27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınKadınlarda mesane sarkması belirtileri neler? Görüntüsü

Kadınlarda mesane sarkması belirtileri neler? Görüntüsü

Mesane sarkması, vajinanın ön duvar bölümüne komşu olan idrar torbasının çeşitli nedenlerle rahmin içine doğru bombeleşmesidir. İdrar torbası da denilen mesane sarkması nedeni ile idrar kaçırma sorunu yaşayan birçok kişi bulunmaktadır. Tıpta Sistosel de denilen mesane sarkması neden olur? Nasıl belirtiler verir? Mesane sarkması nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Genelde kadınlarda görülen mesane sarkması çeşitli şekillerde kendini belli etmektedir. Mesane sarkması nadiren doğum yapmayan kişilerde ve gençlerde görülmektedir. Mesane sarkmasının meydana gelmesinin en önemli nedeni olarak normal doğum gösterilmektedir. Kadınlarda genelde menopozdan sonra ortaya çıkan mesane sarkması önemsenmesi gereken bir durumdur.

Mesane Sarkması Nedir?

Son dönemlerde çok sık görüldüğü için mesane sarkması nedir detaylı olarak araştırılmaktadır. Güçsüz ve gevşemiş dokular nedeniyle sarkan pelvik dokular mesane sarkmasına neden olmaktadır. Mesane sarkmasının bir ilaç tedavisi olmadığı için bu durumu yaşayan kişileri korkutmaktadır. Mesane sarkmasının risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok sayıda gebelik
  • Vajinal doğum yapmak
  • Yaşın ilerlemesi
  • Ağır bir yük kaldırmak
  • İri bebek doğumu
  • Şişmanlık
  • Kronik kabızlık

Mesane Sarkması Neden Olur?

Mesane sarkması neden olur sorusuna çeşitli yanıtlar verilebilir. Mesane sarkmasının en çok karşılaşılan nedeni gebelik ve doğum yapmaktır. Bu dönemlerde bağlar ve kaslar iyice zayıfladığı için mesanenin sarkması kolaylaşmaktadır. Ancak her hamile kalan veya doğum yapan kadında görülecek diye bir kural yoktur. Kadınların kas ve bağ yapıları birbirinden farklıdır. Kasları güçlü olan kişilerde böyle bir problem yaşanmamaktadır.

Kilonun fazla olması, ağır yük kaldırmak, kronik bronşit, kronik kabızlık, öksürük gibi etkenler kalça kaslarını gererek mesanenin sarkmasına neden olmaktadır. Rahmin alınmış olması da mesane sarkmasına neden olan etmenlerden biridir.

Mesane Sarkması Belirtileri Neler?
Mesane Sarkması Belirtileri Neler?

Mesane Sarkması Belirtileri Neler?

Mesane sarkması belirtileri neler öğrenerek yaşadığınız durumun ne olduğunu netleştirebilirsiniz. Mesane sarkması bazen hiç belirti göstermeyebilir. Normal muayeneye kadar kişi mesane sarkması yaşadığını anlamayabilir. Çünkü hafif mesane sarkmalarına şişlik bile olmayabiliyor. Ancak mesane sarkmasından şüphe ettirecek önemli belirtiler de vardır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süre ayakta kaldıktan sonra vajina bölgesinde baskı hissetme
  • Ikınma veya öksürme durumlarında rahatsızlık hissetme
  • İleri seviyelerde vajinadan dışarıya şişliğin sarkması
  • İdrar sonrasında mesanenin boşalmadığı hissi
  • Hapşururken, gülerken ya da öksürürken idrar kaçırma
Mesane Sarkması Görüntüsü Nasıldır?
Mesane Sarkması Görüntüsü Nasıldır?

Mesane Sarkması Görüntüsü Nasıldır?

Mesane sarkması durumunda vajinanın içerisinde bir şişkinlik hissedilmektedir. El ile kontrol edildiğinde bu şişkinlik fark edilecek boyuttadır. Çok ileri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde bir görünüme sahip olur.

Mesane Sarkması Nasıl Geçer?

Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile beraber artan mesane sarkması problemi için öncelikle hastanın öyküsü dinlenir. Mesane sarkması nasıl geçer belirlemek için hastanın durumu ve hastalığın nedeni saptanır. Daha sonra yaşam tarzı ve davranış değişikliği önerilir. Mesane sarkmasının bir ilaç tedavisi yoktur. Bu nedenle ameliyat ile tedavi yöntemi tercih edilir. Bu konuda detaylı bilgiyi yazımızın devamında sunacağız. Mesane sarkması için bazı bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Mesane Sarkması Ağrı Yapar Mı?

En çok merak edilen sorulardan biri de mesane sarkması ağrı yapar sorusudur. Mesane sarkması ismi itibari ile kişilere korkutucu gelebilir. Ancak bazen hiçbir ağrı ve belirti vermeyebilir. Bunun yanında, mesane sarkması cinsel birliktelik esnasında ağrı yapabilir. Aşırı baskı ve idrar kaçırma da diğer etkileri arasında yer almaktadır.

Mesane Sarkması Kabızlık Yapar Mı?

Mesane sarkması genelde spesifik bir probleme yol açmaz. Ancak kabızlık problemine neden olabilir. İleri seviyedeki mesane sarkmalarına büyük abtestini yapamayan kişiler kabızlık problemi yaşamaktadır.

Mesane Sarkması Normal Doğuma Engel Mi?

Hamileliğin sonunda doğum zamanı geldiğinde doğumun nasıl olacağı annenin ve bebeğin durumuna göre belirlenmektedir. Anneler genelde normal doğumdan korkarlar. Ancak hem anne hem de bebek için en sağlıklı doğum şekli vajinal doğumdur. Ancak annenin ıkınmasına engel olacak mesane sarkması gibi bir durumda normal doğum gerçekleştirilemez. Mesane sarkması tedavi edilmediği zaman sezaryen doğum önerilmektedir.

Mesane Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mesane sarkması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Birçok kişi korktuğu için mesane sarkması tedavi edilmezse ne olur sorusunun yanıtını aramaktadır. Mesane sarkması tedavi edilmediği zaman idrar tam olarak boşaltılamayacağı için hem kişi kendini rahatsız hisseder hem de idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebilir. Ayrıca ele gelen kitle sebebi ile kadınların yaşam kalitesi azalır.

Mesane Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?

Mesane sarkması nasıl tedavi edilir konusunda hastanın yaşına, sağlık durumuna ve hastalığın seviyesine bakılarak karar verilmektedir. Mesane sarkması tedavisinde cerrahi yöntem uygulanır. Yapılan Sling ameliyatları ile hastanın yaşam kalitesi yerine getirilir. TOT ameliyatı, mesane sarkması nedeniyle oluşan idrar kaçırma sorunu için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. TVT ameliyatı ise hastaneye yatmaya gerek kalmadan spinal anestezi ile yapılmaktadır.

Mesane Sarkması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Mesane sarkması ameliyatı lokal anestezi ile 20 dakika sürmektedir. Doktorun talebi ile hastaya genel anestezi de uygulanabilir.

Mesane Sarkmasına Ne İyi Gelir?

Mesane sarkmasına ne iyi gelir birçok kişi merak etmektedir. Mesane sarkmasının ilaçla tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak bazı bitkisel kürlerin mesane sarkmasına iyi geldiği söylenmektedir.

Mesane Sarkması Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Mesane sarkmasında uygulanan bazı bitkisel tedavi yöntemleri vardır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kür sayesinde biraz rahatladığınızı hissedebilirsiniz. Kaynayan bir bardak su içerisine 1 yemek kaşığı Aslan pençesi eklenir. 6 dakika kadar kısık ateşte demledikten sonra süzülür. Elde edilen karışım sabah ve akşam olacak şekilde günde iki kere yemekten yarım saat önce içilir. Ayrıca öğle yemeğinden önce bir Yemek kaşığı kadar kabak çekirdeği tüketilmesi önerilmektedir.

Mesane Sarkması Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Yaşanır Mı?

Mesane Sarkması Ameliyatı sonrasında idrar kaçırma genelde yaşanmaz. Ancak istisnai durumlar her zaman olabilir.

Mesane Sarkması İçin Hangi Doktora – Bölüme Gidilir?

Mesane sarkması için Üroloji ya da Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne gidilmelidir.

Saraçoğlu Mesane Sarkması Kürü Nasıl Yapılır?

Bunlar da ilginizi çekebilir!