Tıp dilinde uterus denilen rahim, doğum yapmayan kadınlarda 5 – 6 cm büyüklüğündedir. Doğum yapmış olan kadınlarda ise 6 – 7 cm büyüklüğündedir. Bazı nedenlerle yeterli desteği alamayan rahim aşağıya doğru sarkarak rahim sarkması oluşur. İleri vakalarda rahmin vajinanın dışına çıktığı görülür. Bu gibi durumlar kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyeceği için tedavi edilmelidir.
Rahim Sarkması Nedir?
Kadınların son dönemlerde çok sık araştırdığı konuların başında rahim sarkması nedir gelmektedir. Rahim, kadın üreme organlarından biridir. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olduğu için bulunduğu yerde sabit kalmamaktadır. Çeşitli nedenlerle rahmin olması gereken yerden aşağıya sarkması durumuna rahim sarkması denilmektedir.
Pelvik kasları ve bağ dokuları gevşeten bazı etmenlere yer çekiminin etkisi de eklenerek rahmin aşağıya doğru sarkmasına neden olur. Rahim sarkması her zaman tedavi gerektirmez. Ancak rahmin vajinanın dışına çıkacak kadar ileri boyutta sarkması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü bu durum kisinij normal yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler, rahim sarkması neden olur merak etmektedir. Rahmin normal yerinden aşağıya doğru sarkmasına neden olan etmenler şu şekilde sıralanabilir:
- Normal doğum
- Çoğul gebelik
- Yaşlılık
- Östrojen hormonunun yetersiz kalması
- Doğumsal travmalar yaşamak
- İri bebek doğurmak
- Obezite
- Pelvis operasyonları
- Ağır kaldırma
- Kronik öksürük
- Kronik kabızlık yaşamak
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Rahim sarkması bazen kendini uzun süre belli etmez. Rutin muayene esnasında doktor tarafından fark edilebilir. Ancak ileri derecede gelişen rahim sarkması durumunda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- İdrar kaçırma
- İdrar yapmada zorlanma
- Belin alt bölümünde ağrı hissetme
- Vajinal kanama
- Problemli bağırsak hareketleri
- Ağrılı cinsel ilişki
- Vajinal akıntının artması
- Vajinadan dışarıya doğru doku çıkması
Rahim Sarkması Görüntüsü Nasıl Anlaşılır?
Rahim sarkması yaşayan kişilerde vajinadan dışarıya doğru bir doku çıkmaktadır. Kişi tahminde ağırlık hissetmektedir. Bu durum, rahim sarkmasının ileri boyutta olduğunun göstergesidir. Zaman kaybetmeden bir doktora giderek tedavi olmak gerekmektedir.
Rahim Sarkması Ultrasonda Görülür Mü?
Rahim sarkması ultrasonda görülür mü araştırılmaktadır. Ancak ultrason ile görüntüleme bu durumda tercih edilen bir işlem değildir. Ancak bazen rahim sarkmainin boyutunu belirlemek için görüntüleme cihazlarından yararlanılabilir.
Rahim Sarkması Elle Hissedilir Mi?
Eğer rahim sarkması ileri seviyede ise kadınlar elini vajinaya değdirdiği zaman rahmi hissedebilirler. Bazı durumlarda rahim tamamı ile vajinanın dışına çıkabilir.
Rahim Sarkması Kendiliğinden Geçer Mi, Düzelir Mi?
Birçok kişi rahim sarkmasından korktuğu için rahim sarkması kendiliğinden geçer mi merak etmektedir. Hafif derecedeki rahim sarkmasının tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak tedavi aşamasında hastanın söyleyecekleri de çok önemlidir. Hafif rahim sarkmaları sizi rahatsiz ediyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Rahmin tamamen vajinanın dışına çıkması durumunda kendiliğinden tedavi olması beklenemez.
Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Birçok kişinin aklında rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur sorusu yer almaktadır. Hafif rahim sarkmalarının tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak rahmin vajina dışına çıkması durumu kişiye bazı sorunlar yaşatabilir. Rahim iç çamaşırına temas ettiği zaman ülser hastalığına neden olabilir. Bu yüzden rahim sarkmasının tedavi edilmesi gerekmektedir. Rahim sarkması günlük yaşamı da olumsuz etkiler. Ağrı hissinin yanında cinsel birliktelik esnasında da kişiye rahatsızlık verebilir.
Hamilelikte Rahim Sarkması Bebeğe Zarar Verir Mi?
Anne adayları hamilelikte rahim sarkması bebeğe zarar verir mi diye korku yaşamaktadır. Hamilelik döneminde yaşanan rahim sarkmasının bebeğe zarar vermez. Ancak bebeğin baskısı ile sarkma daha da şiddetlenebilir. Bu durumu yaşamamak için gebelikten önce varsa rahim sarkması sorununun tedavi edilmesi önerilmektedir.
Rahim Sarkması Düşüğe Neden Olur Mu?
Rahim sarkmasının düşüğe neden olup olmayacağı ile ilgili kapsamlı bir araştırma yoktur. Bu nedenle sürecin doktor ile yürütülmesi önerilmektedir.
Rahim Sarkması Doğuma (Gebeliğe) Engel Mi?
Rahim sarkması ileri seviyede olduğu zaman hastaya sezaryen doğum önerilmektedir. Hastanın durumuna bakarak doğum şekline doktor karar vermektedir.
Rahim Sarkması Cinselliği, Cinsel İlişkiyi Etkiler Mi?
