2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkVücudunuzda folik asidin düşük olduğunu gösteren 8 işaret

Vücudunuzda folik asidin düşük olduğunu gösteren 8 işaret

Folik asit eksikliği, farklı nedenlere bağlı olarak vücuttaki folik asit düzeyinin normalden düşük olmasıdır. Folik asit eksikliğinin genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunur. Folattan zengin besinleri tüketerek ya da besin takviyesi kullanarak folik asit eksikliğini önlemek mümkündür.

İçerikleri

Vücudunuzda folat eksikliği varsa neler olur? ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, her gün 400 mcg (mikrogram) folik asit tüketmenin önemli olduğunu söylüyor. Vücudumuzun DNA üretmesini ve onarmasını ve kırmızı kan hücrelerini çoğaltmasını sağladığından, bu vitamin sağlığımız için çok önemlidir. Folat eksikliği olduğunda iç organların düzgün çalışması için yeterince oksijen alamadığı bir durum olan anemi oluşabilir.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

İşte vücudunuzun daha fazla folik aside ihtiyacı olduğunu gösteren 8 yaygın bilinen belirti.

Depresif ruh hali:

Vücudunuzda bu vitamin eksikse, depresyon sorunları yaşayabilir, konsantre olmada zorluklar çekebilirsiniz, unutkanlık baş gösterebilir ve kendinizi huzursuz hissedebilirsiniz.

Anemi (Kansızlık):

Folat eksikliğinden kaynaklanan ciddi anemi vakalarında beyniniz ideal düzeyden daha az oksijen alır. Bunun karşılığında, beyindeki atardamarlar şişmeye başlar ve baş ağrısı çekersiniz. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobin, akciğerlerden gelen tüm oksijeni vücudun tüm dokularına taşımaktan sorumludur. Vücudunuz folattan yoksun olduğunda, iç organlarınıza gereken miktarda oksijen sağlamak için yeterince kırmızı kan hücresine (ve böylece hemoglobine) sahip olamazsınız.

Nefes nefese kalma:

Normalde herhangi bir sorun yaşamadan yapmanız gereken şeyleri yaparken nefesinizin kesildiğini fark ederseniz, bu, yeterince kırmızı kan hücresi olmaması sebebiyle vücudunuzda oksijen seviyenizin düşük olduğu anlamına gelir.

Mide bulantısı:

Yemeklerden sonra mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve ishal gibi gastrointestinal belirtiler vücudunuzda folik asit bulunmadığını gösteren ilk işaretler olabilir.

Ağızda yaralar ve dil şişmesi:

Ağızda yaralar ve dilin şişmesi genellikle folat eksikliğinin oldukça şiddetli yaşandığını gösterir, bu yüzden bu işaretleri göz ardı etmemelisiniz.

Tat almada zorluk:

Folik asit eksikliği, yiyeceklerin tadını almakta zorluklar yaşatabilir. Bunun nedeni, papilla denilen tat almamızı sağlayan algılayıcıların, dilde oluşan sorunlar nedeniyle beyninize sinir sisteminiz yoluyla mesaj gönderememesidir.

Hamile kalmayı planlayan kadınlar veya hamileler günde belirli bir doz folik asit almalıdır. Bu uyarı ciddiye alınmazsa, bebek anne karnında gelişirken, beyin ve omurilikte doğum kusurları anlamına gelen nöral tüp defekti veya kısaltılmış adıyla NTD’ler meydana gelebilir.

Folat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Folat eksikliğini gidermenin en kolay yolu beslenmedir. Yeteri miktarda folik asit durumunu korumak için brokoli, brüksel lahanası, ıspanak ve kuşkonmaz gibi koyu yeşil sebzeler tüketmelisiniz. Bunların dışında, düzenli olarak narenciye, avokado, sığır karaciğeri, fasulye, mantar ve tam tahıl tüketmek de iyidir.

 Folik Asitten Zengin Besinler Neler?

  • Brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Brüksel lahanası
  • Bezelye
  • Narenciye
  • Kavun
  • Muz
  • Domates
  • Yumurta
  • Baklagiller
  • Mantar
  • Ciğer, beyaz et, kırmızı et
  • Kabuklu deniz ürünleri

Eğer hastadaki eksiklik ciddi boyutlarda ise hızlı bir iyileşme için yüksek doz folik asit takviyesi tedavide kullanılabilir. Hastada folik asit eksikliğine eşlik eden farklı bir mikro nütrient eksikliği varsa tedavide multivitamin takviyeler de tercih edilebilir.

Kendinizde veya yakınınıza folik asit eksikliği olabileceğinden şüpheleniyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrollerini yaptırmanız faydalı olacaktır.

Vücudunuzda folik asidin düşük olduğunu gösteren 8 işaret