Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?
Serviks Kanseri olarak da adlandırılan rahim ağzı kanseri, rahim ile vajina arasındaki bağlantıyı sağlayan geçişte, oluşan kanser çeşididir. Genelde 50 yaş civarındaki kadınlarda görülmekle birlikte son yıllarda gençler arasında da sık görülmeye başlanmıştır. Rahim ağzı kanserlerinde ölüm oranı daha fazladır. Bu nedenle kadın ölümlerinde rahim ağzı (Serviks) kanseri çok daha önemli bir vaka olarak karşımıza çıkmaktadır.
Rahim ağzı kanseri, HPV (Human Papilloma Virus) virüsü tarafından enfekte olmuş kadınlarda gözlenir. HPV virüsünün 60’a yakın çeşidi bulunmaktadır. Bunların içerisinden HPV 16 ve HPV 18 kategorisindeki virüsler, kanser yapma özelliği taşımaktadırlar. HPV virüsü ile enfekte olan bir kişide hastalık 15-20 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak her enfekte olmuş kadında kanser gözlenmez. Genellikle bağışıklık sistemi güçlü olan kadınlarda HPV virüsü 1-2 yıl içinde vücuttan temizlenir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Bulaşıcı Mı? HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
En yaygın bulaşma şekli, cinsel ilişki ile olmakla birlikte, temas veya dokunma ile de bulaşabilmektedir. Bu nedenle HPV virüsünden korunmak oldukça zordur. Ancak bazı önlemler alınarak bulaşma riski azaltılabilir. Tek eşliliğe özen göstermek, prezervatif kullanmak, enfekte olma oranını yarı yarıya düşürmektedir. Düzenli jinekolojik kontroller, kanserin erken teşhis edilmesine olanak sağlamaktadır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebilir. En etkin korunma aşı ile sağlanmaktadır. Korunmada maksimum faydanın sağlanması için, 9 ile 26 yaş aralığında aşı yaptırmak gerekir. 45 yaşına kadar yaptırılmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı (Serviks) kanseri çoğunlukla belirti vermeden ilerleyen bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe maalesef tedavi olma ve yaşama şansı azalmaktadır. Rahim ağzı (Serviks) kanserinin en erken tanısı Pap smear testi ile yapılır. Bu test kansere dönüşecek hücre anomalilerini saptamaya yarayan kolay ve etkili bir yöntemdir. Ne yazık ki fiziksel bulgular hastalığın ileri aşamalarında ortaya çıkmaktadır.
Belirtiler;
- Adet kanamaları dışında meydana gelen zamansız kanamalar
- Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşması ve sonrasında kanama olması
- Vajinal akıntı içerisinde kan emarelerinin görülmesi
- Uzun süren veya aşırı adet kanaması (Menoraji)
Bu belirtiler başka hastalıkların da semptomları olduğu için fazla ciddiye alınmamaktadır. Rahim ağzı (Serviks) kanseri, vücutta metastaz (başka bir organa sıçraması) yapmışsa, etkilediği organa bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar farklılık göstermektedir.
İleri Aşama Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri
- Sırt, bacak ve vajinal bölgede ağrı, pis kokulu akıntı
- Yorgunluk
- Kilo ve iştah kaybı
- Bacaklarda şişkinlik
- İdrar yaparken ağrı hissedilmesi
Unutmayınız ki, rutin olarak yaptıracağınız jinekolojik kontroller, hem tedavi hem de yaşama şansınızı artıracaktır.