19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınRahim kanseri ağrısı nereye vurur, belirtileri nasıl anlaşılır?

Rahim kanseri ağrısı nereye vurur, belirtileri nasıl anlaşılır?

Rahim kanseri, rahim içerisinde düzenli bir şekilde kalınlaşan ve zamanla adet olarak dökülen hücrelerin değişikliğe uğraması ile bölünerek çoğalmasına denir. Serviks kanseri de denen rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Ölümcül sonuçlar doğurabildiği için korkutucu olan rahim kanseri neden olur? Rahim kanseri belirtileri nelerdir? Rahim kanseri nasıl tedavi edilir? Son dönemlerde sık görüldüğü için araştırılan ve rahim kanseri ile ilgili merak edilen tüm soruların cevabını sizler için derledik.

İçerikleri

Vücudun birçok farklı bölümünde görülen kanser hastalığı kadınlarda en çok rahim bölgesinde görülmektedir. Vücudun dokusunu oluşturmaya yarayan sağlıklı hücreler düzenli bir şekilde büyümektedir. Ancak bazı hücreler anormal olarak gelişerek kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve tümörleri meydana getirir. Günümüzde en çok rastlanan kanser türlerinden olan rahim kanserinin tedavisi mümkündür. Ancak tedavi için geç kalmamak çok önemlidir.

Rahim Kanseri Nedir?

Kadınların korkulu rüyalarından biri olan rahim kanseri nedir önemli ve öğrenilmesi gereken bir konudur. Ülkemizde çok sık rastlanan rahim kanseri genel itibari ile orta ve ileri yaş grubundaki kadınlarda görülmektedir. Kadın üreme organını olumsuz etkileyen rahim kanserinin 10 tanesinden 9’u menopoz sonrasında ortaya çıkmaktadır. Rahim kanserinin çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtiler fakr edildiği zaman erken tedavi ile olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir.

Rahim kanserinin diğer kanser türlerinden en önemli farkı, erken dönemde teşhis edilebiliyor olmasıdır. Bu sayede tedavide başarı oranı da yüksektir. Tümörün yayılma alanına göre rahim kanserinin evreleri bulunmaktadır. Rahim kanserinin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri rahim kanserini görülme olasılığını arttırmaktadır.

Rahim Kanseri Neden Olur?
Rahim Kanseri Neden Olur?

Rahim Kanseri Neden Olur?

Görülme sıklığı arttığı için birçok kişi rahim kanseri neden olur diye araştırma yapmaktadır. Önce de söylediğimiz gibi rahim kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıda sıralanan şu risk faktörleri rahim kanserinin görülme sıklığını artırmaktadır:

Yaşın ilerlemesi (Yapılan çalışmalar rahim kanserinin genelde 50 yaş üstünde daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.)

  • Hormonal bozukluklar
  • Düzensiz adet
  • Menopoza geç girilmesi
  • Obezite
  • Doğum yapmamış olmak
  • Birinci derece akrabalarda rahim kanseri görülmesi
  • Hipertansiyon
  • Diyabet
  • Over tümör
Rahim Kanseri Belirtileri Resimli
Rahim Kanseri Belirtileri Resimli

Rahim Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır öğrendiğiniz zaman kanseri erken evrelerde fark edebilirsiniz. Rahim kanserinden şüphe duymanıza neden olacak önemli belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anormal akıntı
  • Vajinal kanama
  • Adet arası kanama
  • Pelvik ağrı hissedilmesi
  • Menopozdan sonra kanama
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Adet süresinin uzaması
  • Kilo kaybı

Yukarıdaki belirtileri yaşadığınız zaman mutlaka bir doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir. Hastanın pelvik ve fiziki muayenesi yapıldıktan sonra bazı farklı tetkikler yapılarak belirtilerin nedeni anlaşılır ve buna göre uygun tedaviye başlanır.

Rahim Kanseri Evreleri Nasıl Anlaşılır?

En çok görülen jinekolojik kanser türlerinin başında rahim kanseri gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ nün yaptığı araştırmaya göre, 2020 yılı içerisinde 417.367 kadında rahim kanserine rastlanmıştır. Rahim kanseri, tümörün yayıldığı alana göre farklı evreleri ayrılmaktadır. Rahim kanserinin evreleri şu şekildedir:

1. Evre: Bu evrede tümör yalnızca rahimde bölgesel bir şekilde görülmektedir ve kanser yayılmamıştır.

2. Evre: İkinci evrede tümör rahim ile beraber rahim ağzındaki destek bağ dokularında görülmektedir. Ancak bu aşamada kanser lenf bezlerine ulaşmamıştır.

