13 Ekim 2024 Pazar
Ana SayfaSağlıkHastalıkGeniz akıntısı neden olur, nasıl geçer? Tedavisi nasıldır?

Geniz akıntısı neden olur, nasıl geçer? Tedavisi nasıldır?

Geniz akıntısı, günümüzde sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Artan mukus üretimi kişinin hayatını zorlaştırır. Bu içeriğimizde geniz akıntı nedir? Geniz akıntısı nasıl geçer? Ve geniz akıntısına dair merak edilen sorulara yanıt arayacağız. İşte ayrıntılar…

İçerikleri

İnsan vücudu günde ortalama 1-2 litre mukus üretir. Üretimi burun, bağırsaklar, mide, solunum yolları ve boğazda bulunan bezler gerçekleştirir. Mukus aynı zamanda bu bölgelerin nemli kalmasını sağlar. Üretim fazlalaştığında ise mide ağrısı, mide bulantısı, geniz ve burun akıntısı yapar.

Geniz akıntısı sorunu yaşayan insanların günlük hayatı olumsuz etkilenir. Bu nedenle geniz akıntısı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir soruları, merak edilesi araştırmalara neden olur.

Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısı boğazın arka kısmındadır. Boğaz ve burundaki bezler mukus üretir. Vücut bu üretim sayesinde enfeksiyon ve benzeri hastalıklardan korunur. Yabancı maddelerin geçişini önler ve bölgeyi nemlendirir. Aslında vücut organlarının fonksiyon kabiliyeti için gereklidir.

Artış fazla olmadığı sürece mukus çok hissedilmez. Tükürük hissedilmesine engel olur. Çoğu zaman fark edilmeden yutulur. Mukus üretimi artınca boğazın arkasında birikir ve boğazdan buruna damlar. Böylelikle rahatsızlık verici neticeler oluşur. Akıntı bazen reflü, sinüzit gibi hastalıklara neden olur.

Geniz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Geniz akıntısı, üretim miktarı fazlalaşan mukustan kaynaklandığının yazmıştık. Bunun dışında birçok farklı nedeni var. Diğer nedenlere bakalım.

  • Alerjilerden kaynaklanan saman nezlesi (rinit)
  • Hormonsal değişiklikler ve soğuk algınlığı
  • Buruna sıkışmış nesneler
  • Sinüzit ve gebelik
  • Soğuk-sıcak hava değişimi
  • Baharatlı yiyecekler ve sigara
  • Kronik solunum hastalıkları
  • Kozmetik ürünler ve kimyasal temizlik ürünleri (parfüm, çamaşır suyu vb.)
  • Burun içinde et veya eğrilik

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı, başlangıç seviyesinde boğazı temizleme hissi ile rahatsızlık verir. Ağız boşluğunda yer alan koyu sıvı balgamı çıkarma isteği, boğazı tahriş eder. Gece öksürükleri yoğunlaşır. Ses değişimleri meydana gelir ve boğaz ağrısı olur.

Boğaz ile kulak arasındaki bağlantıyı östaki borusu kurar. Mukusun artışı östaki borusunun tıkanmasına ve kulak iltihabına neden olur. Eğer mukus midede ise, mide bulantıları olur. Hasta sürekli tükürmek ister. Aynı zamanda hırıltı ve ağız kokusu yapar. Gece uykusu ve nefes alma kalitesi düşer. Sürekli yutkunma isteği olur ancak yutkunmada güçlük çeker. Bunların dışında boğazda kaşıntı, gıcık hissi ve hapşırma gibi belirtileri de vardır.

Geniz Akıntısı Tanısı Nasıl Konulur?

Geniz akıntısı tanısında hastaya tıbbi öyküsüne dair sorular sorulur. Burun ve boğaz muayene edilir. Tespit edilemeyen durumlarda prick testi ve kan tetkikleri istenir. Gerekli görülürse tam kan sayımı yapılır. Göğüs ve akciğer röntgeni çekilir. Akıntı sinüslerden kaynaklanıyorsa eğer CT taraması yapılır. Burun poliplerini incelemek için kameralı bir cihaz ile endoskopi yapılır.

Geniz Akıntısı Mide Bulantısı Yapar Mı?

Geniz akıntısının neden olduğu öksürük ve boğazda gıcık hissi oldukça rahatsız edicidir. Yoğun akıntı boğaza indiğinde, nefes borusuna kaçmaması için refleks ya da istemli olarak öksürük olur. Öksürük balgamlı olabileceği gibi kuru da olabilir. Bu tip öksürükler nedeniyle bazı hastalarda öğürmeler, mide bulantısı ve kusma gibi ek yakınmalar dahi görüyoruz.  Geniz akıntısı belirtileri bazen burun tıkanıklığı, yüz bölgesinde dolgunluk, baş ağrısı ve hapşırma ile de beraber olabilir.

