5 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkMesane sistoskopi nedir, ne için kullanılır, nasıl yapılır?

Mesane sistoskopi nedir, ne için kullanılır, nasıl yapılır?

Sistoskopi, doktorunuzun mesanenizin iç yüzeyini ve idrarı vücudunuzdan (üretra) dışarı taşıyan tüpü incelemesini sağlayan bir prosedürdür. Bir lens ile donatılmış içi boş bir tüpü (sistoskop) üretranıza yerleştirilir ve mesanenize yavaşça ilerletilir.

İçerikleri

Mesane sistoskopi günümüzde çok önemli bir tanı tekniğidir. Ürolojide mesane boşluğunu incelemek ve idrar yolunun durumunu değerlendirmek için kullanılır. Sistoskopun çeşitli ekleri de bazı tıbbi prosedürlerin uygulanmasını mümkün kılar.

Mesane Sistoskopi Nedir?

Sistoskop, optik bir sistemle donatılmış uzun ve esnek bir alettir. Üretradan mesane boşluğuna enjekte edilir. Kullanarak optik lifler, incelenen organ iç yüzeyinin görüntü dış mercek sistemine görüntülenir. Dahası, mesanenin sistoskopi, organın tüm mukoza zarını farklı açılardan ve düzlemlerden düşünmek için dikkatlice incelemenizi sağlar. Ek olarak, sistoskop, ilaç verme kanalları, malzeme alma iğneleri, polip ve neoplazmaları çıkarmak için pensler dahil olmak üzere birçok ek cihaza sahiptir, bu nedenle tedavi için de kullanılır.

Mesane Sistoskopi Neden Yapılır?

Aslında böyle bir çalışma çeşitli nedenlerle yapılabilir. Bu durumda endikasyonlar:

  • Mesane ve boşaltım yolunun bulaşıcı hastalıkları,
  • İdrar örneklerinde kan safsızlıklarının varlığı,
  • Artan idrara çıkma dürtüsü,
  • İdrarda atipik hücrelerin varlığı,
  • İdrar yolunun daralması ve buna bağlı olarak, genellikle prostat bezinin genişlemesi ve diğer hastalıklarla ilişkili olan normal idrar çıkışının ihlali ,
  • İdrara çıkma sırasında şiddetli ağrı,
  • Ürolitiyazis hastalığı; mesane veya üretra içindeki tümörler, polipler ve diğer neoplazmaların varlığı.

Mesane Sistoskopi Nasıl Yapılır?

Böyle bir teşhis prosedürü, kural olarak, herhangi bir özel eğitim gerektirmez. Yapılmadan önce hastalara bir saat yemek yememeleri veya idrara çıkmamaları tavsiye edilir. Sistoskopi sırasında doktor vücudun en hassas noktalarını manipüle ettiği için hastaya lokal anestezi verilmelidir. Prosedür, poliplerin çıkarılması veya taşların kırılması gibi mesanenin tedavisini içeriyorsa, o zaman hastaya omurilik kanalının içine bir anestezik enjekte edilebilir. Ayrıca dış genital bölgedeki cilt antiseptik ajanlarla tedavi edilmelidir.

Mesane sistoskopi ve sonuçları çalışmadan sonra, sonraki 1-2 gün içinde, üretrada çok hoş olmayan hisler olabilir. Bazı hastalar idrar yaparken ağrı kesmekten şikayet ederler. Bu nedenle uzmanlar, işlemden hemen sonra banyo yapmayı veya yarım litre su içmeyi önermektedir. Bazen idrarın rengini veya hatta içinde kan pıhtılarının varlığını değiştirmek mümkündür .

Mesane Sistoskopi: Hasta İncelemeleri

Bu uygulama genellikle modern tıpta kullanılmaktadır. Ve hasta incelemeleri, çalışma sırasındaki rahatsızlık derecesinin büyük ölçüde doktorun ne kadar deneyimli olduğuna, hangi anestezinin kullanıldığına ve bireysel ağrı eşiğine bağlı olduğunu göstermektedir. Komplikasyonlara gelince, nispeten nadirdir.