9 Ekim 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkKene ısırması ve Kırım Kongo Kanamalı Atesi hastalığı belirtileri, tedavisi ve önlemler!

Kene ısırması ve Kırım Kongo Kanamalı Atesi hastalığı belirtileri, tedavisi ve önlemler!

İçerikleri

Havaların ısınmasına bağlı olarak doğada ki hayat canlanmış ve birçok insan parklarda bahçelerde güzel havanın tadını çıkarmaktadırlar. Fakat doğa da eğlencenin doruklarına ulaşıldığı zaman diliminde gerekli önlemler alınmadığı zaman birçok kötü sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Bu kötü sonuçların meydana gelmesinin ana sebepleri arasında kene ısırması olayları meydana çıkmaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakasına sebep olmaktadır. Kene ısırmalarının belirtilerini bilmek ve nasıl tedavi olunması gerektiğini bilmek çok önemlidir. Bunları bilmek Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakasıyla karşılaşılma riskine karşı koruyucu olma özelliği ve acil bir müdahaleye ihtiyaç duyulması gerektiğinde gerekli bilgileri bilmek hayat kurtarma noktasında çok önemli bir durumdur. Alınması gereken tedbirler ve ısırılma durumunda neler yapılması gerektiği ile ilgili araştırmalar mutlaka yapılmalıdır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Risk Grupları

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının oluşmasına sebep olan keneler enfeksiyon yaparak yayılmaktadır. Kenelerin virüs taşıma esnasında yaptıkları işlevleri küçükbaş hayvanlardan kan emme yoluyla virüsler büyükbaş hayvanlara ve insanlara bulaştırmaktadırlar. Virüs hayvanlara vermiş olduğu etki belirtisiz bir enfeksiyona neden olmaktadır. İnsanlarda ise bu durum ölümle sonuçlanmaya kadar giden ve kanamalara bağlı olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olmaktadır. Oldukça ciddi sonuçların meydana gelmesine sebep olan bu hastalık önlenemezse ölümle sonuçlanmaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının risk grupları ise şunlardır;

  • Kırsal kesimlerde yaşayan insanların hayvanlarla ilişkisi olan kişiler risk grubu arasında yer almaktadır. Ayrıca kırsal kesimlerde av, piknik ve başka amaçlar için bulunan insanlar bu grupta yer almaktadır.
  • Hemşire, doktor, sağlık memurları ve laborantlarda çalışanlar ile evde hasta bakımı yapan kişilere bulaşma riski daha fazladır.
  • Avcılar, kasaplar, veterinerler ve hayvanlarla ilişkisi olan kişilere bulaşma oranı oldukça yüksek seviyelerdedir. Bunların dışında hayvan eti ile uğraşan kişiler ve yemek hazırlığında et kullanan kişiler de bu risk grubu içerisinde yer almaktadır.

Bu risk grubunda olan insanların teması olduğu durumlarda ya da hastalık bulguları ve ateş ile ilgili bir durum oluştuğunda 14 gün boyunca takip edilmesi gerekmektedir.

Kene Isırması Ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri

Risk grubunda yer alan insanların kene ısırmasına dair gerçekleşebilecek belirtilerin neler olduğunu mutlaka öğrenmeleri gerekir. Kenenin insandan kan emmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri arasında ortalama olarak 2 gün gibi bir süre vardır. Bu süre kuluçka süresi olarak adlandırılmaktadır.

Hastalığın ilk belirtileri arasında baş ağrısı, iştahsızlık, yaygın kas ağrıları, mide ağrısı, yüksek derece de ateş, kusma ve nadiren de olsa ishal şikayetleri yer almaktadır. Bu tür şikayetler en önemli belirtiler arasındadır. Birkaç gün içerisinde yüzde ve gözlerde kızarıklık, cilt altı kanamalar, burun kanaması göğüste bölgesel kanamalar idrarda ve dışkıda kana rastlamak gibi bulgularda hastalığın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu tür belirtiler ortaya çıktığı andan itibaren direk olarak hastaneye gidilmeli ve durum anlatılmalıdır. Böylece erken müdahale sayesinde tedavi mümkün olmaktadır.

Hastalığın ileri derecelere ulaştığı durumlarda hastada böbrek ve karaciğer yetmezliği görülmektedir. Ayrıca akciğer yetmezliği ve santral sinir sistemin bozukluğu meydana gelmektedir. Hastaların büyük bir çoğunluğu hastalığın 2. haftasından sonra karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezliği gibi etkenlere bağlı olarak yaşam mücadelelerini kaybetmektedirler. Yapılan müdahalelere rağmen hastanın hayata dönmesi bu evreden sonra oldukça zordur.

