25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınKadınların görmezden geldiği 10 kanser belirtisi

Kadınların görmezden geldiği 10 kanser belirtisi

Erken teşhisin hayat kurtardığı kanser vakalarında kadınların sıklıkla gözden kaçırdığı yaygın kanser uyarılarını sizler için paylaşıyoruz.

İçerikleri

Kadınlar sağlıkları konusunda erkeklerden daha dikkatlidirler, ancak onlar da bazen ciddi hastalıkların belirtileri olabilecek bazı semptomları görmezden gelirler. Belirli semptomları görmezden gelerek, kanser gibi ciddi bir hastalığın ilk belirtilerini gözden kaçırma riskinizi artırabilirsiniz. Kanserin ilk belirtileri her zaman belirgin değildir ve sadece deneyimli bir doktor tarafından tespit edilebilir. Ancak kansere işaret edebilecek belirtileri bilmeniz ve zamanında doktora başvurmanız gerekir.

Kadınlarda Yaygın Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda Yaygın Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Yaygın Kanser Belirtileri Nelerdir?

10 şaşırtıcı kanser belirtisini keşfetmek için okumaya devam edin. Bu bilgi, sağlığınızı ve sevdiklerinizin sağlığını sağlamanıza yardımcı olacaktır. İşte kadınların görmezden gelmemesi gereken bazı genel kanser belirtileri.

1. Aşırı kilo kaybı

Bazı kadınlar, ciddi kilo kaybını potansiyel bir uyarı işareti yerine bir nimet olarak algılayabilir. Ancak bu, vücudunuzdaki ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Birkaç kanser türü ciddi kilo kaybına neden olabilir. İştahsızlıkla birlikte aşırı kilo kaybı yaşıyorsanız, bu değişiklikleri derhal doktorunuza bildirmeniz gerekir.

2. Ağızda oluşan leke ve yaralar

Ağzınızda uzun süre iyileşmeyen beyaz ve kırmızı lekeler ağız kanseri belirtisi olabilir. Ağzınızdaki yaralar üç haftadan fazla devam ederse, en iyi diş uzmanından randevu almanız gerekir. Ağız kanserini erken bir aşamada tespit etmenize yardımcı olacaktır. Diş hekiminizi yılda iki kez görün ve rutin bir kanser muayenesinin temizlik ziyaretinin bir parçası olup olmadığını sorun.

3. Kronik pelvik ağrı

Pelvik sorunları mümkün olan en kısa sürede çözmek önemlidir. Düzenli veya tekrarlayan şekilde ağrı yaşıyorsanız, jinekoloğunuzla randevu almanız gerekir. Bir muayeneden geçerek sağlığınızı ve esenliğinizi sağlayabilirsiniz. Tedaviyi zamanında alabilmeniz için bunu kanserin erken belirtilerinden biri olarak tespit etmek önemlidir.

4. Bulantı veya kusma

Bulantı ve kusma, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen yaygın semptomlardır. Viral gastroenteritin veya başka bir geçici hastalığın ilk belirtilerinden biri olabilir. Uzun süre devam eden kalıcı mide bulantısı ve kusma, belirli kanser türlerinin belirtileri olabilir.

5. Şiddetli yorgunluk

Sebepsiz yere ortaya çıkan kronik yorgunluk, kanserin bir uyarı işareti olabilir. Kendinizi umutsuz ve günde birkaç kez uyuklarken bulabilirsiniz. Birinci basamak doktorunuzu ziyaret etmeniz ve şikayetlerinize göre tarama testleri yaptırdığınızdan emin olmanız gerekir.

6. Cilt değişiklikleri

Sadece bazı kadınlar sırtlarını, başlarının üstünü veya kulaklarının arkasını düzenli olarak kontrol eder. Vücudun bu bölgeleri kanser riski altındadır ancak genellikle gözden kaçar. Tırnaklarınızın altındaki cildi kontrol etmek de önemlidir. Tırnaklardaki dikey koyu çizgiler, subungual melanomun bir belirtisi olabilir. Deride herhangi bir anormal değişiklik olup olmadığını görmek için tüm vücudunuzu yılda bir kez kontrol etmeniz gerekir.

7. Şişlikler

Kasık kemiğinden göğüs kafesinin altına kadar ortaya çıkan ve uzun süre devam eden şişlik veya basınç bir uyarı işaretidir, ancak çoğu kadın bu kanser belirtilerini görmezden gelir. Bu şişlikler Yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Jinekologunuzla bir randevu ayarlamanız ve bu semptomu mümkün olan en kısa sürede bildirmeniz gerekir.

8. Baş ağrısı

Hepimizin zaman zaman başı ağrır. Bunları günlük veya aylık olarak deneyimleyebilirsiniz, ancak çoğu insan için bu baş ağrıları aynı kalıplara sahiptir. Yeni bir tür baş ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. Bir beyin tümörü beyin üzerindeki basıncı arttırır ve beyin omurilik sıvısının emilimini engeller. Bu, donuk ve “basınç tipi” baş ağrılarını tetikleyebilir. Yeni bir baş ağrısı tipi yaşamaya başlarsanız doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

9. Göğüslerdeki değişiklikler

Çoğu meme kanseri, banyo yapmak gibi rutin günlük aktiviteler sırasında kadınların kendileri tarafından tespit edilir. Göğüste veya koltukaltında kitlelere karşı dikkatli olunmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler şunlardır: göğüs derisindeki değişiklikler, göğüslerin görünümü ve hissindeki değişiklikler ve meme uçlarındaki anormallikler.

10. Anormal vajinal kanama

Endometriyal kanser teşhisi konan kadınların %90’ından fazlasında düzensiz kanama görülür. Menopoz sonrası kanama, lekelenme dahil değerlendirilmelidir.

Menopoz öncesi kadınlarda dönemler arasında kanama, ağır kanama veya cinsel ilişki sırasında kanama varsa, bu aynı zamanda servikal veya vajinal kanser belirtisi olabilir . İlişki, duş veya pelvik muayene sonrası kanama göz ardı edilmemeli ve bu nedenle derhal değerlendirilmelidir.

Bu Belirtileri Yaşadığınızda Ne Yapmalısınız?

Kanser testleri çok etkili olsa da vücudunuzdaki tüm anormal değişiklikleri tespit etmek önemlidir. Kanserin erken belirtilerini tespit etmek ve bilmek hayat kurtarmaya yardımcı olabilir. Yeni endişe verici semptomları doktorunuzdan daha hızlı fark edebilecek olan sizsiniz. Kanseri erken evrede teşhis edebilmek için kanserin sahip olduğu tüm semptomların farkında olmanız gerekir.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız endişelenmeyin. Kanser varlığını tespit etmek için kan testleri, mamografi, ultrasonlar, MRI’lar ve biyopsiler gibi daha fazla araştırma yapılması gerekecektir. Unutmayın, çoğu kanser söz konusu olduğunda erken teşhis yaşam ve ölüm arasındaki farktır. Bu yüzden bu uyarı işaretlerini görmezden gelmeyin ve doktorunuzu ziyaret edin.