24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınCilt BakımıErkek cinsel organda sivilce neden çıkar, nasıl geçer?

Erkek cinsel organda sivilce neden çıkar, nasıl geçer?

Erkek cinsel organda sivilce gibi görünebilen penis yumruları her yaşta olabilir. Çoğu durumda, bunlar ciddi değildir, ancak ortaya çıkarsa endişeli hissetmek normaldir, çünkü hala kanser belirtisi olma olasılığı düşüktür. Penis darbelerinin yaygın nedenlerini ve her durumda ne yapılması gerektiğini öğrenin.

İçerikleri

Erkek cinsel organda sivilce neden çıkar? merak edilen ve sıklıkla araştırılan bir konudur. Penis üzerindeki küçük şişlikler veya sivilceler genellikle iyi huyludur ve inci gibi penil papüller veya Fordyce lekeleri gibi durumlarla ilgilidir.

Penisinizdeki herhangi bir değişikliğin sizi endişeli hissettirmesi normaldir, ancak kanser belirtisi olma olasılığı düşüktür. Peniste kitle veya sivilcelerin kanserle ilişkili olması nadir olmakla birlikte, semptom olabileceği durumlar da vardır.

Penisinizde herhangi bir değişen görünümden emin değilseniz, sorunu belirlemek ve doğru tedaviye başlamak için üroloğunuza başvurmalısınız.

Erkek Cinsel Organda Sivilce Neden Çıkar, Nasıl Geçer?
Erkek Cinsel Organda Sivilce Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Erkek Cinsel Organda Sivilce Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Penis olarak adlandırılan erkek cinsel organda sivilce, kabarcık gibi lezyonlar neden olur? İşte erkek cinsel organda sivilce oluşmasına yol açan etmenler;

1- İnci gibi penil papüller

Peniste beyaz sivilceler neden olur? sıklıkla araştırılmaktadır. Bu papüller, penis başının altında görülebilen küçük, beyaz, sivilce benzeri yumrulardır. Genellikle genital siğiller ile karıştırılırlar. Bunlar doğumda ortaya çıkabilen, ancak genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan normal ve iyi huylu bezlerdir. Bu bezler kozmetik bir anormallik olmanın dışında herhangi bir ağrı ya da büyük bir değişikliğe neden olmaz.

Nasıl tedavi edilir?

Erkek cinsel organda sivilce benzeri yumrular için genellikle tedavi gerekmez, ancak papüller penisin görünümünü büyük ölçüde değiştirirse, ürolog kriyoterapi veya koterizasyon tedavileri önerebilir.

2- Fordyce lekeleri

Fordyce lekeleri, penisin başında veya gövdesinde görülen çok yaygın, iyi huylu beyaz veya sarı lekelerdir. Cinsel yolla bulaşan herhangi bir enfeksiyon türüyle ilgisi yoktur. Hormonal değişiklikler nedeniyle bu lekeler daha sık ergenlik döneminde ortaya çıkar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi sadece kozmetik amaçlara yöneliktir. Lekeleri çıkarma prosedürleri, üretan tretinoin jeli kullanmaktan lekeleri lazerle çıkarmaya kadar değişebilir. Normalde bu tip lekelerin tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığı belirtilmektedir.

3- Genital siğiller

Genital siğiller, bir HPV virüsü enfeksiyonunun enfeksiyonundan kaynaklanır. Deri değişiklikleri görünür olacaktır – penis derisi normal rengini koruyacak olsa da, cilt palpe edildiğinde (karnabaharın tepesi gibi) daha pürüzlü hissedecektir. Genital siğiller boyut olarak değişebilir ve genellikle kolayca görülebilir. Çoğu zaman ağrıya neden olmazlar.

Genital siğiller genellikle daha önce enfekte olmuş bir kişiyle anal, vajinal veya oral korunmasız cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkar.

Nasıl tedavi edilir?

Belirtiler ortaya çıkarsa, siğilleri yok etmek için ürolog tarafından podofilin gibi merhemler reçete edilebilir. Bununla birlikte, vücudun bu HPV virüsüyle başarılı bir şekilde savaşması birkaç yıl sürdüğü için siğillerin tekrar ortaya çıkması yaygındır.

4- Lenfosel

Bu, özellikle cinsel temas veya mastürbasyon sonrasında penis şaftında görülebilen sert bir yumru türüdür. Lenfatik sistem, lenfatik yolları kapatan şişme nedeniyle sıvıyı penisten çıkaramadığında olur. Bir lenfosel genellikle ortaya çıktıktan birkaç dakika veya saat sonra kaybolur.

Nasıl tedavi edilir?

Bu, kendi kendine kaybolan ve herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmeyen iyi huylu bir yumrudur. Yumruya masaj yapmak, sıvıyı daha hızlı boşaltmaya yardımcı olabilir. Yumru birkaç saat içinde kaybolmazsa, nedenini belirlemek ve tedaviye başlamak için üroloğunuza danışın.

