15 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaSağlıkHastalık Belirtileriİdrarda lökosit nedir, normal değeri kaçtır? Yüksekliği

İdrarda lökosit nedir, normal değeri kaçtır? Yüksekliği

Enfeksiyonlar ve hatta kanser gibi çeşitli sağlık problemleri nedeniyle idrarda lökosit seviyelerinde değişiklikler meydana gelebilir. İdrarda lökosit yüksekliği ve düşüklüğü neden olur, belirtileri nelerdir, ne zaman tehlikelidir? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

İçerikleri

Tam bir kan hücresi (CBC) testi genellikle idrarda lökosit veya beyaz kan hücrelerinin (WBC’ler) seviyesinin bir ölçümünü içerir. Kan dolaşımındaki daha yüksek lökosit seviyeleri bir enfeksiyona işaret edebilir. Bunun nedeni, WBC’lerin bağışıklık sisteminin bir parçası olması, hastalık ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmalarıdır.

Lökositler ayrıca bir idrar tahlili veya idrar testinde bulunabilir. İdrarınızdaki yüksek WBC seviyeleri de bir enfeksiyonunuz olduğunu gösterir. Bu durumda vücudunuz idrar yolunuzdaki bir enfeksiyonla savaşmaya çalışıyordur. Genellikle bu, mesane veya idrarı mesaneden taşıyan tüp olan üretra anlamına gelir. İdrarda lökosit görülmesi de böbrek enfeksiyonuna işaret edebilir.

İdrarda Lökosit (WBC) Nedir?
İdrarda Lökosit (WBC) Nedir?

İdrarda Lökosit (WBC) Nedir?

Lökositler, vücudu enfeksiyonlara ve alerjilere karşı savunmaktan sorumlu bir tür kan hücresidir. Genellikle beyaz kan hücreleri olarak bilinirler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdırlar.

Bu hücreler normalde kanda düşük seviyelerde bulunur. Vücuda bir virüs, bakteri veya herhangi bir yabancı cisim girdiğinde, beyaz kan hücreleri aktif hale gelir ve ciddi yaralanma veya hastalığa neden olmasını önlemek için onu ortadan kaldırmaya çalışırlar.

İdrarda Lökosit Normal Değeri Kaçtır?

Kandaki normal lökosit miktarı yetişkinlerde mm³ kan başına yaklaşık 4.500 ila 11.000 lökosittir, ancak bu miktar yakın zamanda geçirilmiş bir enfeksiyon, aşırı stres veya AIDS gibi bağışıklık hastalıkları gibi belirli koşullarla dalgalanabilir.

İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli Olur?

Sağlıklıysanız, kan dolaşımınızda ve idrarınızda hala yüksek lökositler olabilir. Kan dolaşımındaki normal aralık, mikrolitre başına 4.500-11.000 WBC arasındadır. İdrardaki normal aralık kandakinden daha düşüktür ve yüksek büyütme alanı başına (wbc/hpf) 0-5 WBC arasında olabilir.

Doktorunuz bir idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenirse, muhtemelen sizden bir idrar örneği vermenizi isteyecektir. İdrar örneğini aşağıdakiler için test edecekler:

  • WBC’ler
  • Kırmızı kan hücreleri
  • Bakteri
  • Diğer maddeler

Sağlıklı olsanız bile idrarınızda birkaç WBC olması zorunludur, ancak bir idrar testi 5 wbc/hpf’nin üzerinde seviyeler tespit ederse, muhtemelen bir enfeksiyonunuz var demektir. Bakteri tespit edilirse, doktorunuz sahip olduğunuz bakteriyel enfeksiyon tipini teşhis etmek için idrar kültürü yapabilir.

İdrar testi de böbrek taşlarının teşhisine yardımcı olabilir. Bir röntgen veya BT taraması, doktorunuzun taşları görmesine yardımcı olabilir.

İdrarda Lökosit Yüksekliği Nedir?

Yüksek beyaz kan hücresi sayısı (lökositoz olarak da bilinir), mm³ kan başına 11.000’den fazla lökosit olduğunda meydana gelir, ancak bu referans değeri laboratuvardan laboratuvara değişebilir.

İdrarda Lökosit Yüksekliği Neden Olur?

