26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkKasık ağrısı ve kahverengi akıntı neden olur, nasıl geçer?

Kasık ağrısı ve kahverengi akıntı neden olur, nasıl geçer?

Kasık ağrısı, genelde kadınlarda görülmekle beraber erkeklerde de görülebilen bir durumdur. Çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan kasık ağrısı yoğun strese, yorgunluğa veya hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kısa sürede geçen ağrılar günlük yaşamı çok fazla etkilemez. Ancak uzun süren kasık ağrıları için mutlaka doktora gidilerek kasık ağrısı neden olur araştırılmalıdır. Kasık ağrısı hangi hastalığın belirtisidir ya da kasık ağrısı nasıl geçer gibi soruların da yanıtını doktorunuzdan ayrıntı olarak öğrenebilirsiniz.

İçerikleri

Kasıklarda ortaya çıkan kasık ağrısı ağrı tek başına bir hastalık değildir. Bu durum birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Kadınlarda meydana gelen kasık ağrısı genelde üreme organlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ise testisler, kas gerilmesi ve böbrek hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak görülebilir. Bu yazımızda sizlere kasık ağrısı ile alakalı tüm bilgileri detaylı olarak aktaracağız.

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Son zamanlarda hem erkekler hem de kadınlar tarafından kasık ağrısı neden olur sorusunun yanıtı araştırılmaktadır. Genelde günlük yaşamı çok fazla etkilemeyen kasık ağrıları önemsemez ve doktora gidilmez. Ancak kasık ağrılarının uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka bir doktora gidilerek ağrının nedeni araştırılmalıdır. Tıp dilinde pelvik ağrı denilen kasık ağrısı, karın ve pelvik bölgesinin alt kısmında hissedilmektedir.

Kadınlarda ve erkeklerde değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kasık ağrısının nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Ağrı sabit ve sürekli olabilirken aralıklı şekilde de kendini gösterebilmektedir. Ağrı bazen hafif sızlama şeklinde hissedilmektedir. Bazen de bıçak saplaması hissi uyandıran kasık ağrısının nedenleri farklı olabilir. Kasık bölgesinde görülen ağrının temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Pelvik hastalıkları
  • Yumurtalık kistinin patlaması
  • Endometrial polip
  • Rahmin dış duvarında 5 cm den büyük kistler
  • Spiral kullanımı
  • Yakın zamanlarda doğum ve sezaryen
  • Mesanenin aşırı aktif olması
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Apandisit
  • Kasık fıtığı
  • Mesanede veya idrar yollarında taş ve kum oluşması
  • Düşük
  • Dış gebelik
  • Kabızlık
  • Depresyon
  • Stres
  • Bel fıtığı
Kasık Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Kasık Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Kasık Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Göbek deliğinin alt kısmı ve bacakların üst bölümü arasında oluşan kasık ağrısı hangi hastalığın belirtisidir önemli bir konudur. Kasık ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Kasık ağrısı durumunda akıllara gelebilecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Apandisit
  • Sindirim sistemi bozuklukları
  • Spastik kolon
  • Dış gebelik
  • Cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar
  • Karın iltihabı

Erkeklerde Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kasık ağrısı hem erkeklerde hem de kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Peki, erkeklerde kasık ağrısı neden olur? Erkeklerde oluşan kasık ağrıları, pelvik bölgesinin zorlanması gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Bunun dışında erkeklerde kasık ağrısı görülmesinin nedenleri şunlardır:

  • Lenf bezlerinde şişme
  • Enfeksiyon
  • Böbrek taşı
  • Kasık fıtığı
  • Testislerin şişmesi

Bayanlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kadınlarda hem sol hem de sağ kasıkta ağrı görülebilir. Kadınlar erkeklere göre daha fazla kasık ağrısı sorunu yaşayabilir. Bu ağrılar adet dönemi ya da yumurtlama gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Bunun dışında gerginleşen veya yırtılan kas, bağırsak iltihabı, dış gebelik, böbrek taşı, bel fıtığı, idrar yollarında taş, mesane iltihaplanması gibi nedenler kadınlarda kasık ağrısına neden olmaktadır.

