Bebeklerde diş çıkarma birinci aydan itibaren başlayabileceği gibi bazı durumlarda 4 ya da 5. ayları bulabilmektedir. Hatta bu durum bazı bebeklerde 12. aydan sonra başlayabilmekte ve 16. aya kadar çıkabilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma, bebekten bebeğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Farklı belirtiler ve şiddette olabildiği gibi kimi bebeklerin de dişli şekilde doğduğu bilinmektedir. Uzmanlar bebeklerdeki diş çıkarma durumunun anne ve baba ile ilişkilendirerek genetik bir düzende olduğunu söylemektedir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler?
1-Yüksek Ateş
Bebeklerde diş çıkarmanın en önemli ve ilk belirtisi ateştir. Bebeklerde ateş çok sık rastlanan bir durum olsa da 38 derece altındaki ateşler normal kabul edilebilir. Diş çıkarma sırasında diş etlerinin şişmesi ile birlikte ateş normal bir durumdur. Ancak bir kaç gün süren ve 38 derecenin üzerine çıkan ateş varsa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Yüksek ateş her zaman diş çıkarma belirtisi olmayabilir. Aynı zamana denk gelen bir başka hastalığın belirtisi olabilmektedir. Diş çıkarma süresi boyunca meydana gelen ateş bebeğin bağışıklığını azaltacağı için enfeksiyonlara karşı da açık hale gelecektir.
2- İshal
Diş çıkaran bebekte tükürük salgısı çok fazla olacaktır. Tükürük salgısının artması ile birlikte bağırsak hareketleri artacaktır. Bu durumda ishale sebep olabilmektedir. İshal olan bebekler çok fazla sıvı kaybına uğrayacağı için bu dönemde su tüketimini arttırmalısınız. Ayrıca su tüketiminin yanında gıda takviyeleri uygulayabilirsiniz. Gıda takviyeleri ile birlikte bebeğin direncini arttırarak ishalin daha çabuk atlatılmasını sağlayabilirsiniz.
3-Fazla salya akıtma
Yukarıda da belirttiğimiz gibi diş çıkarma sırasında tükürük salgısı çok fazla olacağı için salya akıtma sık rastlanan ve normal karşılanan bir durumdur. Bebekler diş çıkarmaya başlamadan diş etinin açılması ile birlikte salya akıtmaya başlarlar. Bu dönemde endişe etmeniz gereken bir durum yoktur.
4- Öksürük
Öksürük tek başına bir diş çıkarma belirtisi değildir. Diş çıkarırken tükürük salgısının fazla olması ile beraber boğaza kaçan salyalar sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Aşırı salgılanan salya bebeğin boğazında sıkıntılara yol açabileceği için takip edilmesi gerekmektedir.
5- Isırma
Direkt olarak bir diş çıkarma belirtisi değildir. Ancak diş çıkarırken kaşıntı çok fazla olacaktır. Bu sebeple beklerimizin kaşıntıyı giderebilmek için ellerinde bulunan herhangi bir cismi ( oyuncak, kaşık, diş kaşıyıcısı vb. ) ısırabilmektedir. Diş kaşıyıcı kullanılması ve bunun yanında soğuk havuç, salatalık gibi yiyecekler bebeğinizin enfeksiyon kapmasını önleyecektir. Özellikle ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonlardan korumak için doğru tercih yapmış olacaksınız.
6- Huzursuzluk
Bebeklerde diş çıkarma sırasında bir takım huzursuzluklar meydana gelebilir. Bazı zamanlarda kesik kesik ağlayarak huzursuz olduğu mesajını verir. Bebeğiniz diş çıkarırken canı yanabileceği için uyku sorunu yaşayabilir. Özellikle diş çıkarma zamanlarında bebeklerde uyku en büyük problemlerden birisidir.
7- İştahsızlık
Bu durum bebeklerde diş çıkarma sırasında en beklenen durumdur. Sürekli dişi kaşınan, canı yanan ve diş eti şişen bebeğinizin beslenmek istememesi normaldir.
8- Yüzde ve çenede kızarıklık
Salgılanan tükürük ağız dışına taşabilir çene ve ağız çevresi tahriş olabilir. Bu tahriş sonucu deride döküntüler meydana gelebilir. Bebeğinizin cildini çok temiz tutmanız bu belirti kendini gösterdiği an çok önemlidir. Dökülen deriler nemlendirici kremler ile birlikte desteklenmelidir.
9- Diş eti kanaması ve ağrı
Her bebekte diş eti kanaması görülmeyebilir. Bu durum bebeğinizin dişinde ağrıya sebep olabilir. Soğuk uygulamalar ile diş etine masaj yaparak ağrı hafifletilebilir.
10- Yanaklarını kaşıma
Diş çıkarma sırasında oluşan ağrı yanaklara bazen kulaklara kadar vurabilmektedir. Bu sebeple bebeğiniz huzursuz şekilde ellerini yanaklarına ve kulaklarına götürebilir. Basit gibi görülen ama çok önemli bir belirtidir.
Bebeğim Diş Çıkarırken Neler Yapmalıyım?
Bu dönem sizin içinde çok büyük önem taşımaktadır. Uykusuz gece nöbetleri geçireceğinizin habercisi olabilmektedir. Bebeğiniz diş çıkardığı sırada diş etleri çok hassas bir hale gelecektir. Bu sebeple bebeğinizi doyururken sıcak besinlerden kaçınmalısınız. Tercihiniz ılık veya soğuk gıdalardan yana olmalıdır. Bebeğinize ısırması için bisküviler verebilirsiniz. Bu sayede kaşıntısını rahatlıkla giderebilir. Yoğurt, muhallebi gibi besinlere kesinlikle hayır demeyecektir. Çok fazla huzursuz olabileceği anlar için buz dolabında temiz bir bez bekletin. Ağrısı veya huzursuzluğu başladığı an dişlerine bu bezle masaj yaparak acısını hafifletebilirsiniz.
Diş kaşınması ve diş ağrısını azaltmak için çeşitli ilaçlarda bulunmaktadır. Fakat bu ilaçları kesinlikle doktor kontrolünde bebeğinize kullandırmalısınız. İnternetten araştırmalar ile bebeğinize kesinlikle ilaç takviyesi yapmayın. Bebeğinizin karaciğeri her ilacı kaldıramayabilir ve daha kötü sağlık sorunlarına neden olabilir.