19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınKadınlarda kasık fıtığı neden olur, belirtileri neler?

Kadınlarda kasık fıtığı neden olur, belirtileri neler?

Kadınlarda kasık fıtığı, çok sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Kasık fıtığının yüzde 3' ü kadınlarda görülmektedir. Kasık fıtıkları öksürme, ıkınma, zorlayıcı sporlar ve ağır kaldırma gibi etkenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Peki, kadınlarda kasık fıtığı ne gibi belirtiler gösterir? Kasık Fıtığı nasıl tedavi edilir? Gelin kasık fıstığı ve tedavi sürecini beraber inceleyelim.

İçerikleri

Erkeklere göre kadınlarda daha az görülen kasık fıtığı, kasık bölgesinde oluşan yumuşak açıklıktan organların dışarıya doğru gitmesidir. Kasık bölgesinde oluşan şişlik ile kendini belli eden bu durumun farklı belirtileri de bulunmaktadır.

Kadınlarda Kasık Fıtığı Neden Olur?

Kadınlarda kasık fıtığı neden olur konusunda birçok etken öne sürülebilir. Erkeklere oranla daha az görülen kasık fıtığının kadınlarda görülmesinin nedenleri arasında şu etkenler sıralanabilir:

  • Doğumdan sonra gelişen anatomik açıklıklar
  • Kabızlık
  • Ağır kaldırma
  • Yaşlanma
  • Aşırı kilo alma
  • Ikınma
  • Karın içinde artan basınç
  • Karın duvarında önceden var olan bir zayıf nokta
  • Yorucu fiziksel etkinlik
  • Gebelik
  • Kronik öksürük veya hapşırma
Kadınlarda Kasık Fıtığı Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?
Kadınlarda Kasık Fıtığı Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Kadınlarda Kasık Fıtığı Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Kadınlarda kasık fıtığı çoğu zaman belirti vermeyebilir. Hatta rutin doktor kontrolünde fark edilene kadar hastanın bu durumdan haberi olmayabilir. Ancak bazı kişilerde kasık fıtığı olduğunu gösteren belirtiler şunlardır:

  • Kaşık bölgesinde oluşan şişlik
  • Şişlik bölgesinde yanma ve ağrı
  • Kabızlık
  • İştahsızlık
  • Bulantı
  • Kusma

Bu gibi belirtileri yaşadığınız zaman mutlaka bir doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir. Uzman hekim tarafından yapılan muayeneler ile kasık fıtığının olup olmadığı teşhis edilmektedir.

Kadınlarda Kasık Fıtığı Risk Faktörleri Neler?

Kasık fıtığı gelişimine neden olan faktörler şunlardır:

  • Kadın olmak. Erkeklerin kasık fıtığı geliştirme olasılığı kadınlara göre sekiz kat daha fazladır.
  • Yaşlı olmak. Yaşlandıkça kaslar zayıflar.
  • Beyaz tenli olmak.
  • Aile öyküsü. Bu duruma sahip bir ebeveyn veya kardeş gibi yakın bir akrabanız varsa riskiniz daha fazladır.
  • Sigara içenlerde görülen kronik öksürük .
  • Kronik kabızlık. Kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında ıkınmaya neden olur.
  • Hamile kalmak karın kaslarını zayıflatabilir ve karnınızın içindeki basıncın artmasına neden olabilir.
  • Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı. Prematüre veya düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerde kasık fıtıkları daha sık görülür.
  • Önceki kasık fıtığı veya fıtık onarımı. Önceki fıtığınız çocuklukta ortaya çıkmış olsa bile, başka bir kasık fıtığı geliştirme riskiniz daha yüksektir.

Kadınlarda Kasık Fıtığı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Fıtık çıkıntısı kırmızıya, mora veya koyu renge dönerse veya boğulmuş bir fıtıkla ilgili başka herhangi bir belirti veya semptom fark ederseniz derhal bir genel cerrah uzmanına başvurun.

Kasık kemiğinizin her iki tarafında kasıkta ağrılı veya fark edilir bir şişkinlik varsa doktorunuza görünün. Ayakta dururken şişkinliğin daha belirgin olması muhtemeldir ve genellikle elinizi doğrudan etkilenen alanın üzerine koyarsanız hissedebilirsiniz.

