23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviGeniz akıntısı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Geniz akıntısı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Belirli oranda mukus üretimi vücut sağlığı için olması gereken bir işlevdir. Böylelikle vücudun savunma mekanizmaları dış etkenlere karşı taarruzda bulunabilir. Fakat 1–2 litrenin üzerindeki mukus üretimi birikerek geniz akıntısına neden olur. Bu haberimizde geniz akıntısı nedir? Geniz akıntısı belirtileri neler? Geniz akıntısı nasıl tedavi edilir? Gibi pek çok soruya yanıt aradık. İşte tüm ayrıntılar…

İçerikleri

Geniz akıntısı her yaştan insanlarda sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın bir parçası olan mukus yeterli miktarda üretildiğinde sağlığa yararlıdır. Örneğin; Mukus sayesinde burun zarları temizlenir, yabancı cisimler atılır ve hava nemlenir. Ancak fazla üretilen mukus boğaz ve burun arkasında birikmeye başlar ve geniz akıntısı gerçekleşir.

Islak ve kalın bir madde olan mukus, boğaz, burun, bağırsak ve mide bezleri tarafından üretilir. Normal seviyede üretilen mukus hissedilmezken geniz akıntısına dönüşen mukuslar hissedilir. Bu madde boğazda biriktiği gibi fazlası burun deliklerinden çıkarak, burun akıntısına neden olur.

Geniz Akıntısı Neden Olur?

Geniz akıntısı neden olur sorusunun cevabı, akıntıyı tetikleyen nedenlerde saklı. Alerjik tepkimeler başta olmak üzere, sinüs enfeksiyonları, gebelik, bazı ilaçların yan etkileri, rinit, grip ve soğuk algınlığı gibi nedenler sıralanır.

Parfüm, temizlik ürünleri, tansiyon ilaçları, KOAH, sigara kullanımı, burunda sıkışan cisimler, doğum kontrol hapları da aşırı mukus üretimine neden olur.

Geniz Akıntısı Belirtileri Neler?

Özellikle geceleri artan öksürük nöbetleri, geniz akıntısı belirtileri neler sorusunun ilk cevabıdır. Hasta sürekli boğazımı temizleme ihtiyacı hisseder. Üretilen fazla mukus sesin boğuklaşmasına neden olur.

Kimi hastalarda yoğun mukustan dolayı kulaktaki östaki borusu tıkanır. Bunun sonucunda hastalarda orta kulak enfeksiyonu görülür. Mide bulantısı, nefes almakta zorlanma, ağız kokusu ve hırıltı en sık geniz akıntısı belirtileri arasındadır. Sürekli balgam çıkarma isteği kişinin günlük hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Geniz Akıntısı Tanısı

Fiziksel muayyenin öncesinde hastanın tıbbi geçmişi öğrenilir. Boğaz ve burun detaylıca incelenir. Alerjik tepkimelerden dolayı kaynaklanan akıntılar için (saman nezlesi) alerji testi yapılır. Her iki incelemede teşhis koyulamadığı durumlarda tam kan sayımı, akciğer röntgeni, göğüs röntgeni gibi yöntemler, geniz akıntısı tanısı için başvurulan uygulamalardır.

Sinüsler daha ayrıntılı incelenmek istenirse CT taraması yapılır. Tüm bu yöntemle ile sonuç alınamadığı takdirde KBB uzmanı tarafından burun endoskopisi yapılır.

Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir? Ev Tipi Tedavi Reçeteleri

Yoğun ve kalın üretilen mukus için ilgili doktor hastaya antibiyotik, öksürük şurubu ve burun spreyi reçeteler. Ancak geçmek bilmeyen geniz akıntısı için endoskopik sinüzit ameliyatı tercih edilir. Bu sayede salgı akışı kontrol altına alınır.

Geniz akıntısı için daha çok ev tipi reçetelere başvurulur. Bu yöntemlerle birlikte incelir, kurur ve zamanla üretimi kontrol altına alınır. İşte ev tipi reçeteler:

Tuzlu burun spreyi

Bir bardak suya bir tatlı kaşığı öğütülmüş kaya tuzu ilave edilir. İyice karıştırılarak cam bir spreye boşaltılır. Tuz yerine karbonatta kullanılabilir. Hazırlanan sprey burun içine sıkılarak, burun içinin nemlendirilmesi sağlanır. Böylelikle boşluklarda biriken mukus birkaç gün içinde incelir.

Limon ve bal

Bir bardak ılık suya yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak, tüketilir. Karışım sayesinde geniz akıntısı durur ve tahriş olan boğaz rahatlar.

Bol su ve sıvı içecekler tüketimi

Mukus, yutak bölgesinde takılı kalarak hastaya rahatsızlık verir. Midede parçalanmak üzere gönderilmesi gereken mukusa yardımcı olmak için günde en az 8 bardak su içilir. Bunun yanı sıra bitkisel çaylar, meyve suları gibi sıvı içeceklerden de faydalanılır. Yeterli tüketilmiş sıvı miktarı boğazda takılı nesne hissiyatını yok eder.

Süt, kızartma ve baharatlardan kaçının

Bu süreçte süt içmek mukusun kalınlaşmasına ve üretilmesine sebep olur. Bu nedenle süt, kızartma ve baharatlardan uzak durulmalıdır.

Gargara

Bir bardak suyun içine atılan bir tatlı kaşığı tuz ile günde 3 öğün gargara yapılır. Tuzlu su gargarası akıntının giderilmesine ve bölgenin temizlenmesine yardımcı olur.

Elma sirkesi ve üzüm suyu

Üzüm suyu ve zencefil çayı geniz akıntısına etkili çözüm sunan alternatifler arasındadır. Ayrıca günlük olarak tüketilen suya elma sirkesi eklemek, mukusun temizlenmesi açısından faydalıdır.

Günlük çorba tüketmek ve ortamı nemlendirmek

Mukusu inceltmek ve burun içini nemlendirmek için özellikle tavuk suyundan yapılan çorba önerilir. Çorbanın dışında bulunan ortamın kuru olmamasına dikkat edilir. Gerekirse evde havalandırma boşluğu açılır.

Buhar banyosu

Geniz akıntısı için ev tipi reçetelerden biri olan buhar banyosu, ortamın sıcak olması ile mukusun seyrelmesini ve atılmasını kolaylaştırır. Suyun içine zencefil atılması halinde biriken mukusun temizlenmesi hızlanır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Geniz Akıntısı Kürü

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu katıldığı birçok televizyon programlarında ve yazılarında geniz akıntısı için adaçayı gargarasını önerir.

Malzemeler:

  • 1 bardak kaynar su
  • 1 çorba kaşığı adaçayı

Yapılışı ve Uygulama:

Bir bardak kaynar suyun içine bir çorba kaşığı adaçayı atılarak, demlenmesi beklenir. Yaklaşık 10 dakika sonra çay süzdürülür ve cam bir şişeye boşaltılır. 48 saat boyunca kullanılabilen bu gargara ile günde 3 defa gargara yapılır. Gargaranın yanı sıra günde 1 bardak adaçayı içmeyi de öneren Saraçoğlu, kürün etkili olabilmesi için 1 ay boyunca uygulanmasını tavsiye eder.