Kene Isırması Ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının Tedavisi

Kene ısırması gerçekleştiği durumlarda tedavinin yapılması noktasında en önemli etken en kısa sürede keneyle ilgili rahatsızlıkları tedavi eden hastaneye başvurmak ile daha kolay olmaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi tedavisinde etkenler dikkate alınarak ilaç yardımı ile tedavinin gerçekleştirilmesi mümkündür. Hastalığa yakalan kişiye destekleyici tedavi yapılması ve organizma hastalığına maruz kalan hastaya bozulan fizyolojik denge korunmasına yardımcı olacak destek ile mümkün olmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında pıhtılaşma bozukluğunu engellemek için taze kan verilmelidir. Ağırlaşan durumlarda ya da hastanın ağız ile beslenememesi durumunda mutlaka beslenme yapılmalıdır. Ateş yükselmesi durumunda ise ateşin kontrol altına alınması için gerekli uygulamalar yapılarak ateşin dengesi sağlanmalıdır.

Hastaların mutlaka kontrol altında tutulması gerekmektedir. Gözetim altında tutulan hastaların iyileşme süreleri 10. günden itibaren başlamaktadır. Bazı durumlarda bu süre 4 haftaya kadar yükselebilmektedir. Kene ısırması gerçekleştiği andan itibaren hemen hastaneye başvurulmalıdır. Kene tedavisi erken müdahale çok önemlidir. Hastalığın tedavisinde sağlık kuruluşlarına başvurmak ve durumu hemen bildirmek gerekir. Böylece tedavi süreci hızlı başlanabilmektedir. Yanlış bir uygulamaya sebep vermeden gerekli yollar izlenmesi gerekmektedir.

Kene Isırmasına Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak için öncelikli olarak hastalığın oluşmasına sebep olan ve bu virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak gerekir. Kene ile ilgili şüpheli olan ve tehlike barındıran yerlerde zorunlu olunmadıkça uzak durmak gerekir. Hayvanlarla yerli yersiz temaslardan uzak durmak gerekir.
  • Kene 5mm – 1.2 cm boylarında, oval ve yassı şekilli olup 5 – 6 adet bacağı vardır. Kırmızı – kahverengi bir renkte olan keneler uçamaz ve sıçrayamayan bir parazittir. Genel olarak sık otlar arasında ve çalılıkların çokça bulunduğu yerlerde bulunmaktadır. Hayvanların barındığı yerlerde sıklıkla karşılaşılmaktadır.
  • Genel olarak kene nasıl çıkartılır sorusu sorulmaktadır. Vücut kontrolü düzenli olarak mutlaka yapılmalıdır. Vücuda yapışan kene kesinlikle öldürülmemelidir ve ezilmemelidir. Öldürülmeden çıkartılması çok önemlidir. Eğer çıkartılamayacak bölgede ise mutlaka yardım alınmalıdır. Ayrıca çıkarma uzman kişiler tarafından yapılması çok önemlidir.
  • Kenelerin yaşam alanları ve hayvan barınaklarının olduğu yerlerde çıplak ayaklarla dolaşılmamalıdır. Kısa giysilerden uzak durulmalı ve açık renkler tercih edilerek keneyi kolay fark etmede etken olması sağlanmalıdır. Uzun kollu giysiler ile uzun paçalı giyseler giyilmesi önlemler noktasında önemlidir.
  • Ormanda çalışmak zorunda olan işçiler ve av merakı olan kişilerin lastik çizme tercih etmeleri ya da pantolonun paçalarını çorap içerisine konulması korunma noktasında etkili yöntemler arasında yer almaktadır.
  • Kene ısırması gerçekleştiğinde keneyi kesinlikle kibrit ile yakma tarzı gibi durumlar yapılmamalıdır. Ayrıca üzerine kimyasal maddelerin dökülmemesi gerekir. Bu tür uygulamalar hastalığa sebep olan etkenleri artırmaktadır. Bunları yapmak yerine kene çıkartma ile ilgili olarak uzman kişilere başvurmak daha doğru olacaktır.
  • Kene ilaçları kenelerden korunmada oldukça etken rol oynadığı için önemli etkenler arasında yer almaktadır. Hem insanlarda hem de hayvanların keneden korunmasında kene ilaçlarının kullanılması uygundur. Bu noktada etkin ilaçları bulup bu ilaçlar doğrultusunda kullanmak çok daha iyi olacaktır.
  • Sağlık personelleri bu hastalıklarla ilgili ya da gerekli olan yöntemleri uygulamada eğitim almış kişiler olduğundan yardım almak önemlidir.
  • Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi insandan insana bulaşmaktadır. Bu sebeple hasta olan kişilerle temastan uzak durulmalıdır. Temasın zorunlu olduğu hallerde ise gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır.
  • Hastalığın belirtilerini ve etkilerini görme noktasında tanı konulması çok önemlidir. Tanı konulabilmesi için örnekler laboratuvarlara gönderilerek anlaşılabilmektedir. Örnekler gerekli şartlar çerçevesinde uygun olarak alınarak gönderilmelidir.
  • Tedbirleri almak sağlık açısından çok önemlidir. Hastalığa yakalanmayı önlemek hayatın devamlılığını sağlama açısından çok önemlidir. Tedbirsiz davranmak ya da olay meydana geldiğinde bir şey olmaz deyip es geçmek oldukça tehlikelidir.