Dışkıda kan görülmesine genellikle sindirim sistemi boyunca ağızda başlayan ve anüste biten bir noktada bir yaralanma veya hasar neden olur. Kan çok az miktarda not edilebilir ve hatta fark edilmeyebilir veya bağırsak hareketini takiben bol miktarda bulunabilir.
Genellikle bağırsaklardan önce (ağızda, yemek borusunda veya midede) oluşan kanama çok koyu, kötü kokulu dışkıya neden olur. Bu dışkı melena olarak bilinir ve midede sindirilen kan nedeniyle oluşur. Parlak kırmızı kanlı dışkı genellikle bağırsaklarda, genellikle kalın bağırsakta veya anüste kanamayı gösterir. Bu dışkı hematokezya olarak bilinir.
Dışkıda kan görüldüğünde dışkı tipine bağlı olarak, doktor altta yatan birçok nedeni araştırabilir. Tedaviye rehberlik edecek endoskopi veya kolonoskopi gibi testislerle doğrulanabilirler.
Dışkıda Kan Görülmesinin Nedeni Nedir?
Dışkıda kan görülmesi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte dışkıda kan görülmesinin 9 nedeni;
1- Gastroözofageal varisler
Gastroözofageal varisler, mide veya yemek borusundaki genişlemiş damarlardır. Kan akışındaki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkarlar ve genellikle siroz veya kalp yetmezliği gibi hastalıklarda ortaya çıkarlar.
Patlayan varisler, koyu renk ve kötü koku ile ortaya çıkan dışkıda kana neden olur. Bu durum aynı zamanda zayıflık ve kan kusma gibi semptomlarla da ilişkilidir.
Yapılması gerekenler:
Gastroözofageal varisleriniz olduğundan şüpheleniyorsanız, değerlendirme ve tedavi için bir gastroenteroloğa danışmalısınız. Tedavi, kan basıncını düşürmek için ilaçların kullanımını, yaşam tarzı alışkanlıklarındaki değişiklikleri ve bazı durumlarda cerrahi onarımı içerebilir.
2- Mide ülseri
Mide ülseri, mide zarında küçük bir yaradır. Karın ağrısına ve yemekle kötüleşen yanmaya neden olur. Bazen ülserler kanayabilir ve koyu, kötü kokulu dışkı, mide bulantısı, kan kusma ve kötüleşen karın ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
En uygun tedavinin başlayabilmesi için ülserin nedenini belirlemek önemlidir. Doktor endoskopi ve helikobakter pilori testi gibi testler isteyebilir . Belirtiler, antasitler ve omeprazol gibi ilaçlarla mide asidi üretimini azaltarak yönetilebilir.
3- Özofajit
Özofajit, yemek borusunun iltihaplanmasıdır, mide ekşimesi (özellikle yemeklerden sonra), yutma ile ağrı ve asit reflüsü gibi semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde özofajit, yoğun bir kokuya sahip koyu renkli dışkı olarak belirtilebilecek kanamaya neden olabilir. Dışkı ayrıca parlak kırmızı kan içerebilir.
Yapılması gerekenler:
Omeprazol ve antasitler gibi mide asidi üretimini engelleyen ilaçlar yazabilecek bir gastroenteroloğa danışmalısınız. Doktor ayrıca diyette bazı değişiklikler önerebilir.
4- Hemoroid ve anal fissürler
Hemoroid ve anal fissürler dışkıda parlak kırmızı kana neden olabilir. Kuru ve sertleşmiş dışkı, bunları ortadan kaldırmak için daha fazla zorlama gerektirdiğinden, bu koşullar genellikle kabızlık ile ilgilidir. Hemoroidin nedenlerini ve gösterebilecekleri diğer semptomları kontrol edin.
Yapılması gerekenler:
Yeni hemoroidleri ve/veya anal fissürleri önlemek için lif ve su alımınızı artırmanız önemlidir. Bu önlemler daha yumuşak dışkı ve tutarlı bağırsak akışını teşvik eder. Ağrı, anestezik ve iyileştirici özellikler içeren ilaçlı merhemlerle giderilebilir. Oturma banyoları , hemoroid rahatsızlığını doğal olarak yönetmenin bir başka harika yoludur.
5- Divertikül
Divertikül, bağırsak hareketleriyle aşırı zorlanma nedeniyle kalın bağırsağın duvarında meydana gelen küçük değişikliklerdir. Divertiküller genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazlar ancak göründükleri alanlarda kan damarı yaralanmasına yol açabilirler. Kan damarlarına verilen hasar genellikle sertleşmiş dışkı ile oluşur ve kanamaya neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Divertiküller için en uygun tedaviyi belirlemek için bir gastroenteroloğa danışmak önemlidir. Genellikle diyet değişiklikleri ve artan lif ve su alımı ile yönetilirler.