3. Evre: Bu evrede tümör rahmin dışına kadar yayılmıştır. Ayrıca lenf bezlerinde de yayılma vardır.

4. Evre: Bu evrede tümör rahmin dışına da ulaşmıştır. Mesane, kemikler, barsak ve akciğer gibi organlarda da metastaz görülmektedir.

Rahim kanserinin ilk evrelerinde vajinal kanama en sık görülen belirtidir. Kanserin ileri evrelerinde ise pelvik ağrısı ile kilo kaybı görülmektedir. Normalden farklı bir durum yaşadığınız zaman mutlaka bir doktora muayene olmanız erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir.

Rahim Ağzı Kanseri Kanda, Tomografide Çıkar Mı?
Rahim Ağzı Kanseri Kanda, Tomografide Çıkar Mı?

Rahim Ağzı Kanseri Kanda, Tomografide Çıkar Mı?

Rahim ağzı kanseri kanda, Tomografide çıkar birçok kişi merak etmektedir. Rahim ağzı kanserini gösterecek bir kan tahlili yoktur. Kesin tanı koyabilmek için biyopsi yapılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi denilen BT ile rahim içerisindeki anormallikler teşhis edilir. Ayrıca bu işlem ile tümörün boyutu da belirlenir.

Rahim Ağzı Kanseri Jinekolojik Muayenede Belli Olur Mu?

Rahim ağzı kanseri belirti göstermeden ilerleyebilir. Genelde jinekolojik muayenede kanser tespit edilebilir. Ancak bazı jinekolojik muayenede herhangi bir soruna rastlanmayabilir. Bu durumda hasta ileri evrelere geldiğinde hastalık fark edilebilir.

Rahim Kanseri Smear Testi İle Belli Olur Mu?

Rahim kanserinin tedavisi için erken teşhisin önemli olduğundan bahsettik. Bu doğrultuda rahim kanseri Smear Testi ile belli olur mu konusu gündeme gelmektedir. Smear Testi sayesinde rahim ağzı kanseri belli olmaktadır. Kadınların erken müdahale için belirli aralıklarda Smear Testi yaptırması tavsiye edilmektedir.

Rahim Kanseri Patoloji Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Rahim kanserinde kesin sonuçlar elde etmek için patoloji işlemi yapılmaktadır. Patolojik inceleme süresi farklı etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Ancak ortalama olarak sonuçlar 2-7 gün arasında belli olmaktadır.

Rahim Kanseri Öldürür Mü, Ölüm Oranları Nedir?

Kanser hastalığı ölümcül bir hastalık olduğu için ismi bile herkese korkutucu gelmektedir. Ancak gelişen sağlık çalışmaları ile beraber bazı kanser hastalıkları tedavi edilebilmektedir. Özellikle çok sık rastlanan rahim kanseri öldürür , ölüm oranları nedir merak edilmektedir. Rahim kanserinin birinci evresinde %90 oranında beş yıllık yaşam süresi vardır. Evre arttığı zaman kanser hücreleri başka organlara yayılacağı için yaşam süresi de kısalmaktadır.

Rahim kanserinin ikinci evresinde %75 oranında beş yıllık yaşam süresi vardır. Üçüncü evrede yaşam süresi %40’lara düşmektedir. Dördüncü evrede ise beş yıllık yaşam süresi oranı %20’dir. Ancak bu genel bir ortalamadır. Kişinin bağışıklığına ve dayanıklılığına göre bu oranlar değişmektedir. Rahim kanseri tedavisi olan bir kanser türüdür. Ancak buna rağmen en ölümcül kanser türlerinden biridir.

Rahim Kanseri Rahim Duvarı Kalınlaşması Yapar Mı?

Adet görmeye yardımcı olan rahim içindeki astar dokusunun rahatsızlanmasına rahim duvarı kalınlaşması denir. Rahim kanseri rahim duvarı kalınlaşması yapmaz. Çünkü rahim kanserine sebep olan etmenlerden biri rahim duvarı kalınlaşmasıdır. Yani rahim duvarı kalınlaşması kanser nedeni ile olmaz. Kalınlaşma nedeni ile kanser meydana gelebilir.

