18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkKasık fıtığı ağrısı nerelere vurur, ameliyatsız tedavi edilir mi?

Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur, ameliyatsız tedavi edilir mi?

Kasık fıtığı, İnguinal herni olarak tanımlanan günümüzün önemli rahatsızlıklarından biridir. Karın duvarı fıtıkları arasında en sık görülen fıtık olan kasık fıtığına erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla rastlanmaktadır. Peki, kasıkta fıtık neden olur? Ne gibi belirtiler gösterir? Kasık fıtığı tedavisi nasıldır?

İçerikleri

Kasık fıtığı, yeni doğan bebeklerden ileri yaşlardaki bireylere kadar herkeste görülebilen ve ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Genelde karın duvarının zayıf olan bölümlerinde görülen kasık fıtığı kişi kendini zorladığında görülürken yattığında görülmez. Tedavisi mümkün olan kasık fıtığından korkmanıza hiç gerek yok.

Kasık Fıtığı Nedir, Neden Olur?

Karın içerisinde bulunan bağırsak yağları ve ince bağırsaklar gibi organların, karın duvarından çıkması ve cilt altında şişlik oluşturması kasık fıtığı nedir sorusunun en net cevabıdır. Yani kasık fıtığında karın içerisinde bulunan organlar cilt altından dışarı çıkarak belirgin hale gelir.

Kasık fıtığı direk, indirekt ve femoral şeklinde 3’e ayrılır. Toplumda özellikle indirekt fıtıklara çok rastlanmaktadır. Ayrıca bu fıtık türü her yaşta görülebilen ve testislere kadar inebilen bir türdür. Direkt fıtıklar ise karın duvarından çıkan fıtıktır. Yaş ilerledikçe direkt fıtık görülme ihtimali artmaktadır. Diğer bir tür olan femoral fıtıklar çok daha nadir görülmektedir. Bu fıtık türü kadınlarda daha fazla görülürken fıtığın boğulma riski de yüksektir.

Kasık fıtığı neden olur sorusunun çeşitli cevapları vardır. Kasık fıtığı doğuştan olabilen bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda vücudun normalden fazla zorlanmasıyla kasık fıtığı oluşabilir. Kasık fıtığına neden olan etmenler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Kabızlık
  • Şişmanlık
  • Şiddetli öksürük
  • Karın içi tümörler
  • Hamilelik
  • Ağır yük kaldırma
  • Prematüre doğma
  • Fazla egzersiz yapma
  • Sigara tüketme
  • Travmalar
  • Bağ dokularında zayıflık
  • Prostat hastalıkları
  • Fıtık ameliyatı geçirmek

Kasık Fıtığı Belirtileri Neler?

Hastalıkların belirtilerini kısa sürede fark etmek tedaviden alınacak sonucu olumlu olarak etkilemektedir. Bu bağlamda kasık fıtığı belirtileri neler olduğunu bilmek çok önemlidir. Kasık fıtığının en temel belirtisi hem kasık bölgesinde hem de testislerde şişlik olmasıdır. Bunun dışında kasık fıtığı belirtileri şunlardır:

  • Kabızlık
  • Kusma
  • Bulantı
  • İştahsızlık
  • Büyük abdest çıkarmada zorlanma
  • Gaz çıkarmada zorlanma
  • Ateş
  • Karında şişlik
  • Fıtık bölgesinde morarma ve kızarıklık

Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur?

Kasık fıtığı ağrılı bir hastalıktır. Bu nedenle kişinin sosyal yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur önemli bir konudur. Kasık fıtığı ile ortaya çıkan ağrı genel olarak bel, karın ve kasık bölgesine vurur. Erkeklerde ise testislerdeki ağrı önemli bir belirtidir.

Fıtık Sağda Mı Solda Mı?

Kasık fıtığı akut olarak temel bir belirti göstermese de kasık bölgesinde kabarıklık ve şişlik ile kendini gösterir. Kasık fıtıkları yalnızca sağda, yalnızda solda ya da aynı anda hem sağda hem solda görülebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre en sık sağda olan fıtık ile karşılaşılmıştır.

Kasık Fıtığı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Normal zamanlarda içeri girip çıkan fıtık, belli bir zaman sonra dışarıda sıkışarak kalır ve karın içerisine dönmez. Bu duruma fıtık boğulması denir. Boğulmuş olan fıtık acil bir durumdur ve kasık fıtığı ne zaman tehlikeli olur sorusunun cevabıdır. Boğulmuş fıtığa mutlaka tıbbi yardım yapılmalıdır. Boğulan fıtık kesesi içerisine bağırsakların kalması acil ameliyat gerektiren tehlikeli bir durumdur.

Kasık Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kasık fıtığının uzun süre tedavi edilmemesi ciddi sorunlara yol açabilir. Kasık fıtığı organ kaybına yol açabilen tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle hemen tedavisine başlanmalıdır. Tedavi edilmeyen kasık fıtığında fıtık boğulması görülebilir. Fıtık boğulması durumunda kişide ateş, bulantı, kusma, kasıkta morarma ve çarpıntı gibi semptomlar görülür.

Kasık Fıtığına Ne İyi Gelir?

Kişide ciddi ağrılar hissettiren kasık fıtığına ne iyi gelir öğrenerek ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Kasık fıtığının ilaçlı bir tedavisi yoktur. Tek tedavi cerrahi müdahaledir. Ancak bazı uygulamalar ile fıtığın yarattığı ağrılar azaltılabilir.

Özellikle dinlenmek kasık fıtığı ağrısına iyi gelmektedir. Bu nedenle fırsat buldukça dinlenmeniz önerilir. Bununla beraber lavanta çayı ve rezene çayı gibi bitki çayları tüketilebilir. Tek yolu cerrahi tedavi olan kasık fıtığında ameliyat sonrasında sebze, lifli besinler ve meyve tüketilmelidir.

Kasık Fıtığına Sıcak Mı Soğuk Mu İyi Gelir?

Bazı hastalıklar sıcağı severken bazı hastalıklar soğuğu sevmektedir. Kasık fıtığında oluşan şişliği ve ağrıyı azaltmak için soğuk kompres yapılması önerilmektedir. Yani kasık fıtığına soğuk iyi gelmektedir. Düzenli olarak soğuk kompres yapıldığında hissedilen ağrı ve acı azalacaktır.

Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?

Birçok hastalığın ameliyatsız tedavisi mümkündür. Ancak kasık fıtığında böyle bir durum maalesef söz konusu değildir. Kasık fıtığının tek tedavi yolu ameliyattır.

Kasıktaki Fıtık Patlarsa Ne Olur?

Kasıktaki fıtığın patlamasına fıtık boğulması denir. Peki, kasıktaki fıtık patlarsa ne olur? Bu durum bağırsakların çürümesine neden olabilir. Fıtık boğulması yaşayan kişilerde bulantı, kusma, çarpıntı ve ateş görülebilmektedir. Hayati tehlike yaratan bu durumda acil müdahale gerekmektedir.

Kasık Fıtığına Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Kasık fıtığı hastalığına Genel Cerrahi Bölümünde Genel Cerrah bakar.

Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?