  • Enfeksiyon veya yakın zamanda geçirilmiş hastalık,
  • Aşırı stres,
  • İlaçların yan etkileri,
  • Alerjiler,
  • Romatoid artrit,
  • Miyelofibroz veya lösemi.

İdrarda Lökosit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar yaygın olmamakla birlikte;

  • 38ºc’nin üzerinde ateş,
  • Baş dönmesi,
  • Nefes almada zorluk,
  • Kollarda veya bacaklarda karıncalanma ve iştahsızlık

Belirtileriniz varsa, teşhis için doktorunuzu görmeli ve gerektiğinde uygun tedaviyi başlatmalısınız. Bu, örneğin antibiyotiklerin veya kortikosteroidlerin kullanımını içerebilir.

İdrarda Lökosit Düşüklüğü Nedir?

Düşük bir lökosit konsantrasyonu (lökopeni olarak da bilinir), mm³ kan başına 4.500’den az lökosit olduğunda meydana gelir.

İdrarda Lökosit Düşüklüğü Neden Olur?

  • Anemi,
  • Antibiyotik veya diüretik kullanımı,
  • Yetersiz beslenme,
  • HIV,
  • Lösemi,
  • Lupus veya kemoterapinin neden olduğu zayıflamış bağışıklık sistemi

İdrarda Lökosit Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

İdrarda lökosit düşüklüğü belirtileri şunlardır;

  • Yorgunluk,
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar,
  • Sürekli düşük ateş,
  • Baş ağrısı ve karın ağrısı

Bu belirtilere sahipseniz değerlendirme için doktorunuzu görmelisiniz. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sağlıklı insanlar, herhangi bir altta yatan neden olmaksızın normal olarak düşük seviyelerde bulunabilirler.

Hamilelikte Lökosit Değeri Kaç Olmalı?
Hamilelikte Lökosit Değeri Kaç Olmalı?

Hamilelikte Lökosit Değeri Kaç Olmalı?

Nötrofil lökositoz nedeniyle sağlıklı gebelikte beyaz kan hücresi (WBC) sayısı önemli ölçüde artar. Hamilelik sırasında tipik referans aralıkları 6–16 × 109 / L’dir. WBC sayısı, 10-16 × 109 /L ortalama WBC sayıları ve 29 × 10 9 / L’lik bir üst seviye ile normal doğum sırasında belirgin şekilde yükselir.  Fetal akciğer olgunlaşmasına yardımcı olmak için betametazon uygulaması, nötrofil sayısında ortalama %35’lik bir artış ve lenfosit sayısında %45’lik bir düşüşle sonuçlanır, toplam WBC ortalama 13,5 × 109 /L’ye yükselir ,maksimum ile WBC değerleri genellikle 20 × 10 9 /L’ den azdır.  Tipik olarak, nötrofil lökositozu kortikosteroid uygulamasından 24 saat sonra zirve yapar, ancak yükselme en az 5 gün sürer.

Miyelositler ve metamiyelositler gibi olgunlaşmamış beyaz hücre formları, hamilelik sırasında sağlıklı kadınların periferik kan filminde bulunabilir.

İdrarda Lökosit Normal Mi?

Beyaz kan hücreleri öldüklerinde genellikle idrar yoluyla atıldığından, idrarda bazı lökositlerin bulunması normaldir. Bununla birlikte, idrar yolu enfeksiyonunuz veya kanser gibi ciddi bir hastalığınız varsa, idrardaki lökosit miktarları büyük ölçüde artma eğilimindedir.

Genellikle idrardaki yüksek lökositler, köpüklü idrar, ateş ve titreme gibi semptomlar üretir. Bu bulgu idrarda kan varlığı ile ilgili olabilir. Bu durumlarda, nedeni teşhis etmek ve uygun tedaviye başlamak için doktorunuzu görmelisiniz .

Ek olarak, idrardaki yüksek lökositler, özellikle idrardaki protein sayısındaki artışa eşlik ettiğinde, hamilelik belirtisi olabilir. Bu durumlarda, evde hamilelik testi yapmanız veya kan tahlili yoluyla hamileliği doğrulamak için doktorunuza başvurmanız gerekecektir.

Lökosit (WBC) Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demek? Video

Bunlar da ilginizi çekebilir!

İdrarda lökosit nedir, normal değeri kaçtır? Yüksekliği