19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınKahverengi akıntı neden olur, sebepleri neler?

Kahverengi akıntı neden olur, sebepleri neler?

Ergenlik döneminde veya doğum kontrol yönteminizi değiştirdiğinizde kahverengi akıntı olması oldukça yaygındır, ancak kahverengi vajinal akıntı da bir enfeksiyona işaret edebilir. Ne zaman normal olduğunu ve hangi koşulların kahverengi akıntıya neden olabileceğini öğrenin.

İçerikleri

Kahverengi akıntı, özellikle herhangi bir vajinal duvar tahrişini takiben, cinsel ilişkiden sonra da ortaya çıkabilir. Tahriş, adet veya hamilelik gibi artan hassasiyet ve hormonal değişiklikler dönemlerinde daha yaygındır.

Bununla birlikte, özellikle 3 günden uzun süren kahverengi akıntı da bir problemin işareti olabilir. Vajinal bir enfeksiyonun, kistlerin veya serviksteki değişikliklerin bir işareti olabilir. Bu nedenle akıntı düzelmezse veya kaşıntı gibi bir rahatsızlık da yaşıyorsanız, değerlendirme için doktorunuza başvurmalı ve gerekirse tedaviye başlamalısınız.

Kahverengi Akıntı Ne Zaman Normaldir?
Kahverengi Akıntı Ne Zaman Normaldir?

Kahverengi Akıntı Ne Zaman Normaldir?

Aşağıdaki durumlarda kahverengi akıntı normaldir:

  • Ergenlik döneminde
  • Hamilelik sırasında sek*s sonrası
  • Menstrüasyondan sonraki ilk birkaç gün içinde
  • Hormonal değişikliklerle
  • Doğum kontrol yöntemindeki değişikliklerde

Kahverengi Akıntı Kaç Gün Normal?

3 gün boyunca devam eden ve aşırı olmayan bir kahverengi akıntı normaldir. Ancak çok fazla akıntı varsa veya 3 günden fazla sürüyorsa değerlendirme için bir doktora mutlaka görünmelisiniz.

Adet Sonrası Kahverengi Akıntı Normal Mi?

Adetinizden sonra, akıntı azaldığından ve bittikten birkaç gün sonra bile kan pıhtılaşmaya devam ettiğinden kahverengi vajinal akıntı olması normaldir.

Kahverengi Akıntı Neden Olur? Neyin Belirtisi

Adet değilim ama kahverengi akıntım var neden? diyorsanız mutlaka yazımızı okumaya devam edin. Kahverengi vajinal akıntının olası nedenlerinden bazıları serviks tahrişi, pelvik inflamatuar hastalık ve yumurtalık kistidir. Daha fazla nedeni ve bu koşulların her birinin nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için okumaya devam devam edin.

1- Servikal tahriş

Rahim ağzı çok hassas bir bölgedir ve pap testi veya artan cinsiyet gibi normal prosedürler kahverengi akıntıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler: 

Spesifik bir tedavi gerekli değildir, çünkü genellikle başka semptomlar olmadan çok az akıntı olur. Bölgenin temiz ve kuru tutulması bu akıntının 2 günden kısa sürede çözülmesi için yeterli olabilir. Bununla birlikte, akıntı kaybolana kadar cinsel ilişkiden kaçınmak önemlidir.

2- Pelvik inflamatuar hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık, bir kadının iç üreme organlarındaki iltihaplanmayı ifade eder ve endometrit, salpenjit, bakteriyel vajinoz veya yumurtalık iltihabı gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bu koşullar cinsel ilişki sırasında koyu renkli vajinal akıntıya, pelvik ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Akıntı adet sırasında veya sonrasında veya bir CYBE ile enfekte olduktan birkaç gün veya hafta sonra ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler: 

İnflamatuar hastalığa neyin neden olduğunu belirlemek için testler sipariş ettikten sonra, doktor vajinaya uygulama için oral antibiyotik veya topikal bir merhem kullanımını belirtebilir. Ateş düşürücü ilaçlar ve ateş için ilaçlar da önerilebilir. 3 gün içinde semptomlarda düzelme olmazsa, doktor ilaçları başkalarıyla değiştirebilir. Bu hastalıklar cinsel yolla bulaşabileceğinden tedavi bitene kadar cinsel ilişki önerilmez.

3- Yumurtalık kisti

Yumurtalık kistleri adet öncesi veya sonrasında rahim kanamasına neden olabilir ve bu kadının doğal salgılarıyla karışarak kahverengi bir akıntı olarak ortaya çıkabilir. Kistler genellikle yumurtlama sırasında veya cinsel ilişki sırasında/sonrasında ağrı, adetin dışında lekelenme, kilo alma ve hamile kalmada zorluk gibi başka semptomlara da neden olur.