5- Liken planus

Liken planus, penisi etkileyebilen bir cilt tahrişidir. Küçük kaşıntılı şişlikler, erkek cinsel organda sivilce veya kırmızı topaklar olarak görünür. Bu sorunun nedeni bilinmemektedir, ancak genellikle birkaç hafta sonra kendi kendine geçer ve yıllar içinde birkaç kez yeniden ortaya çıkabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi yalnızca semptomların azaltılmasına yardımcı olur ve çoğu durumda topikal kortikosteroidlerin kullanımıyla yapılır. Doktorunuz, özellikle şiddetli kaşıntı yaşıyorsanız, bir antihistamin önerebilir.

6- Peyronie hastalığı

Peyronie hastalığı, penisin korpus kavernozumunda plak veya skar oluşumudur ve bir tarafta lokalize sert topaklar olarak kendini gösterebilir. Ağrılı bir ereksiyon veya ereksiyon sırasında penisin eğrilmesi gibi diğer semptomlar da yaygındır. Peyronie’nin nedeni bilinmiyor.

Nasıl tedavi edilir?

Ürolog, yumrunun büyümesine neden olan skar üretimini azaltmak için doğrudan yumruya kollajen veya verapamil enjekte edebilir, ancak çoğu durumda değişiklikleri düzeltmek için ameliyat gerekir.

7- Penis kanseri

Bu en nadir kanser türlerinden biridir. Özellikle penisin başında topaklar, ülserler veya yaraların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu kanser türü, sigara içme öyküsü olan ve yeterli hijyen alışkanlığı olmayan 60 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Penis kanseri, bölgenin ultraviyole radyasyona maruz kalması veya tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalması durumunda da ortaya çıkabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi neredeyse her zaman mümkün olduğu kadar çok kanser hücresini çıkarmak için ameliyatla başlar, ardından kemoterapi veya radyasyon gelir. Daha ciddi vakalarda, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için penisin çıkarılması gerekebilir.

8- Alerji

Deri alerjileri, erkek cinsel organda sivilce veya şişliklerin en yaygın ve en az şiddetli nedenlerinden biridir. Sabun, prezervatif, kayganlaştırıcı kullanımından sonra veya hatta pamuklu kumaşlar yerine sentetik esaslı kumaşlar gibi belirli kumaşlarla temastan sonra ortaya çıkabilirler.

Nasıl tedavi edilir?

Kumaş veya madde ile temastan kaçınmak için alerjiye neyin neden olduğunu belirlemek önemlidir. Genital bölgeyi temizlerken pamuklu kumaşlar ve yumuşak sabunlar kullanılması da tavsiye edilir. Kimyasal veya kokulu ürünlerden kaçınmalısınız. Lateks alerjisinden şüpheleniyorsanız, lateks prezervatif kullanmaktan kaçınmalısınız.

9- Genital uçuk

Genital herpes, herpes simpleks virüsünün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Korunmasız cinsel ilişki yoluyla yayılır ve peniste yaralara dönüşen şişlikler veya yumrular gibi semptomlara yol açabilir. Bu yaralar genellikle ağrılı ve kaşıntılıdır ve perianal bölgede ortaya çıkabilir. Genital herpes ile ilişkili semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Nasıl tedavi edilir?

Korunmasız cinsel ilişki sonrasında belirtiler fark ederseniz, klinik değerlendirme için aile doktorunuza danışmanız önerilir. Teşhis doğrulanırsa, tedaviyi belirtilen şekilde takip etmeniz ve cinsel partnerinizi de tedaviye başlaması için bilgilendirmeniz önemlidir,

10- Molloscum contagiosa

Molloscum contagiosa, Poxvirüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. BT genital bölgeyi etkileyebilir ve eller veya ayaklar dışında küçük, ağrısız döküntüler veya cilt renginde şişlikler gibi semptomlara neden olabilir. Döküntüler ve/veya şişlikler genellikle 2 ila 5 mm çapında küçüktür, ancak daha zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler 15 mm çapında boyutları fark edebilir.

Bu enfeksiyon, cinsel temas sırasında topaklarla doğrudan temas yoluyla veya enfekte olmuş kişilerle kontamine giysi veya havluların paylaşılması yoluyla bulaşır.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi, tretinoin %5 imikimod gibi topikal ilaçlar reçete edebilecek bir dermatolog tarafından yönlendirilmelidir. Doktor ayrıca lazer tedavisi veya kriyoterapi önerebilir.

Erkek Cinsel Organda Sivilce İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Erkek Cinsel Organda Sivilce İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Erkek Cinsel Organda Sivilce İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Penisinizde beyaz nokta, sivilce, siğil veya kabarcık olması sizi endişelendirebilir, ancak bu genellikle tehlikeli değildir. Birçok neden bulaşıcı değildir veya cinsel yolla bulaşmaz. Bununla birlikte, bazıları cinsel partnere geçebilir, bu nedenle erkek cinsel organda sivilce ve penisin görünümünde fark edilen herhangi bir değişiklik için hastanelerdeki Dermatoloji (Cildiye) veya Üroloji bölümlerine başvurulabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Erkek cinsel organda sivilce neden çıkar, nasıl geçer?