19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelik1 haftalık hamilelik anlaşılabilir mi? Hamilelik testi evde nasıl yapılır?

1 haftalık hamilelik anlaşılabilir mi? Hamilelik testi evde nasıl yapılır?

İçerikleri

Anne olmak isteyen bayanların hamile olup olmadıkları anlamaları, vücuttaki değişimlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Anne adayları kimi zaman hamileliklerini 1 hafta gibi kısa sürede tahmin edebilmektedir. Öte yandan bazı durumlarda ise hamileliğin anlaşılmasında bilimsel testler ve uygulamalar ön plana çıkarılmaktadır. Hamileliğin belirlenmesinde en çok tercih edilen yöntem olan idrar testi dahi erken yapıldığında doğru sonuçlar vermeyeceğinden hamileliğin anlaşılması için birçok hususun dikkate alınması tavsiye edilmektedir.

Gebeliğin ortaya çıkarılmasında sağlık ocakları ve hastanelerde yapılan muayeneler ile klinik kan testleri oldukça önemlidir. Bu sayede anne adayları çok daha doğru ve kesin sonuçlara ulaşmaktadır. Ancak bazı anne adayları istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için kesin kanaat getirinceye kadar doktor kontrolünü ertelemektedir. Bununla birlikte erken dönem hamilelik belirtileri test yapmadan hamile olup olmadığınızın anlaşılmasında sizlere yol gösterici olur. Daha önce hamilelik yaşamış ve bilimsel veriler çerçevesinde oluşturulan belirtiler sayesinde gebelik hakkında erken tahminde bulunmak mümkündür.

1 Haftalık Hamilelik Anlaşılabilir Mi?

Hamile kalmak isteyen anne adayları, 1 haftalık hamilelik üzerine oldukça aceleci davranmaktadır. Çoğu zaman 1 haftalık gebelik testleri doğru sonuçtan uzak neticeler verdiğinden idrar veya kan testleri yerine 1 haftada anne adayında gözlenen değişimlere bakılması ve bu değişikliklerin doğru yorumlanması gerekir. En basit anlatımla gebelik kadın yumurtası ve erkek sperminin uygun koşullarda bir araya gelerek döllenmesidir. İlişki sonucunda vajinadan rahme giden spermlerin döllenmesi 2-3 günlük süreye tabidir. 1 hafta 10 gün içinde de anne rahminde yumurtanın yerleşmesi ve olgunlaşması gerçekleşeceğinden bu sürede anne adayında çok fazla hormon değişimi yaşanmamaktadır.

1 haftalık hamileliğin anlaşılması, hormon değişimine bağlı olarak gözlenememektedir. Öte yandan anne adayı fizyolojik değişimlerini kontrol ederek vücudunu gözlemleyebilir. Bazı anne adaylarında döllenmeye bağlı olarak yaşanan aşırı yorgunluk, unutkanlık veya uyuma hisleri ile yaşanılan değişiklikler hamileliğe yorulabilmektedir.

HCG hormonu, idrar ve kan testleriyle bebek oluşumunun ispatlandığı bir aşamadır. Bu sebeple 1 haftada olmasa bile devam eden süreçlerde tekrar kan ve idrar tahlili yaptırarak hamile olup olmadığınız hakkında daha kesin ve doğru sonuçların elde edilmesi mümkündür.

Test Yapmadan Hamile Olunduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne adayları, kimi zaman eskimiş ve gelenek haline gelmiş yöntemlerle hamilelikleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Evde basit yöntemlerle yapılacak bu işlemler aslında yalnızca tahmine dayalıdır. Aslında en doğru yöntem klinik muayene ve bilimsel testlerin tercih edilmesidir. Öte yandan evde hamilelik testi yapanlar hiçte azımsanmayacak sayıdadır. Anne adayları tarafından gebe olup olunmadığının anlaşılmasında merak edilen bazı eskimiş ev uygulamaları şunlardır:

1- Karbonat testi; idrarınızı plastik bir kaba dökün. Ardından yemeklerde kullanılan 1 çay kaşığı karbonatı idrarın üzerine boşaltın. Bu işlem sonucunda karbonat idrarla birlikte köpürmeye başlarsa hamile olduğunuza, karbonat köpürmezse ve dibe çökerse hamile olmadığına işarettir.

2- Limon testi; idrarınızı plastik bir kaba dökün. Ardından idrarın üzerine bir miktar limonu tortusu ile birlikte damlatın. Bu işlem sonucunda eğer limon tortuları idrarın dibinde toplanıyorsa hamileliğinize işaret etmektedir. Ancak limon tortularının üstte toplanması hamile olmadığınıza yorulur.

3- Tuz testi; evde hamilelik testi uygulaması olarak bir kapta bulunan idrarınızın üzerine 2-3 çay kaşığı tuz eklemeniz halinde 5 dakika içinde şayet idrar köpüklü bir hale geliyorsa hamile olduğunuza, eğer idrarınızda herhangi bir değişiklik yoksa hamile olmadığınıza işaret etmektedir.