Rahim Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri Arasındaki Fark Nedir?

Kadınlarda hem rahim kanseri hem de rahim ağzı kanseri görülebilmektedir. Peki, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri arasındaki fark nedir öğrenmek ister misiniz? Rahim kanseri, rahmin iç dokusunu çevrelemiş olan bölgedeki hücrelerde başlamaktadır. Rahim ağzı kanseri ise serviks bölgesinde başlamaktadır.

Rahim Kanseri Bulaşıcı Mı?

Rahim kanseri bulaşıcı sorusunu özellikle erkekler merak etmektedir. Rahim kanseri olan kadın ile cinsel birliktelik yaşayan erkekler kanserin bulaşıcı olup olmadığını öğrenmek istemektedir. Rahim kanseri bulaşıcı değildir. Ancak rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü bulaşıcıdır. Cinsel ilişki ise bu virüsün temel bulaşma yoludur.

Rahim Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Rahim kanseri erken teşhis edildiği zaman tamamen tedavisi olan bir hastalıktır. Bu nedenle rahim kanseri tedavisi nasıldır sorusundan önce erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis edilemeyen rahim kanseri maalesef öldürücü sonuçlar doğurabilmektedir. Erken evrede tedaviye başlandığında hastanın beş yıllık yaşama şansı %95’tir. Rahim kanseri tedavisinde en çok cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ancak bunun yanında kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri de denenmektedir.

Cerrahi tedavi yönteminde overlar, tüpler ve uterus çıkarılmaktadır. Ayrıca çevre dokulardan örnekler de alınmaktadır. Cerrahi tedaviden sonra elde edilen bulgulara göre hastalığın tekrar etme riski var ise radyoterapi yöntemine başvurulmaktadır. Rahmin alınmasından sonra radyasyon tedavisi uygulanmaktadır. Radyoterapi dışında uygulanan kemoterapi yöntemi, kanser hücrelerini öldürmeyi hedefleyen bir ilaç tedavisidir.

Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim kanserinde genelde cerrahi yöntem olan ameliyat tercih edilmektedir. Bu işlemden korkan kişiler, ameliyat öncesinde rahim kanseri ameliyatı nasıldır diye araştırma yapmaktadır. Rahim kanserinde ameliyat genel olarak histerektomi yöntemi ile yapılmaktadır. Rahmin alınması anlamına gelen bu yöntem açık, kapalı ya da robotik olarak gerçekleştirilebilir. Karar tamamen hastanın durumuna ve doktora göre değişmektedir.

Rahim Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim kanseri ameliyatı ortalama olarak 2 – 3 saat sürmektedir. Ameliyat açık olarak yapıldığı zaman hastanın iki gün hastanede kalması gerekmektedir. Kapalı olarak yapılan ameliyatta ise hasta bir gün hastanede müşade altında tutulur.

 Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Kaç TL?

Kadınlarda rahim ağzında kansere neden olan HPV virüsünden aşı ile korunmak mümkündür. Bunu duyan kişiler rahim ağzı kanseri aşısı kaç TL merak etmektedir. Çünkü bu aşı ülkemizde sigorta kapsamında değildir. 2 – 3 doz yapılması tavsiye edilen aşının iki doz fiyatı ortalama 2.100 TL civarındadır.

Rahim Kanseri Tedavisi Başarı Oranı Nedir?

Rahim kanserinde tedavinin başarılı olabilmesi için hastalığın erken evrede tespit edilmesi önemlidir. Hastalığın birinci evresinde teşhis edilen rahim kanseri tedavisinin başarı oranı %95’tir. Diğer evrelerde bu oranın tedavisi düşmektedir.

Rahim Kanserine Ne İyi Gelir?

Rahim kanserinde cerrahi tedavi, ilaç tedavisi ve hormon tedavisi önemlidir. Ancak bu tedavileri desteklemesi açısından rahim kanserine ne iyi gelir öğrenilebilir. Tedavi esnasında düşük dozlarda yeşil çay, papatya, zencefil ve rezene çayları tüketilebilir. Rahim kanseri hastalarına çilek, kızılcık ve vişne tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Ancak bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Rahim Kanserine Bitkisel Çözüm Var Mı?

Rahim kanserini kesin olarak tedavi eden bitkisel bir çözüm yoktur. Ancak tedavi esnasında başarı oranını artıracak bitkiler tüketilebilir. Bu bitkilerle alakalı bilgileri bir önceki başlık altında aktardık.

