2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukGüvenli ve etkili bebek ağız bakımı nasıl yapılır?

Güvenli ve etkili bebek ağız bakımı nasıl yapılır?

İçerikleri

Bebeğin ilk çıkan dişleri geçici olsa bile, çürümeye ve enfeksiyona karşı hala hassastırlar ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne (ADA) göre anneler, zararlı bakterileri bebeklerine aktarabilirler. Bebeğinizin gelişiminin her aşaması için ağız bakımında doğru yaklaşımı bilmek mümkün olan en iyi bakımı yapmanızı sağlayacaktır.

Bebeğiniz için iyi bir ağız bakımı kendi diş sağlığınızla başlar. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, “streptococcus mutans” adı verilen hastalığa neden olan bakteriler, annelerden bebeklere kolayca geçebilir ve bebek diş çürümesine yol açabilir. Kötü beslenme alışkanlıkları, bakteri üretimini ve bebeğinize aktarma riskini artırabilir, bu nedenle diyetinize dikkat edin ve iyi bir ağız hijyenine sahip olun.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, erken çocukluk çağı çürüklerinin, bebekler için yaygın bir bulaşıcı hastalık olduğunu belirtmektedir.

En Etkili Bebek Ağız Bakımı

Etkili bir bebek ağız bakımı sağlamak için bu dört adımı izleyin:

Hamileliğinizin ikinci üç ayında kendi diş temizliğinizi ve muayenenizi planlayın. Temel temizlik ve bakım bebeğiniz için güvenlidir. Bakteri bulaşma ve enfeksiyon riskini azaltır. Çocuğunuz doğduktan sonra herhangi bir estetik muayeneden kaçının ve mümkünse diş çektirme gibi ihtiyaçlarınızı sınırlandırın ya da öteleyin.

ADA ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi’ne göre, bebeğinizin ilk diş sağlığı ve ağız muayenesini bir yıldan daha geç olmamak kaydıyla veya ilk dişin patlamasıyla yapın.

İlk yıl, bebeğinizin diş etlerini, sabah ve akşam saatlerinde ve beslenmeden sonra, bakteri ve gıda birikimini önlemek için günde en az iki kez temizleyin. En iyi teknik, işaret parmağınızın etrafına temiz, nemli bir gazlı bez sarmak ve bebeğinizin diş etlerini nazikçe silmektir.

Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında, dişlerini florür içermeyen diş macunu gibi ürünlerle fırçalayın. Yumuşak kıllı ve kolay kavrama sağlayan fırçaları tercih edin.

Kaçınılması Gereken Durumlar

Bebek ağız bakımı ile ilgili olarak kaçınılması gereken bazı noktalar söz konusudur. Bebeğinizin florür kullanımı hakkında bilgi için diş hekiminize veya çocuk doktorunuza danışmalısınız. Bebeğinizin emzirme esnasında ya da ağzında bir şişe ile uykuya dalmasına izin vermeyin; bu, bakteri gelişimini en aza indirecektir. Eşyalarınızı paylaşmayın. Bakterilerinizin aktarılabilir olduğunu ve enfeksiyonlara neden olabileceğini unutmayın.