Hamilelikte Adet Görme İhtimali Var Mıdır?

Hamileyken adet olunur mu sorusunun cevabı hamilelik başlangıcında belki de en önemli detaydır. Birçok anne adayı hamile olduğunu adet görüp görmemesine göre anlamlandırmaktadır. Döllenme ile birlikte adet görme doğumdan sonraya kadar sona ermektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu adet döngüsü kanamasıyla gebelik akıntılarının birbirinden ayırt edilememesi sebebiyle yaşanan olumsuzluklardır.

Hamilelikte adet görmek çok düşük bir ihtimaldir. Sık karşılaşılmasa da hamile bayanlar bazen az miktarda akıntı veya kanama görebilir. Öte yandan düşük yapılması, koruyucu hap kullanımdan kaynaklanan kanamalar ile embriyonun oluşumu sırasında görülen küçük çaplı akıntı ve kanamalar adet kanamasıyla karıştırılmamalıdır.

Gebelikte İdrar Testi Ne Zaman Doğru Sonuç Verir?

İdrar testlerinin doğru zamanda yapılmaması, bazen farklı sonuçlarla karşılaşmayı netice vermektedir. Bu sebeple erken idrar testlerinden kaçınmak gerekir. Geçmiş tecrübeler ortaya koymuştur ki adet gecikmesi beklenmeden yapılan idrar testleriyle hamilelik kontrolleri kesin sonuçlar elde etmekten uzaktır. Kimi zaman iki hafta arayla yapılan idrar testlerinde farklı sonuçların ortaya çıktığı görülmüştür. Adet günü gelmeden idrar testi yapanlar, vücutta HCG hormonun tam olarak artmamasına bağlı idrar testlerinden kesin sonuç elde edemeyeceğinden adet gecikmesi veya en azından adet görme zamanında idrar testi ile gebelik ihtimalini test etmelidir.

Çocuk Yapmak İsteyenler İçin En Uygun Hamile Kalma Dönemi Ne Zamandır?

Bebek sahibi olmak isteyen anne adayları ve partnerleri, en uygun hamile kalma zamanında birleşme sağlamalılardır. Bu sayede hamilelik ihtimali artmakta ve hamilelik dönemleri insanlara çocuk yapma noktasında yardımcı olmaktadır. En uygun gebe kalma dönemi adet düzenine göre belirlenmektedir. Bu kapsamda normal adet döngüsünün 28 gün olarak gerçekleşmesi beklenir. 28 gün veya daha kısa adet döngüsüne sahip bayanlar için bir önceki adet bitiminden sonraki 10 ile 14. günler arası en uygun çocuk yapma zamanıdır. Uzmanlar bu sürede çiftlere günlük veya gün aşırı ilişkiye girmeyi tavsiye etmektedir.

28 günden fazla adet döngüsüne sahip bayanlar için en uygun gebe kalma dönemi ise adet bitiminden başlayarak 12 ile 16. günler arasındaki sürelerdir. Bu süreler içinde ilişkiye girmek hamile kalma ihtimalini diğer günlere oranla yüzde yüz arttırmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi, yumurtanın en uygun döllenme zamanına belirtilen sürelerde ulaşmasıdır.

Ultrason Cihazıyla Gebelik Ne Zaman Öğrenilir?

Sanılanın aksine ultrason cihazı 7 günde hamilelik belirtileri kapsamında uygulanan yöntemlerden biri değildir. Çünkü ultrason cihazıyla ancak hamileliğin 5. veya 6. haftasından başlayarak daha ileriki dönemlerdeki bebek gelişimleri izlenmektedir. Hamileliğin ilk zamanlarında gebelik kesesi oluşumu tamamlanmadığından ve embriyonun rahme yerleşme süreci bitmediğinden ultrason cihazıyla gebelik öğrenilmesi mümkün değildir.

Hamileliğin 2. veya 3. ayından itibaren ultrason cihazı anne adayının ve bebek gelişiminin takibinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Hatta gebeliğin ikinci ayından itibaren cinsiyet öğrenilmesi işlemleri de ultrason yardımıyla klinik muayeneler sonucunda kesin olarak öğrenilebilmektedir.

Hamilelikte Doktor Kontrolü İlk Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hamilelikte doktor kontrolü aslında hamile kalmayı düşünen anne adayları için hamilelikten önce tercih edilmelidir. Bu sayede hormon testleri, kan testleri ve muayeneler ile çocuk sahibi olmak isteyen anne adayının ve çiftlerin çocuk sahibi olurken dikkat etmesi gerekenler öğrenilebilmektedir. Erken uygulanacak hormon takviyeleri ve tedavilerle daha sağlıklı hamile kalınması ve gebelik sürecinin daha doğru yönetilmesi mümkündür.

Gebelikte doktor kontrolü, hamile olma ihtimali olan her bayan için gecikmeden uygulanmalıdır. Kadın doğum kliniklerinde yapılacak muayene ile hem hamileliğin kesinleşmesi sağlanmakta hem de daha doğru ve uygun bir biçimde gebelik süreci uzmanlarca takip edilmektedir.