Yapılması gerekenler: 

Özellikle genç kadınlarda kistler normal kabul edildiğinden spesifik tedavi her zaman gerekli değildir. Doktorunuz semptomları yönetmek için doğum kontrolünün kullanılmasını önerebilir. Daha ciddi vakalarda, yumurtalığın torsiyonu veya kanser gibi başka komplikasyonları önlemek için yumurtalığın alınması gerekebilir.

4- Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu, rahim kanının varlığı nedeniyle koyu renkli akıntıya neden olabilir. Diğer yaygın semptomlar arasında düzensiz dönemler, akne ve kalın yüz veya vücut kıllarının görünümü yer alır.

Yapılması gerekenler:

Doktorun önerdiği spesifik doğum kontrol hapı ile tedavi tamamlanabilir. Bunlar, tüm doğum kontrol haplarının uygun olmadığını belirterek, döngüleri düzenlemeye ve hormonal dalgalanmaları kontrol etmeye yardımcı olabilir.

5- Rahim kanseri

Rahim kanseri, adet öncesi, sırası veya sonrasında kanama ve cinsel ilişkiden sonra pelvik bölgede ağrı gibi diğer semptomların yanı sıra kahverengi vajinal akıntıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler: 

Bir şeyin doğru olmadığından şüpheleniyorsanız, değerlendirme için doktorunuza danışın. Pap testi veya kolposkopi gibi testlerle kanser ekarte edilebilir. Doğrulanırsa, uygun tedavi, teşhis edilen kanserin evresine bağlı olacaktır ve brakiterapi, radyasyon veya rahmin cerrahi olarak çıkarılmasını içerebilir.

6- Endometriozis

Endometriozis birçok kadını etkileyen bir durumdur. Yumurtalıklarda veya bağırsaklarda olduğu gibi uterus dokusunun uterus dışında büyümesi ile karakterizedir. Bazı daha yaygın semptomlar arasında kahverengi akıntı, yoğun pelvik ağrı, ağır adet kanaması, cinsel ilişkide ağrı ve hatta idrara çıkma veya kaka yapmada zorluk sayılabilir.

Yapılması gerekenler: 

Endometriozis tedavisi bir doktor ve her kadın için bireysel olarak yönlendirilmelidir. Jinekologunuzla düzenli takiplerin olması önemlidir. Bazı tedavi seçenekleri arasında RİA kullanımı, hormonal tedavi ve cerrahi yer alır.

7- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE)

Bel soğukluğu veya klamidya gibi bazı CYBE’ler de kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu vakalar korunmasız cinsel ilişkiden sonra daha sık görülür ve normalde idrar yaparken ağrı, pelvik bölgede basınç hissi ve cinsel ilişki ile kanama gibi diğer semptomlar eşlik eder.

Yapılması gerekenler: 

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar  normalde antibiyotik tedavisi gerektirir, bu nedenle enfeksiyondan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir.

Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi Mi?
Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi Mi?

Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi mi? sıklıkla araştırılmaktadır. Genellikle kahverengi akıntı hamilelik belirtisi değildir. Hamileliğin başlangıcında az miktarda pembemsi akıntı görmek daha yaygındır, bu da embriyonun kendisini rahmin zarına yapıştığını gösterir.

Ancak hamile bir kadının adet kanamasına benzer koyu renkli bir sıvısı ve kahverengi akıntısı varsa bu vajina yoluyla kan kaybına işaret edebilir ve değerlendirilmesi gerekir. Özellikle kötü bir koku veya karın ağrısı, kaşıntı veya ağır kanama gibi başka belirtiler varsa tıbbi yardım almalısınız. Bu değişiklik, diğer olasılıkların yanı sıra ektopik gebeliği gösterebilir.

Kahverengi Akıntı İçin Bir Jinekoloğa Ne Zaman Gitmeli?

Kahverengi vajinal akıntıya aşağıdakilerden birisi eşlik ediyorsa mutlaka bir jinekoloğa görünün:

  • Kahverengi vajinal akıntı 3 günden fazla sürüyorsa
  • Karın ağrısı, kötü koku veya kaşıntı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa
  • Parlak kırmızı kanama ile birlikte oluşuyorsa

Bu durumlarda doktor, akıntıyı inceleyerek ve vajinanın içini değerlendirmek için vajinal spekulumu sokarak sorunu teşhis edecektir. Bulgulara dayanarak, uygun tedavi önerilecektir.

Kahverengi Akıntı Nasıl Önlenir?

Koyu renkli vajinal akıntıyı önlemek için vajinal duş kullanmaktan kaçının ve her gün banyo yaparken veya cinsel ilişkiden sonra vajinanın dışını yıkayın. Bölgedeki nemi ve ayrıca uzun süreli şort ve dar kot pantolon kullanımını önlemek için iç çamaşırları pamuk esaslı olmalıdır, çünkü bunlar terin artmasına ve enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların yayılmasını teşvik eder.

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Normal Mi? Video

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Kahverengi akıntı neden olur, sebepleri neler?