Geniz Akıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Geniz akıntısı tedavisi bağlı olduğu nedene göre değişir. Bakteriyel nedenler için antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır. Diğer yöntem ise mukusu inceltme işlemleridir. Çünkü üretimi fazla olan mukus yoğun ve kalındır. Hastaya bol su içmesi önerilir. Burun spreyleri, burun solüsyonları ve balgam söktürücüler sürece eşlik eder.

Bunların yanında burun nemlendiricileri ve buhar makinesi kullanılır. Uyumadan önce yüksek yastık önerilir. Akıntının nedenine rinit ve sinüzit tedavileri eklenir.

Geniz Akıntısına İyi Gelecek Ev Reçeteleri Nelerdir?

Geniz akıntısı için öncelikli yapılması gereken ilgili uzman hekime muayene olmaktır. Geniz akıntısına iyi gelecek ev reçeteleri nelerdir sorusunun birçok yanıtı var. İnceleyelim.

  • Tuzlu su ile burun gargarası yapılabilir.
  • Açık çay ve tavuk suyu çorbası mukusun verdiği rahatsızlığa iyi gelir.
  • Bu süreçte bol su içmek olmazsa olmaz.
  • Yeme alışkanlıklarında küçük değişiklikler yapılabilir. Baharatlı yiyecekler bir süre ertelenebilir.
  • Nefes yollarını tıkayacak sigara gibi alışkanlıkları sonlandırılması, sağlığımız için en büyük ödül olur.
  • Burun bölgesine yakın yerlere nane yağı sürmek ferahlatır.
  • Zencefil çayı ve üzüm suyu sürecin en iyi dostlarındandır.
  • Evinizi havalandırın, bulunduğunuz ortamın nemsiz olmamasına dikkat edin.
  • C vitaminli sebze ve meyveler tüketin.
  • Süt ürünlerinden bir süre kaçının. Çünkü mukusun kalınlaşmasını sağlar.
  • Geniz ve boğazda birikenleri dökmek için buhar banyosu yapın.
  • Bal ve limon ikilisinden faydalanın. İster çayını yapın ister ılık suyla tüketin.
  • Bir kaşım kabartma tozu ile burun spreyi hazırlanabilir. Böylelikle mukus nemlenir ve kolayca çıkabilir.

Yukarıda yazılı olanların dışında evde yapabileceğiniz bitkisel çözümler şunlar;

Lavanta yağı: Lavanta yağı geniz yolunu açar. Balgamları atarak nefes alımını kolaylaştırır. Birkaç damla lavanta yağını suyla karıştırıp, koklamak yeterlidir.

Yeşil çay: Yeşil çay güçlü bir antioksidandır. İltihapları temizler ve akıntıyı durdurur. Günde 2 fincan yeşil çay sinüslerin temizlenmesinde etkili olur.

Ananas suyu: Ananas tıpkı yeşil çayda olduğu gibi içinde antioksidan barındırır. Ananas suyu hem mikropları kırar hem de geniz-burun rahatsızlıklarında iyileştiricidir.

Elma sirkesi: Bir miktar elma sirkesini bir bardak su ile iyice karıştırıp, için. Bal eklenebilir. Bu karışım ile akıntı durur, nefes yolları açılır.

Geniz Akıntısı İçin İbrahim Saraçoğlu’ndan Öneri

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu geniz akıntısı için adaçayı gargarasını öneriyor. Bir tutam adaçayını suda kaynatın. Bunu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez ağızdan gargara yapın. Ayrıca günlük az miktarda propolis tüketmek geniz akıntısı, farenjit, bademcik ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

Feridun Kunak Geniz Akıntısı Tedavisi

Dr. Feridun Kunak, içerisinde nane, okaliptus yaprağı, lavanta, adaçayı, nane yağı, papatya ve kekik olan sinüzite iyi gelen, sinüsleri açan buhar banyosu yapımını ekrana getirdi. Kunak, karışımı on beş dakika kaynattıktan sonra buharın içe çekilmesini tavsiye etti.

Dr. Feridun Kunak, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen burun tıkanıklığına çözüm olacak etkili kür tarifi verdi. İçerisinde zeytinyağı ve adaçayı olan burun tıkanıklığına iyi gelen doğal yağ yapımını ekrana getiren Kunak, karışımı yirmi gün bekletip süzdükten sonra bir yere uzanıp buruna damlatılması gerektiğini söyledi.