6- Crohn hastalığı
Crohn hastalığı, karın ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, ishal ve kanlı dışkı gibi semptomlara neden olan bağırsak astarının kronik bir iltihabıdır. Crohn hastalığına neyin sebep olduğu ve ortaya çıkabileceği diğer semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Yapılması gerekenler:
Crohn hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, değerlendirme için bir gastroenteroloğa danışmalısınız. Doktor genellikle bir tanıyı doğrulamak için dışkı testi ve kolonoskopi isteyecektir. Bu durum tipik olarak diyet değişiklikleri ve immünomodülatörler gibi ilaçlarla yönetilir.
7- Bağırsak polipleri
Bağırsak polipleri normalde herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak daha büyük polipler karın ağrısına, ishale veya kabızlığa ve dışkıda kan varlığına neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Kolonoskopi sırasında tespit edilen bağırsak polipleri genellikle işlem sırasında çıkarılır.
8- İlaç kullanımı
Kanlı dışkıya neden olabilecek başlıca ilaçlar, anti-inflamatuarlar (diklofenak veya ibuprofen gibi) ve trombosit agregasyon inhibitörleridir (aspirin veya klopidogrel gibi). Bununla birlikte, varfarin, heparin ve rivaroksaban gibi kan pıhtılaşmasına müdahale eden diğer ilaçlar da bu riski artırabilir.
Yapılması gerekenler:
İlaçları yalnızca doktorunuzun önerdiği şekilde almanız önemlidir. İlaç kullanımına bağlı kanama riski artarsa, mide zarını daha fazla korumak için omeprazol reçete edilebilir (çünkü küçük yaralar bile bazı ilaçlarla kanamaya eğilimlidir).
İlaçların neden olduğu kanlı dışkı, ilacı bırakabilecek veya bir alternatif düşünebilecek reçete yazan doktora bildirilmelidir. Kanama yoğunsa ve düşük tansiyon veya uyuşukluk gibi belirtilere neden oluyorsa, acil tıbbi yardım almak önemlidir.
9- Bağırsak veya mide kanseri
Kanlı dışkı, bağırsak veya mide kanserinin yaygın bir belirtisidir ve iştahsızlık, karın ağrısı, aşırı yorgunluk ve belirgin bir sebep olmaksızın kilo kaybı gibi diğer semptomlara eşlik edebilir.
Yapılması gerekenler:
Bir gastroenteroloğa danışmak ve mevcut kanserin tipini ve evresini doğrulamak için testleri tamamlamak önemlidir. Bu özellikler, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve/veya cerrahiyi içerebilecek en iyi tedavi yaklaşımını belirlemeye yardımcı olacaktır.
Dışkıda Kan İçin Hangi Doktora Gidilir?
Dışkıda kan görüldüğünde en çok merak edilen şey dışkıda kan için hangi doktora gidilir? konusudur. Dışkıda kan görülmesi, makattan kan gelmesi (rektal kanama) asla ihmal edilemeyecek önemli bir uyarı işaretidir. Kanama fark edilir fark edilmez acilen hastanelerdeki gastroenteroloji uzmanı ya da genel cerrah uzmanına kontrol için başvurmak gerekir.
Dışkıda Kan Görüldüğünde Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?
Aşağıdaki belirtilerle kanlı dışkı yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir:
- Uyuşukluk
- Solgunluk
- Zayıflık
- Düşük kan basıncı
- Kanla kusma
- Dışkıda kalıcı kan
Bu durumlarda kanama ciddi olabilir ve kanamanın kaynağını belirlemek ve durdurmak için acil değerlendirme gerektirir. Genellikle doktor bir endoskopi veya kolonoskopi isteyecektir ve hasarlı damarları onarmak için daha fazla ameliyat gerekebilir. Omeprazol ve oktreotid gibi ilaçlar, altta yatan nedene bağlı olarak reçete edilebilir.
Dışkıda Kan Görülmesi Neyin Belirtisi? Video
Bunlar da ilginizi çekebilir!
- Dışkı renginizin bağırsak sağlığınız hakkında söyleyebileceği 6 şey
- Kadınlarda mesane sarkması belirtileri neler? Görüntüsü
- Kadınların görmezden geldiği 10 kanser belirtisi