Rahim sarkması ileri derecede yani 3. ya da 4.derece olduğu zaman vajina kapanacağı için cinsel birliktelikte sorunlar yaşanabilir. Bu durumda rahim sarkmasının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Rahim sarkması, cinsel birliktelik esnasında acı duymaya da neden olabilmektedir.
Rahim Sarkması Cinsel İsteksizlik Yapar Mı?
Rahim sarkması sorunundan şikayetçi olan kişiler rahim sarkması cinsel isteksizlik yapar mı merak etmektedir. Rahim sarkması cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Bunun yanında, cinsel ilişkide ağrı ve orgazm olamama sorunlarını da ortaya çıkarabilmektedir.
Rahim Sarkması Bacak Ağrısı Yapar Mı?
Rahim sarkmasının en önemli belirtilerinden biri de bacak ağrısıdır. Kadınlar bacak ağrısının rahim sarkmasından kaynaklandığını bilmeyebilir. Bu nedenle yaşanan bacak ağrısının ortopedik bir nedene bağlı olduğu da düşünülebilir. Ancak rahim sarkması, uzun süren bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır.
Rahim Sarkması Kansere Neden Olur Mu?
İlerlemiş rahim sarkması durumunda vajinada yaralar oluşabilir. Nadiren bu durum mikrop kapmasına da yol açabilir. Ancak rahim sarkmasının kansere yol açtığına dair herhangi bir bilgi yoktur.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif rahim sarkmaları için tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak ileri seviyedeki rahim sarkmaları için cerrahi operasyon gerekmektedir. Ameliyat esnasında zayıflayan pelvik dokular onarılarak hastanın rahatlaması sağlanır.
Rahim Sarkması Ameliyatı Riskli Mi?
Her ameliyatta olduğu gibi rahim sarkması ameliyatında da bazı riskler bulunmaktadır. Ameliyat esnasında komşu organlar olan mesane ve bağırsaklar zedelenebilir. Ayrıca damar zedelenmesi de yaşanabilir. Bu riskler düşük risklerdir. Ameliyatın işin ehli doktor ve ekip tarafından yapılması çok önemlidir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak iyileşme süreci 15 günü bulmaktadır. Hastanın cinsel ilişki için 40 gün kadar beklemesi gerekmektedir. Doktorun tavsiyelerine uyarak bu süreci çok daha rahat geçirebilirsiniz.
Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Rahim sarkması ameliyatından sonra doktor tarafından yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir. Bu uyarılara birebir uymanız tavsiye edilmektedir. Ameliyattan sonra 40 gün boyunda küvette yatmak, cinsel ilişki, havuz ve deniz yasaktır. İlk birkaç gün ise sıcak su ile temastan kaçınılmalıdır.
Rahim Sarkması Egzersizleri Nelerdir?
Rahim sarkması egzersizleri nelerdir öğrenerek bu egzersizleri düzenli olarak yapabilirsiniz. Bu sayede sarkan rahmin biraz toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Pelvik taban kaslarınızı sıkarak 5 saniye o şekilde durun. Daha sonra 5 saniye dinlenin ve aynı işlemi 3 – 4 kere tekrarlayın. Sonrasında süreyi artırın ve 10 saniye boyunca kaslarınızı sıkarak durun. 10 saniye dinlendikten sonra tekrar yapın. Bu işlemi günde 3 – 4 kere yapabilirsiniz.
Rahim Sarkmasına Ne İyi Gelir?
Rahim sarkmasında ilaçla tedavi yoktur. Fakat sarkma ile beraber idrar kaçırma sorunu da var ise bu durumda ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun yanında Level egzersizleri yapılarak pelvik kaslarının güçlenmesi sağlanabilir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Olanların Yorumları Neler?
Rahim sarkması ileri boyuta ulaşan ve ameliyat olan kişiler, ameliyat sürecinde çok sıkıntı yaşamadıklarını söylemektedirler. Bu süreçte doktorun önerilerine dikkat etmenin ne kadar önemli olduğundan bahsedilmektedir. Ameliyat sonrasında yaşadıkları baskı ve ağrının hafiflediğini belirten birçok kişi bu ameliyatı önermektedir.
Rahim Sarkması Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu
Rahim sarkması bitkisel tedavisi Saracoğlu tarafından verilmiştir. Evinizde yapabileceğiniz bu doğal yöntemler ile sarkmanın şiddetini azaltabilirsiniz. Saraçoğlu tarafından önerilen kürler şu şekildedir:
1. kür için gerekli malzemeler
- Kabak çekirdeği yağı
- Testere dişli aslan pençesi
1 su bardağı su kaynatılarak içerisine 1 yemek kaşığı testere dişli aslan pençesi koyularak 6 dakika kaynatılır. Daha sonra süzerek ılıtın. Hazırladığınız içeceği sabahları ve Akşamları yemekten önce 2 su bardağı tüketin. Öğle yemeklerinden önce de 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği yağı tüketin.
2. kür için malzemeler
- Su
- Çoban çantası
İki litre kaynamış olan suya 3 yemek kaşığı kurutulmuş olan çoban çantasını ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra süzün ve ılıyan suyu bir leğene alarak bunlarında bekleyin. Bu işlemi haftanın ilk iki gününde iki kere yapabilirsiniz.
Rahim Sarkmasına Hangi Bölüm – Doktor Bakar?
Rahim sarkması için Jinekoloji yani Kadın Hastalıkları bölümüne gidilmelidir.
- Rahim duvarı kalınlaşması hamilelik belirtisi mi?
- Kadınların görmezden geldiği 10 kanser belirtisi
- Meme Kanserinin En Belirgin 5 Belirtisi
- Kanserli et beni nasıl anlaşılır? Et beni bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu