Kasık biti; saç bitinden daha küçük olup yengece benzerler. Bacak, sırt, kasık, koltuk altı gibi bölgelerde bulunan kılların altında yaşarlar. Görülmesi kolay olmayan bu bitler yaklaşık 2 mm boyutundadır. 6 bacağı olup, sarı, koyu kırmızı veya gri renktedirler. Önde bulunan iki ayaklarıyla kalın kılların tabanına sıkıca tutunurlar.
Yengeç görünümlü bitler tutundukların kılların tabanında yumurtlar. Yumurtalar kahverengi kesecikler içinde büyür. Büyüme tamamlandığında kesecikler beyaz renge bürünür.
Kasık Biti Salgını Nedir?
Kasık biti salgını cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. Bunun dışında ortak kullanılan çamaşır, nevresim, battaniye ve havlulardan da bulaşabilir. Kasık başta olmak üzere göbek, karın, bacak, bıyık gibi bölgelerde bulunan sert kıllara tutunarak yaşarlar. Deriyi emen bu bitler kanla beslenir.
Kasık Biti Nasıl Bulaşır?
Kasık biti saçlarda oluşan bitler gibi atlayamaz veya uçamaz. Fiziksel temas kurarlar. Bitler diğer kıllarla temas kurar ve salgın gerçekleşir. Cinsel ilişki dışında insanların birbirine sarılma, öpme gibi yakın temasları da salgına davetiye çıkarır. Enfekte olmuş birinin bulaştırmama ihtimali yoktur. Ortak havlu ve kıyafet kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Kasık Biti Salgınının Belirtileri Nelerdir?
Kasık biti yerleştikten beş gün sonra anüs ve genital bölgelerin kaşınmasıyla kendini belli eder. Kaşıntı geceleri daha fazla olur. Diğer belirtilerini inceleyelim.
- Yoğun kaşımadan kaynaklanan tahriş
- Yerleştiği bölgede iltihap
- İç çamaşırlarda siyah renkte tozlanma
- Ateş düşüklülüğü ve sinir
- Bitlerin ısırması sonucu deride mavi renklenme
- Düşük enerji
Kasık Biti Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık biti tedavisi için öncelikle bit losyonu, krem ve şampuan önerilir. Kasık biti ilaçları kimi zaman belirli bir lokasyona kimi zamanda tüm vücuda karşı kullanılır. Yumurtadan çıkan yeni bitler için tedavinin kesintisiz 7 gün sürmesi beklenir.
Kasık biti tedavisinde cinsel partnerin de tedavi olması gerekir. Aksi takdirde tekrar bulaş başlar. Ayrıca bu bitlerin cinsel temasla bulaştırdığı hastalıklardan erken haberdar olmak için CYBH testi yapılır.
Kasık Biti Salgını Nasıl Geçer?
Kasık bitinden kurtulmak mümkündür. Gelin kasık biti salgını nasıl geçer, inceleyelim.
- Kasık bitinin üremesini engellemek için kıyafetleri 60 derece ve üzerinde yıkanması önerilir.
- Vücut kıllarını epilasyon yapılır.
- Temizlik malzemesi olarak sirke çözeltisinden yararlanılır.
- Kullanılan eşyalar (havlu, nevresim vb.) 14 gün bir plastik torbada saklanır. Böylece bitlerin boğulması sağlanır.
- Yaşam alanı detaylı temizlenir.
- Banyo dezenfekte edilir.
- Raid ve Nix gibi ilaçlardan yardım alınır.
Kasık Biti Tanısı Nasıl Koyulur, Hangi Doktora Gidilmelidir?
Kasık biti tanısı büyüteç yardımıyla koyulur. Büyüteç sayesinde larva ve yumurtalar açığa çıkar. Bunun için dermatoloji doktoruna gidilir. Mikroskopla incelenen bitler için kasık biti salgını tanısı kesinleşir.