20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaDiyetGece yatmadan önce elma sirkesi içmek zayıflatır mı, kilo verdirir mi?

Gece yatmadan önce elma sirkesi içmek zayıflatır mı, kilo verdirir mi?

Elma sirkesi, kilo vermek isteyenler için popüler bir içecek. Peki gece yatmadan önce elma sirkesi içmek kilo zayıflatır mı, kilo verdirir mi?

İçerikleri

Gece yatmadan önce elma sirkesi içmek zayıflatır mı? Elma sirkesi, özellikle kilo vermek isteyenler ve sağlıklı beslenme bilincine sahip insanlar için popüler bir içecek haline geldi. Elma sirkesinin diğer yararların yanı sıra, vücudun pH değerini (asitliği) dengelediği ve faydalı bağırsak bakterilerini çoğalttığı kanıtlandı.

Ancak birçok çalışma, elma sirkesi içmenin faydaları olduğunu doğrulasa da, acaba kilo vermede elma sirkesi gerçekten yardımcı olabilir mi?

Yapılan araştırmalarda elma sirkesinin zayıflamak için fayda sağladığını kanıtladı. Biyobilim, Biyoteknoloji ve Biyokimya’da yayınlanan 2009 tarihli bir Japon araştırmasında, sirkenin etkili zayıflamak için ne zaman tüketilmesi gerektiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Günde bir çorba kaşığı elma sirkesi içen katılımcılar, bellerinden ortalama 2,6 kilo verdiler. İki çorba kaşığı sirke içenler ise ortalama dört kilo verdiler.

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Ne Zaman İçilmeli?
Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Ne Zaman İçilmeli?

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Ne Zaman İçilmeli?

Bu Japon araştırması ile uzmanlar, insanların günlük diyetlerine bir veya iki çorba kaşığı elma sirkesi eklemelerinin hem kilolarını hem de bel kalınlıklarını inceltmeye yardımcı olabileceğini saptadılar. Aynı zamanda elma sirkesinin zayıflatıcı etkisinden yararlanmak için sadece yatmadan önce değil günün değişik saatlerinde içebileceklerine yer verdiler.

Atkins Nutritionals’ta Beslenme İletişimi ve Eğitimi Başkan Yardımcısı Colette Heimowitz, “Elma sirkesi içmek için en iyi zaman dilimi yemeklerden önce veya yemekler arasındadır, günün saati gerçekten önemli değildir” dedi.

Gece Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçmek Zayıflatır Mı?
Gece Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçmek Zayıflatır Mı?

Gece Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçmek Zayıflatır Mı?

Elma sirkesi, kilo vermek isteyenler için popüler bir içecek. Peki gece yatmadan önce elma sirkesi içmek kilo zayıflatır mı, kilo verdirir mi? Peki neden gece yatma zamanı hala kilo vermek için elma sirkesi içmeye en uygun zaman olabilir?  Arizona Üniversitesi’nde 2007 yılında yapılan bir çalışmada tip 2 diyabetli gönüllüler teste tabi tutuldu. Katılımcılara yatmadan önce iki çorba kaşığı elma sirkesi ve su içirilip bir dilim peynir yedirildi.

Bilim adamları, elma sirkesi içen katılımcıların uyumadan önce iki çorba kaşığı su içtikleri günlerden daha düşük kan şekeri seviyelerine sahip olduklarını buldular. Çalışmada katılımcıların kilo verip vermedikleri kontrol edilmemiş olsa da, kan şekerinin azalması, insülin seviyelerinin düşmesi anlamına gelir. İnsülin, yediğimiz yiyeceklerin bir kısmını vücut yağına dönüştürmeye yardımcı olan hormondur.

Heimowitz, “Kan şekeri seviyelerini kontrol etmenin yanı sıra, yatmadan önce elma sirkesi içmek de zayıflamaya yardımcı olabilecek karbonhidratların sindirimini yavaşlatabilir” dedi.

Ancak, sirkenin alındığı günün saatine göre etkilerini araştıran tek çalışma budur. Çalışma oldukça geniş ve teşvik edici sonuçlar bulsa da, bu faydaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulabilir.

