Gaz ve Şişkinlik Yapan Besinler – Emziren annelerin merak ettiği ve cevabını aradığı en önemli sorulardan birisi, bebek emzirirken gaz ve şişkinlik yapan besinler nelerdir? sorusudur.
Yeni doğan bir bebek için sağlıklı yiyecek seçmek hem emziren anne hem de bebek için dikkat edilmesi gereken konuların en başında gelmelidir. Kimi zaman seçilen besinler anne ve bebekte gaz ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Anne ve bebek sağlığı için emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken yiyecekler hem annenin hem de bebeğin sindirim sistemini rahatlatır hem de, süt emme döneminde oluşabilecek gaz problemlerini en aza indirir.
Emziren annelerde gaz ve şişkinlik yapan yiyecekler nelerdir?
Emziren anne neleri yememeli?
Sebzeler
Bazı sebzeler sindirildikleri zaman midede ve özellikle kalın bağırsakta gaz ve şişkinlik yapabilmektedir. Beyaz lahana ve Brüksel lahanası sindirildikten sonra kalın bağırsakta gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden bu tür yiyeceklerden bir müddet uzak durulması hem emziren anne hem de bebek için daha sağlıklı olur.
Çikolata ve Gazlı İçecekler
Sıklıkla tüketilen kahve, çikolata ve gazlı içecekler, emziren annelerde ve bebeklerin sindirim sitemlerini zorlayabilir, mide de ve kalın bağırsakta gaz sıkışmalarına neden olabilmektedir.
Süt ürünleri
İnek sütü içerisinde bulunan süt proteininin sindirilmesi yetişkinlerde bile zor olabilen ürünler bebeklerde ve annelerde özellikle emzirme dönemindeki ilk 4 ayda kaçınılması gereken yiyecekler arasında bulunur. Anneler inek sütü yerine alternatif olarak Hindistan cevizi sütü, badem sütü veya yulaf sütü tüketilebilir.
Baklagiller
Gaz ve şişkinlik yapan baklagillerde ilk sırada bulunan fasulye, yetişkinlerde olduğu gibi emzirme çağındaki bebeklerde de sıkıntılara sebep olabilmektedir. Fasulyenin içerisinde bulundurduğu rafinoz adlı şeker sindirim sırasında bebeklerde ve yetişkinlerde sıkıntılara neden olabilmektedir.
Brokoli
Brokoli, gazın oluştuğu kalın bağırsaklara ulaşana dek sindirilemeyen bir sebze olduğundan dolayı içerinde bulundurduğu sülfür bileşikleri ile de gaz ve şişkinlik oluşumuna neden olur. Emziren annelerde gaz ve şişkinlik oluşumunu engellemek için bu tür yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
Brokoli, pırasa, enginar, lahana, Brüksel lahanası gibi yiyecekler pişirilse bile bünyesindeki gaz yapıcı özellikleri tamamen kaybolmaz.
Sezaryen yapan annelerde ilk 1 ay annenin aktivite yapana kadar kuru baklagillerden uzak durması annenin yararınadır. Mercimek çorbası, nohut, fasulye gibi yiyeceklerin tüketilmesi anne ve bebek için sakıncalıdır.
Bebeklerde gaz şikayeti
Bebeğinizin alerji semptomları varsa ( egzama , rahatsızlık , tıkanıklık veya ishal gibi), kendileriyle düzenli olarak temas halinde oldukları sabun, küf veya yemek yediği şeyler olabilir. Ya da sizin yediğiniz besinlere anne sütünüz vasıtasıyla tepki verebilir. Hassasiyete neyin neden olduğunu tam olarak anlamak için genellikle biraz bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir.
Eğer yediğiniz bir şeyin bebeğiniz için sorun oluşturduğunu düşünüyorsanız, genellikle beslenmeden önce iki ila altı saatte yediğiniz bir şeydir. En sık görülenler arasında inek sütü ürünleri, ardından soya, buğday, yumurta, fındık ve mısır veya mısır şurubu bulunur.
Diyetinizden herhangi bir yiyecek çıkarmadan önce bebeğinizin doktoru ile mutlaka konuşun. Bir gıdadan kaçınmak beslenme dengesizliğine yol açabilir (örneğin, tüm süt ürünlerini ortadan kaldırırsanız), diğer yiyeceklerin yerine konması veya besin takviyesi alınması konusunda tavsiye almak için bir beslenme uzmanı görmeniz gerekebilir. Bebeğinizin tamamen emzirdiği sürece kendi diyetinizdeki boşlukları kapatmak için doğum öncesi vitamininizi almaya devam edin.
- Güvenli ve etkili bebek ağız bakımı nasıl yapılır?
- Limonla Yapılan ve Kesin Sonuç Veren Hamilelik Testi