18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerYerli aşıda ikinci doz vuruldu! Gönüllülerde yan etki görüldü mü?

Yerli aşıda ikinci doz vuruldu! Gönüllülerde yan etki görüldü mü?

İçerikleri

Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen Covid-19 aşı adayının 5 Kasım tarihinde başlanan klinik çalışmalarında ilk doz yerli aşının 44 gönüllüye uygulanması işleminin sona erdiğini ifade eden Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, aşının ilk dozunun uygulandığı 44 gönüllüde hiçbir yan etki görülmediğini ve ikinci dozun uygulandığı gönüllünün de sağlık durumunun çok iyi olduğunu söyledi.

İkinci Doz Uygulama Bugün Başladı

Yerli aşıda ikinci doz uygulamanın bugün başladığına değinen Prof. Dr. Çalış, “İkinci doz aşının uygulanmasına gönüllü olan Nazif Durna adlı vatandaşımız üzerinde ikinci dozlama bugün yapıldı. İkinci dozun ardından da gönüllümüzün sağlık durumu iyi seyrediyor. İlk dozun uygulandığı 44 gönüllümüzde hiçbir yan etkiyle karşılaşmadık. Birkaç gönüllümüzün enjeksiyon yapılan bölgede çok hafif kızarıklığı ve çok az ağrısı oldu. Zaten normal aşılarda da bundan fazlasına rastlanır. Bu beklemediğimiz bir şey değildi. Aşının hiçbir yan etkisinin olmaması Faz-1 aşamasındaki çalışmaların güvenliği için çok önemlidir. Ayrıca Faz-2 aşamasına geçilmesi için aşının güvenliğinin tespit edilmesi gerekmektedir. İlk dozlama sürecini güvenli bir şekilde geçirdik. İkinci dozlama sürecinin de böyle geçeceğini umut ediyoruz. En kısa süre içerisinde, 15 Aralık tarihine kadar Faz-2 aşamasına geçmek istiyoruz.

Biz, sadece aşının güvenlik kısmıyla ilgilenmiyoruz. Bir yandan da aşının etkinliğini araştırıyoruz. Güvenlik ve etkinlikten çok iyi sonuçlar elde edersek 2021 yılının Ocak ayının sonunda veya Şubat ayının başında Faz-3 aşamasına geçmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Hedefimiz Milli Aşımızın Nisan Ayında Hazır Olması

Bir an evvel etkin ve yetkin güvenli bir milli aşıya ulaşılmasının en büyük hedefleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve bizimde ümit ettiği gibi nisan ya da bahar aylarında milli aşımızın hazır olacağına yönelik inancım tam. Aşı çalışmalarında her şey çok iyi gidiyor ve bundan sonraki süreçte de inşallah çok iyi giderse bahar aylarında milli aşımız hazır olacak.

Faz-1 aşamasında aşı uygulanan 44 gönüllümüze Faz-2 aşamasında aşı uygulanmayacak. Faz-2 aşamasında en az 250 ila 350 arasında gönüllüyle çalışmayı hedefliyoruz. Faz-2 aşamasına gönüllü olmak isteyenler şu an başvurularını yapıyorlar. Gönüllülerimiz Erciyes Üniversitesi’nin İyi Klinik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (İKUM) başvurularını yapabilirler.

Bu merkezimiz, hem Avrupa İlaç Ajansınca, hem de dünyanın birçok merkezince denetlenmektedir. Bu açıdan ülkemizin nadir birkaç merkezi arasında yer almaktadır. Merkezimizde bugüne kadar bin 300 faz çalışması gerçekleştirildi. Merkezimizdeki bütün çalışmalar kurallara uygun bir şekilde çok ciddi yürütülmektedir. Hem süreci hızlı yürütmek, hem de kaliteden taviz vermemek için gece gündüz çalışmaktayız.” diye konuştu.