Kuru yağ cilde temas ettiğinde yokmuş gibi davranır. Diğer yağ türlerine göre emilimi hızlıdır ve yağlı bir görünüm bırakmaz. Böylelikle cilt yapışmaz. Saç bakımı konusunda da benzer bir etkiye sahip olan kuru yağ bakımı saçları ağırlaştırmaz. Saçı besler, kırıkları onarır ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur.
Cilt ve saç üzerinde yağ kalıntısı bırakmayan bu ürünün merak edenleri çok. Kuru yağ kullanmayı sevenlerin ortak cevabı bu yağın saç ve ciltte yarattığı ışıltıdır. Peki, bu kadar övülen ve sevilen bakım ürünlerinden kuru yağ nedir birlikte inceleyelim.
Kuru Yağ Nedir?
Kuru yağların içeriğinde yağ asitli bitki, tohum ve sebzeler bulunur. Bu asitler doymamış yağ asitlerinden biri olan linoleike benzer. Cildi besleyen formülasyona sahiptir. Kuru yağ uygulaması sonrasında cilt yağlı ve parlak görünmez. Doğal bir ışıltı verir. Cilt ve saçı yumuşatır, nemlendirir. Tüm cilt tiplerinin rahatlıkla uygulayabildiği kuru yağlar cildi pürüzsüz gösterir.
Cildi onaran bu yağlar aynı zamanda saç kırıklarının da önüne geçer. Uygulama miktarı kullanılacak bölgeye göre değişir. Piyasada birçok markanın kuru yağı dışında aynı amaçla kullanılan taşıyıcı bazı yağlar vardır. En yaygın kullanılan kuru yağlar aşağıdaki gibidir.
- Üzüm çekirdeği yağı
- Aspir yağı
- Çuha çiçeği yağı
- Kuşburnu yağı
- Hodan yağı
- Ayçiçeği yağı
- Ketencik yağı
- Avokado yağı
- Susam yağı
Kuru Yağ Kullanmanın Cilde Faydaları Neler?
Günlük bakım rutinlerine kuru yağ ekleyenler, kuru yağ kullanmanın cilde faydaları arasında ıslak bir görünüm bırakmadan nemlendirdiğini söyler. Ancak bu yağın daha fazla potansiyeli vardır. Sırasıyla inceleyelim.
Kolajen üretimine yardımcı olur; Kuru yağlar cildin yaşa bağlı azalan kolajen üretimine destek olur. Bunun yanı sıra cilt iltihaplarını azaltır.
Çatlak ve kurumuş cildi onarır; Taşıyıcı kuru yağlardan biri olan avokado yağı cilt çatlaklarını tedavi eder. Kurumuş ciltler yeniden neme doyar.
Yaşlanma belirtilerini azaltır; Yüksek oranda antoksidan içeren susam yağı ile fareler üzerinde deney yapılmıştır. Bu deney sonucuna göre susam yağının stres potansiyelini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca kuru yağlardan biri olan susam yağı cilt ve saçı nemlendirir, ciltteki ince kırışıklıkların azalmasına destek verir.
Cildin nem ihtiyacını karşılar; Linoleik asit içeren aspir ve ayçiçeği yağı cildin nem ihtiyacını karşılar. Düzenli kullanımda cildin nem bariyeri kontrol altında tutulur. Yüze kuru yağ sürmek için geçerli nedenler şunlardır;
- Akneli ve sivilceleri ciltlerde kolay emilim sağlayarak, cilt hasarını tedavi eder.
- Sivilce lekelerini zamanla yok eder.
- Güneş yanığını onarır ve güneş lekelerinin önüne geçer.
- Cildin nem bariyerinde güvenlik görevlisi gibi çalışır.
- Cildin ihtiyacı olan besinleri kolaylıkla sağlar.
Kuru Yağ Kullanmanın Saça Faydaları
Kuru yağ uygulaması saçta elektriklenme ve kabarma sorunu yaşayanlar için bir nimet sayılır. Saç bakımı için kullananların çoğu genelde geceleri saç derisine masaj yaparak, ertesi güne kadar bekletirler. Böylelikle saç neme doyar.
Saçların bakımlı görünmesini sağlayan tekli taşıyıcı yağlardan avakoda yağı ilk tercih edilenler arasında. Kuru yağ kullanmanın saça faydaları konusunu saçlarını sıklıkla boyatanlar bilhassa kullanmaları önerilir. Bu yağ saç boyama öncesi ve sonrasında boyanın yan etkilerini minimum seviyeye indirir.
Saç tellerini eskisinden daha güçlü ve korunaklı hale getiren kuru yağ, saçı besler. Saça kuru yağ sürmek saç dökülmesini azaltır ve geciktirir. Saç kırıkları için sürekli kestirmek yerine kuru yağ bakımı önerilir.
Tırnak Bakımı İçin Kuru Yağ Kullanımı
Tırnak bakımı için kuru yağ kullanımı tırnakların nemlendirilmesini sağlar. Böylelikle tırnaklar eskisinden daha sağlıklı görünür. Çabuk kırılan ve çatlayan tırnakları kısa sürede tedavi eder. Bunun için birkaç damla kuru yağ tırnak ve tırnak eti etrafında nazikçe ovalanır. 30 dakika sonra ılık suyla durulanır.
Kuru Yağ Nasıl Kullanılır?
- Kuru yağ nasıl kullanılır sorusu kullanım alanına göre değişkenlik gösterir.
- Cilt için kullanılan kuru yağlar için avuca damlatılan birkaç damlanın ısıtılmasıyla yüze sürülmesi önerilir.
- Yüz maskesinin içine birkaç damla damlatılarak cilde uygulanmasında sakınca olmaz. Maskenin etkisinin de güçlenmesini sağlar.
- Nemlendirici kremlerin içine koyulabilir.
- Saç bakımı için saç fırçasına birkaç damla damlatılıp, saç taranabilir. Ya da direk saça uygulanabilir.
- Kuru saç tipine sahip olanlar bir gün önceden saçına masaj yaparak ertesi güne kadar bekletebilir. Ertesi gün saçın durulanması gerekir.
- Makyaj öncesinde cildi nemlendirmek ve makyajı daha iyi göstermek için kullanılır.
- Kuru yağ tüm vücut için bir nemlendirici olarak sürülebilir.
- Çörek otu yağı ne işe yarar, saça ve cilde faydaları neler?
- Çay ağacı yağı nasıl kullanılır? Saça ve cilde faydaları
- Lavanta Yağı Saça ve Cilde Nasıl Uygulanır? Kullanım Alanları Neler?
- Zeytinyağlı sabunun saça, cilde faydaları neler? Nasıl kullanılır?