Yatmadan Önce Elma Elma Sirkesini İçmenin Yararları
Yatmadan Önce Elma Elma Sirkesini İçmenin Yararları

Yatmadan Önce Elma Sirkesini İçmenin Yararları

  • Kan şekeri seviyesini kontrol eder
  • Zayıflamaya yardımcı olur,
  • Mide kanserini potansiyel olarak önler,
  • pH seviyelerinin dengelenmesini destekler,
  • Gut tedavisine yardımcı olur.
Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Nasıl İçilmeli
Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Nasıl İçilmeli

Zayıflamak İçin Elma Sirkesi Nasıl İçilmeli?

Zayıflamak ve kilo vermek için elma sirkesi günde iki çorba kaşığı (15 ila 30 mL) içilmelidir. Sadece elma sirkesi içilebileceği yiyecek veya suyla karıştırılarak da tüketilebilir.

Heimowitz, “Seyreltilmemiş sirke ağzınızın veya yemek borunuzun içini yakabileceğinden, elma sirkesini suyla karıştırmak iyi bir fikirdir “diyor. Elma sirkesi tüketmenin bir başka yolu da salatalarınıza yemeklerinize ilave etmek olacaktır.

Genelde diyetlerinde sirke bulunmayan birisi için, midesinin ne kadar iyi tolere ettiğini görmek adına elma sirkesi içmeye her gün bir çay kaşığıyla başlamak iyi bir fikir olabilir.

Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçerken Alınacak Önlemler
Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçerken Alınacak Önlemler

Yatmadan Önce Elma Sirkesi İçerken Alınacak Önlemler

Yatmadan önce elma sirkesi içmenin çoğu insan için güvenli ve sağlıklı olduğu düşünülse de, elma sirkesinin bir asit olduğunu da unutamamak gerekir.

1- Boğazda ve ağızda tahrişe yol açabilir

Seyreltilmemiş elma sirkesi hassas bölgelere zarar verebilir. Çok sık veya aşırı miktarda içerseniz, boğazda ve ağzınızda tahrişe neden olabilir. Bu yüzden günde bir ile iki çorba kaşığı tüketmeye özen gösterin. Tahriş yaşarsanız, bir bardak suyla seyreltin.

2- Diş çürümesine neden olabilir

Sirkede bulunan asit diş minesine zarar verebilir.  Her gün bir kilo elma sirkesi içme alışkanlığının ciddi diş çürümelerine neden olduğu tespit edildi. Bunun dişlerinize olmasını engellemek için; elma sirkesini yeterli bir şekilde alın ve günlük dozunuzu su veya meyve suyu ile seyreltin.

3- İlaçlarla etkileşime girebilir

Elma sirkesi diüretikler veya insülin gibi bazı takviyeler veya ilaçlar ile etkileşime girebilir. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, diyetinize elma sirkesi eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

4- Elma sirkesi mide hazmını yavaşlatır

Elma sirkesi, mideden sindirilen yiyeceklerin oranını yavaşlatabilir. Bu, kan şekeri artışını önlemenin harika bir yolu olsa da, bazı insanlarda sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide tembelliği probleminiz varsa, midedeki sinirler düzgün çalışmaz, bu nedenle yiyecekler normal oranda boşaltılamaz.

5. Doktorunuza danışın

Elma sirkesi, vücuttaki potasyum seviyelerini azalttığı bilinen insülin veya bazı diüretikler gibi bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Çok fazla elma sirkesi içmek veya bu ilaçları alırken kullanmak vücudun potasyum seviyelerinin çok düşük olmasına neden olabilir.

Genel olarak, diyetinize yeni bir şey eklemeden veya kilo vermeye neden olan herhangi bir yeni programa başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak her zaman en güvenli yoldur.

Unutmayın ki sağlıklı ve güvenli bir şekilde kilo vermenin hızlı bir yolu yoktur. Daha az kalori tüketmeden veya daha fazla fiziksel aktivite yapmadan sağlıklı bir şekilde kilo vermenin mümkün olduğunu duyduğunuz herhangi bir bilgiye ihtiyatla yaklaşın! Saglikhaberleri.com ile sağlıklı bir yaşam için doğru bilgiye ulaşın!

Sirke İçerek Zayıflanır Mı?

Gece yatmadan önce elma sirkesi içmek zayıflatır mı, kilo verdirir mi?