Kadınlarda Kasık Ağrısı ve Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Kadınlarda kasık ağrısı ile beraber kahverengi akıntı da görülebilmektedir. Bu durumda kadınlarda kasık ağrısı ve kahverengi akıntı neden olur bilinerek buna göre hareket edilmelidir. Kasık ağrısı ile beraber kahverengi akıntı genelde adet dönemi başında görülmektedir. Bu dönemde kahverengi akıntı çok normaldir.

Gebelik döneminde olan kadınlarda kasık ağrısı ile beraber kahverengi akıntı dikkate alınmalıdır. Bu durumda mutlaka kadın doğum doktoruna gidilerek muayene olunmalıdır. Kahverengi akıntı ve kasık ağrısı hamilelik belirtileri arasında da yer almaktadır. Gebelik şüphesi olan kadınların evde gebelik testi yapması veya hastaneye giderek kan tahlili yaptırması önerilmektedir.

Kasık Ağrısı ve Mide Bulantısı Neden Olur?

Kasık ağrısına eşlik eden diğer etkenler farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Sağ kasıkta keskin bir ağrının yanında mide bulantısı, ateş ve kusma görülüyor ise apandisit hastalığından şüphe edilmelidir. Bu durumda mutlaka acil servise gidilmelidir. Apandisit ameliyat edilebileceği için geç kalınması riskli bir durum doğurabilir.

Sol kasık bölgesinde ağrıya mide bulantısı eşlik ediyor ise lenf bezi hastalıkları, hamilelik, böbrek taşları, miyom gibi hastalıklardan şüphe edilmelidir. Kasık ağrısı hafife alınmamalıdır. Olumsuz bir durum yaşamamak için mutlaka bir hastaneye gideren muayene olunmalıdır.

Kasık Ağrısı ve Kanama Neden Olur?

Kadınlar tarafından kasık ağrısı ve kanama neden olur merak edilmektedir. Kasık ağrısı ve kanama genelde adet döneminde görülür. Ancak adet dönemi dışında bu iki bulgu meydana gelirse zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi önerilmektedir. Normalin üstünde kanama olduğu zaman hormonal sorunlar, kanama bozuklukları, karaciğer yetmezliği, rahim ağzı enfeksiyonları gibi durumlardan şüphe duyulur.

Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?
Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kasık ağrısı yaşandığı zaman akıllara ilk olarak hamilelik gelmektedir. Kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi sorusuna kısmen evet yanıtı verilebilir. Çünkü her kasık ağrısı hamilelik nedeni ile meydana gelmez. Kasık ağrısının temel nedeninin belirlenmesi için mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Hamileliğin 4. ve 5.haftalarında kasık ağrısı meydana gelmektedir. Embriyo artık rahminizin iç duvarına yerleştiği için kasık bölgesinde sancı hissedilebilir. Bu sancılar çok sık ve şiddetli olmadığı sürece korkmanızı gerektiren bir durum yoktur. Ancak ağrı artar ve şiddetlenir ise mutlaka bir hastaneye giderek muayene olmanız gerekmektedir.

Kasık Ağrısı Apandisit Belirtisi Mi?

Apandisit belirtileri kişiden kişiye göre değişmektedir. Kasık ağrısı apandisit belirtisi mi diye araştıran çok kişi vardır. Her kasık ağrısı apandisit belirtisi olmamakla beraber, Apandisit iltihabında ilk olarak kişiyi iki büklüm hale getiren kasık ve karın ağrısı meydana gelmektedir. Apandisit sorunu yaşayan kişiler, sağ kasıklarına bıçak saplanır gibi bir ağrı geldiğini belirtmektedirler.

Kasık Ağrısı Adet Belirtisi Mi?

Bütün kadınlar her ay belirli dönemlerde adet döngüsü yaşarlar. Bu süreç bazı kadınlarda 28 günde bir olurken bazı kadınlarda daha fazla ya da az günde görülebilir. Adet döneminde en sık görülen belirtilerin başında kasık ağrısı gelmektedir. Bazı kişiler şiddetli kasık ağrısı nedeniyle hastaneye başvurmaktadır. Burada bir ağrı kesici yapılarak ağrının hafiflemesi hedeflenmektedir.