Ameliyatsız Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Ameliyatsız Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıldır?

Ameliyatsız Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıldır?

Birçok kişi ameliyatsız kasık fıtığı tedavisi nasıldır diye araştırma yapmaktadır. Ancak maalesef kasık fıtığı ameliyatsız tedavi edilemeyen bir sağlık sorunudur. Kasık Fıtığı için cerrahi müdahale şarttır. Yalnızca ameliyat olamayacak durumdaki kişiler için kasık bağı kullanılmaktadır.

Kadınlarda Kasık Fıtığı Kısırlık Yapar Mı?

Kasık fıtığı ameliyatı kadınlarda genital kas spazmına neden olmaktadır. Bu da cinsel hayatı olumsuz etkilemektedir. Kasık Fıtığı ameliyatının direkt olarak kısırlık yaptığı söylenemez. Ancak kasık fıtığı sorunu görülen kişilerde kısırlık çok sık görülmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık Fıtığı sorunu yaşayan kişiler, kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır öğrenmek istemektedir. Fıtık nedeni ile kârın duvarında oluşan yırtık büyüme meyillidir. Bu sebeple Fıtık tanısı konulan kişilerin zaman geçirmeden cerrahi operasyon olmaları tavsiye edilmektedir. Kasık Fıtığı ameliyatı açık ya da kapalı olarak yapılabilmektedir.

Açık ameliyatta kasık bölgesine 5 cm kadar bir kesi uygulanır. Laparoskopik cerrahide ise 3 tane küçük kesi uygulanır. Bu küçük kedilerden gönderilen kamera ile ameliyat gerçekleştirilir.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik kasık fıtığı onarım cerrahisi, fıtık cerrahisinin minimal invaziv bir şeklidir. Bu kasık fıtığı tedavisi şekli daha küçük kesikler gerektirir, bu da daha az potansiyel komplikasyon ve hasta için daha hızlı iyileşme süreleri ile sonuçlanır. Kesilere içi boş tüpler yerleştirilir, daha fazla görünürlük ve boşluk sağlamak için karnı şişirmek için gaz kullanılır ve ameliyatı gerçekleştirmek için tüplere küçük bir kamera dahil cerrahi aletler yerleştirilir.

Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık kasık fıtığı onarımı ameliyatı, fıtık çıkıntısını ortaya çıkarmak için kasıkta yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir kesi yapmayı içerir. Çıkıntı daha sonra karın boşluğuna geri döndürülür ve karın duvarı daha sonra genellikle ağ ile takviye edilir. Açık kasık fıtığı ameliyatı ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Açık kasık fıtığı ameliyatı genellikle hastaların olağan aktivitelerine daha erken dönmesine, hastanede kalış sürelerinin kısalmasına ve fıtığın tekrarlama olasılığının azalmasına yardımcı olur.

Robotik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtıkları robotik yaklaşımla tamir edilebilir ve bu durumlarda fıtığın geliştiği delik robot yardımı ile dikilerek kapatılabilir ve daha sonra onarımı güçlendirmek için kullanılan ağ da yerine dikilir. Teknik olarak robotik yaklaşım kullanılarak kusurun kapatılmasına da büyük ölçüde yardımcı olunmaktadır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Açık ya da kapalı fark etmeksizin, kasık fıtığı ameliyatı 1 saat kadar sürmektedir. Hastanın anestezi etkisinden kurtularak uyanması ile beraber odasına dönmesi 90 dakikayı bulmaktadır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyattan sonra 1 – 2 gün hastanede kalınmaktadır. Taburculuk sonrasında hasta günlük yaşamına dönebilir. İlk bir ayda hastanın ağır fiziksel aktivitelerden kaçınması önerilir. Bunun dışında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Olanların Yorumları Neler?

Kasık Fıtığı ameliyatı olanların yorumları neler öğrenerek ameliyat korkunuzu yenebilirsiniz. Birçok kişi kasık fıtığı ameliyatından çekinmektedir. Ancak bu ameliyat sanıldığı kadar zor bir ameliyat değildir. Ameliyatı olan kişiler, ağrılarından anında kurtulduklarını belirtmektedirler.

Bunlar da ilginizi çekebilir!