Rahim Kanseri Cinsel İlişkiye Girebilir Mi?

Rahim kanseri hastalarında tedavi döneminde yorgunluk ve halsizlik görülebilmektedir. Bu nedenle cinsel isteksizlik görülebilir. Ayrıca rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü cinsel ilişki ile bulaştığı için dikkat edilmelidir.

Rahim Kanseri Cinsel Yolla Erkeğe Bulaşır Mı?

Cinsel ilişki ile bir başkasına bulaşan kanser türü yoktur. Ancak rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsü, cinsel birleşme sırasında diğer kişiye bulaşabilir.

Rahim Kanseri Cinsel İsteksizlik Yapar Mı?

Çiftler için cinsel hayat çok önemlidir. İlişkinin temeli olan cinsel ilişki birçok nedene bağlı olarak olumsuz etkilenebilir. Rahim kanseri olan bir kadın tedavi aşamasında cinsel isteksizlik yaşayabilir. Kullanılan ilaçlar ve alınan tedaviler hem yorgunluk hem de isteksizlik yaratabilir.

Rahim Kanseri Olan Hamile Kalabilir Mi, Çocuğu Olur Mu?

Gebelikte bebeğin büyüdüğü yer olan rahimde kanser birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Bu nedene rahim kanseri olan hamile kalabilir mi, çocuğu olur mu endişe edilmektedir. Rahim kanseri erken evrede fark edilerek ilaçla tedavi uygulandığında tedavi sonrası hasta hamile kalabilir. Ancak ileri evrelerde rahmin alınması gerektiği zaman hamilelik şansı ortadan kalkmaktadır.

Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur?

Rahim kanseri hakkında araştırma yapan kadınlar rahim kanseri ağrısı nereye vurur? sorusunun cevabını aramaktadırlar. Rahim kanseri olan hastalar, pelvik bölgelerinde (Göbek altında karnın en alt bölümü) orta-şiddetli ağrıdan şikayet edebilirler. Ağrı genellikle kanser büyüdükçe karın ve göğüs bölgesine yayılır. Ancak pelvik bölgede ağrı sadece rahim kanserinin ileri evrelerinde gelişebilir.

Rahim Kanseri Mide Bulantısı, Makat Ağrısı Yapar Mı?

Rahim kanserinin çeşitli belirtileri ve etkileri vardır. Rahim kanserinin etkileri arasında makat ağrısı ya da mide bulantısı yoktur. Mide ağrısı yapabilir ancak bulantı yapmaz. Fakat tedavi nedeniyle kullanılan ilaçlar ya da alınan kemoterapi nedeni ile hastada mide bulantısı görülebilir.

Rahim Kanseri Karında Şişkinlik Yapar Mı?

Rahim kanseri belirtilerinden biri olan kadında şişkinlik herkeste görülmeyebilir. Özellikle yumurtalık kanserinin en önemli belirtisi olan karında şişkinlik rahim kanserinde de az da olsa görülmektedir.

Rahim Kanseri Zayıflatır Mı?

Kadınlarda rahim kanserinin görülme oranı son yıllarda oldukça artmıştır. Bu nedenle kanserin belirtileri üzerinde geniş çalışmalar yapılmaktadır. Rahim kanseri hastanın zayıflamasına neden olmaktadır. İstediği halde kilo alamayan kişilerin diğer rahim kanseri belirtilerinden birini daha yaşaması durumunda doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.

Rahim Kanseri Işın Tedavisi Yan Etkileri Neler?

Rahim kanseri tedavisinde başvurulan yöntemlerden biri de ışın tedavisidir. Işın tedavisi sonrası mide bulantısı, şişkinlik, ağrı gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler tedavinin ilk günlerinde başlar ve ikinci haftadan sonra biter.

Rahim Kanseri Geçirenlerin ve İyileşen Kişilerin Yorumları Neler?

Rahim kanseri geçiren ve tedavi ile iyileşen kişiler sürecin zorluğundan bahsetmektedir. Kanser tedavisinin sabır ve moral gerektirdiğini söyleyen kişiler, manevi desteğin de ne kadar önemli olduğunu belirtmişlerdir. Hastalar ilk olarak hastalığı duyduklarında bir korku yaşayabilirler. Ancak rahim kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Moralinizi yüksek tutarak tedavi sürecinize yardımcı olabilirsiniz.

Bunlar da dikkatinizi çekebilir!