28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınKadınlarda adet düzensizliği neyin habercisi? Adet düzeni neden bozulur?

Kadınlarda adet düzensizliği neyin habercisi? Adet düzeni neden bozulur?

İçerikleri

Kadınlarda her ay görülen ve adet döngüsü adı verilen bu düzen aslında hormonal bir dengedir. İlk adet olunduktan sonra bir kaç yıl dengesizlik görülmesi normal olarak karşılanır. 28 ile 35 gün arasında bir görülür. En az 3 en fazla 7 gün sürmesi doğaldır. Menepoz dönemine girildikten sonra da adet düzensizliği görülebilir. Bu da başlangıçta olduğu gibi seyir eder ve daha sonrasında kesilir. Başlangıç ve bitiş döneminde görülen düzensizlikler ya da adet kanamasındaki miktarın değişimi oldukça normaldir. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde de adet görülmez.

Üreme ve adet döngüsü birbirine bağlıdır. Henüz adet görmemiş bir kızın üreme dönemine girmesi söz konusu değildir. Adet görmeye başladıktan sonra birey ” Fertil” adı verilen tam üreme dönemine girer. Ancak adet döngüsünde yumurtlama dönemi vardır ve sadece bu dönemlerde gebe kalınabilir. Her adet döneminde rahim içinde gebe kalma durumu için hazırlanan doku dökülme yapar. Bu durum gebelik gerçekleşmediğinde olur ve aslında kanama olarak adlandırılan bu durum bebek için hazırlanan rahim içi dokusunun dökülmesidir. Bundan dolayı gebelik sırasında adet görülmez. Çünkü rahim içi dokusu boş değildir ve bir embriyo bulunur.

Adet Düzeni Neden Bozulur?

Adet düzeni sadece vajinal bir durum değildir. Troid bezinden – hipofiz bezine ve hatta böbrek üstü bezlerini bile ilgilendiren bir döngüdür. Bu bölgelerde herhangi bir sorun yoksa adet düzensizliği görülmez. Ayrıca aşırı yorgunluk ve stres, ani korku yada vücudun döngüsünü tehdit edecek herhangi bir hastalık da adet düzensizliğine sebep olabilir.

Ayrıca adet düzensizliği görüldüğünde muhakkak muayene olunmalıdır. Hormonal bir sorun var ise tedavi edilmelidir. Erken dönem menepoz sorunu olabilir. 20 yaşın altındaki bireylerde de erken dönem menepozu görülebilir. Bu durum çocuk sahibi olmayı neredeyse imkansız kılmaktadır. Prolaktik denilen ve beyinden herhangi bir uyarı gerekmeden salgılanan hormonun düşüklüğü de adet kesilmesine neden olur. Ayrıca psikolojik rahatsızlıklar ve geçmişte yaşanmış kötü olaylar zinciri de adet görülmesine engel olabilir.

Kullanılan doğum kontrol hapları ve hormonal spiral de adet görülmesini durdurabilir. Ancak bunların kullanımı kesildiği takdirde adet döngüsü normale döner.