüklük durumunda da sağlığı doğrudan etkileyecek rahatsızlıkların olduğu anlaşılır.
Sedimantasyon Düşüklüğü Nedenleri
Sedimantasyon oranı belirlenirken, düşük ve yüksek olan kişilerde hangi hastalıkların bulunabileceği bellidir. Bu hastalıklara sahip kişilerin oranlarında ters bir durumla karşılaşılma ihtimali son derece düşük olduğu gibi, hızlı sonuç alınırken kan yapısını ve çökelme hızını etkileyecek bir dış etkenle de karşılaşılmayacaktır.
Değerin çok düşük olması halinde bu durum bir sağlıklı olma belirtisi değil, aksine farklı hastalıklara sahip olma belirtisi olarak görülür. Düşük sedimantasyona sahip olan kişilerde özellikle siroz, yüksek kan şekeri, karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra orak hücreli anemi hastalığı bulunma ihtimali de yüksektir. Testlerin farklı şekillerde tekrarlanması ve hastalığın tespit edilebilmesi için yeni çalışmalara başlanacaktır.