4 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınLyme bakterileri meme kanserine neden olur mu?

Lyme bakterileri meme kanserine neden olur mu?

İçerikleri

Ülkemizde her yıl yaklaşık 25.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Beş hastadan biri 40 yaşın altındadır. En genç hasta 17 yaşında. ABD’de 50 yaş altı tanı alanların oranı yüzde 25 iken ülkemizde yüzde 50 civarındadır. Prof. Dr. Çetin, bu evrensel hastalık hakkında yıllar önce yaptığı çarpıcı araştırma ve açıklamalara dikkat çekti. Detaylar haberimizde.

Çarpıcı Sonuçlar

Uzun yıllardır gerçek nedeni belirlenemeyen bu kanser türü hakkında çok ciddi araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar, Amerika’daki New Haven Üniversitesi’nden 15 Eylül’de yapılan basın açıklamasında dünyaya duyuruldu. Hücresel ve Moleküler Biyoloji Bölüm Başkanı ve Üniversitenin Lyme Araştırma Grubu direktörü, dünyaca ünlü biyoloji profesörü Dr. Eva Sapi ve ekibi, Lyme hastalığına ve meme kanserine neden olan spiroket Borrelia burgdorferi arasında bir bağlantı keşfetti. Bu çalışmalarda Borrelia, 400’den fazla invaziv meme kanseri dokusundan alınan önemli sayıda örnekte tespit edilmiştir.

Dr. Sapi, Borrelia’nın meme kanseri ve metastazda önemli bir rol oynayabileceğini öne sürdü. Ayrıca 38 yaşındaki doktor ve Klingharth Enstitüsü’nün kurucusu Dr. Deitrich Klingharth, 2019’da kronik Lyme hastalığı konulu bir toplantıda Dr. Jay Davidson ile bir röportajda; “Meme kanseri teşhisi konmamış, Lyme hastalığı olmayan bir kadınla hiç tanışmadım” dedi.

6 Yıl Önce Söylenmişti

Yaklaşık 15 yıldır 365’ten fazla hastalığı taklit ettiği bildirilen “Lyme hastalığı” nı araştıran Prof. Dr. Zor; 2014 yılında Lyme Hastalığı Konferansı’nda Lyme hastalığı ile meme kanseri arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürdü. Göğüs kanseri teşhisi kondu ve halk, yüksek kolesterolü olan kadınların Lyme testinden büyük fayda sağlayacağı konusunda bilgilendirildi. Ayrıca, 2018 ve 2019’da yazdığı Lyme Disease adlı kitabında bilimsel kanıtlara dayanarak bu fikri ayrıntılı olarak ele aldı.

Bakterinin Etkileri

Prof. Dr. Çetin konuyla ilgili şunları söyledi: “Kanser öncelikle bir DNA hastalığıdır. Borrelia enzimleri engellediği için DNA onarım mekanizmasını da bozar. Kansere neden olur. Kanserin bir diğer önemli nedeni oksijen eksikliğidir. Borrelia, kanın kalınlaşmasına neden olarak oksijenin dokulara taşınmasını zorlaştırır. Düşük pH, Borrelia için en uygun ortamdır. İnsan vücudundaki epitel hücrelerinin çoğu kanser hücrelerine dönüşür. Göğüsler, kolon ve prostat epiteli gibi.