Kasık Ağrısı Doğum Belirtisi Mi?

Doğum yaklaştığı zaman kendini belli eden bazı belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Doğum yaklaştığı zaman kramp şeklinde ağrılar yaşanmaktadır. Doğuma saatler kala bu ağrılar sıklaşarak sancı haline gelmek. 5 dakikada bir gelen kasık ağrısı doğum belirtisi olabilir.

Kasık Ağrısı Kasık Fıtığı Belirtisi Mi?

Kasık ağrısı ile ilgili kasık ağrısı kasık fıtığı belirtisi mi sorusu çok sık araştırılmaktadır. Doktor muayenede fark edene kadar kişi kasık fıtığı olduğunu bilmeyebilir. Kasık fıtığında en çok görülen belirtilerin başında testislerin şişmesi ve kasık bölgesinde ağrı yer almaktadır. Kasık ağrısının temel nedenini öğrenmek için zaman kaybetmeden bir doktora gidilmelidir.

Kasık Ağrısı Düşüğe Neden Olur Mu?

Hamilelik döneminde bazı nedenlere bağlı olarak düşük meydana gelmektedir. Bu dönemde hemen müdahale edilmediği zaman annenin hayatı tehlikesi olabilir. Düşük döneminde ilk olarak vajinadan yoğun kanama gelmesi ile beraber şiddetli kasık ağrısı görülmektedir. Bununla beraber kasılmalar ve makata vuran ağrılar meydana gelir.

Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Birçok kişide sık sık görülen kasık ağrısı nasıl geçer öğrenerek ağrılarınızı bir nebze hafifletebilirsiniz. Ancak yine de doktora gitmeyi ihmal etmemeniz tavsiye edilmektedir. Kasık ağrısı için hastaneye gidildiğinde ağrıyı hafifletmeye yönelik ilaç tedavisi yapılmaktadır. Aspirin, Asetaminofen ve İbuprofen gibi ağrı kesiciler doktor tarafından verilmektedir. Ağrıya neden olan kasık bölgesindeki kasların yumuşaması için kas gevşetici tedavisi uygulanabilir.

Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir Evde?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan kasık ağrısına ne iyi gelir evde ne gibi yöntemlerle bu ağrılar hafifletilir konusu önemlidir. Bu yöntemleri uygulayarak en azından doktora gidene kadar kasık ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Kasık ağrısı çeken kişilere ilk olarak dinlenmeleri önerilmektedir. Vücut dinlendirildiği zaman kasık ağrısının hafiflemesi sağlanmaktadır.

Lavanta çayı, rezene çayı ve papatya çayı gibi bitkisel çaylar kasık ağrısına iyi gelmektedir. Kasık ağrısına hızlı çözüm için buz uygulaması önerilmektedir.

Kasık Ağrısı Doğal Çözüm Nedir?

Kasık ağrısı doğal çözüm nedir öğrenerek ağrılarınızı giderebilirsiniz. Kasık ağrılarına iyi gelecek bazı doğal yöntemler şu şekildedir:

Lavanta çayı: Kadınlarda regl dönemi ağrılarına iyi gelen lavanta çayı, kasık ağrılarına da iyi gelmektedir. Lavanta çayını demleme yöntemi ile hazırlayarak içebilirsiniz.

Papatya çayı: Vücutta oluşan iltihaplara karşı etkili olan papatya çayı kasık iltihaplarında da ağrıları hafifletmektedir. Papatya çayını içebileceğiniz gibi ağrı olan bölgeye bu çayla kompres yapabilirsiniz.

Aloe Vera: Aloe Vera bitkisi iltihapları ve ağrıları azaltmaktadır. Kasık bölgesine Aloe Vera jelini sürerek masaj yapabilirsiniz.

Kasık Ağrısı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Kasık ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi bölümlerine başvurularak Genel Cerrah doktorlarına muayene olunmalıdır. Bazen kadınsal hastalıklara bağlı olarak görülen kasık ağrıları için kadın doğum doktorlarına gidilmektedir.