19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKan tahlilinde HGB, WBC, LYM, HCT, NEU, MCH nedir?

Kan tahlilinde HGB, WBC, LYM, HCT, NEU, MCH nedir?

Kan tahlili, birçok hastalığın belirlenmesini sağlayan önemli bir işlemdir. Çeşitli sebeplerle hastaneye başvuru yapan kişilerin durumlarını netleştirmek için kan tahlili yapılmaktadır. Hemen herkesin hayatı boyunca en az bir kere karşılaştığı kan tahlili bazı kişileri korkutmaktadır. Bu nedenle akıllara kan tahlilinde ne kadar kan alınır? Kan tahlilinde nelere bakılır? Kan tahlilinde hangi hastalıklar ortaya çıkar? gibi sorular gelmektedir. Sizler için bu soruların yanıtını detaylı olarak araştırdık.

İçerikleri

Koldaki damardan, parmak ucundan ya da el üzerindeki bir damardan alınan kan üzerine yapılan tahlile kan tahlili denilmektedir. Tam kan tahlilinde birçok farklı değere bakılmaktadır. Bu değerlerin sonucuna göre kişinin ne gibi hastalıklarının olduğu ya da hangi vitaminlerde eksikliklerinin olduğu belirlenmektedir. Bu nedenle kan tahlili çok önemlidir.

Kan Tahlilinde Ne Kadar Kan Alınır?

Kan tahlilinde ne kadar kan alınır birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Kan tahlilinde kullanılan tüplerin içerisi 2 ml – 10 ml arasında değişmektedir. Genelde bu tüpler tam olarak doldurulmadığı için alınan 10 ml kan ile 3-4 tüp kan alınabilmektedir. Her tetkik için farklı tüplerde kan alınmaktadır.

Tam kan sayımında kanın bir miktarında bulunan hücre tipleri hesaplanmaktadır. Mor renkli tüplere alınan kanda Edta ismi verilen bir madde bulunmaktadır. Biyokimya testlerinde kan şekeri, karaciğer ve böbrek testleri gibi çeşitli moleküller ölçülmektedir.

Tam Kan Tahlilinde Nelere Bakılır?
Tam Kan Tahlilinde Nelere Bakılır?

Tam Kan Tahlilinde Nelere Bakılır?

Doktora rutin kontroller için gidildiğinde genelde tam kan sayımı tahlili istenmektedir. Bu durumda telaşlanan bireyler tam kan tahlilinde nelere bakılır araştırmaktadır. Genel sağlık durumunun değerlendirilebilmesi için yapılan tam kan tahlilinde lökosit yani beyaz küre, eritrosit yani kırmızı küre, hematokrit, hemoglobin ve trombosit sayımı yapılmaktadır.

Kan Tahlilinde Neler Çıkar?

Beş dakikalık kısa bir zaman ayırarak yaptırabileceğiniz kan tahlilinde neler çıkar merak ediyor olabilirsiniz. Kan tahlilinde gelecekte karşılaşabileceğiniz hastalıklar belirlenebilir. Anlık olarak yaşadığınız sorunların nedeni anlaşılır. Şeker, böbrek yetmezliği, gut hastalığı, enfeksiyon ve gizli sarılık gibi pek çok hastalık kan tahlilinde çıkmaktadır.

Kan Tahlilinde En Önemli Değer Nedir?

Herkese yılda bir kez mutlaka yapılması önerilen kan tahlilinde en önemli değer nedir merak edilmektedir. Kan tahlili yapıldığında en önemli olarak değerlendirilen değerlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsülin ve kan şekeri
  • Alt / Ast
  • Tsh
  • Hemoglobin
  • Total kolesterol

Kan Tahlilinde PCT Nedir?

Laboratuvar testleri arasında yer alan PCT, kanda yer alan Prokalsitonin miktarının ölçülmesi anlamına gelmektedir. Genelde bakteriyel enfeksiyon şüphesi yaşandığı zaman ya da hayati bir tehlike oluşturan sepsis olaylarında kanda PCT değerine bakılmaktadır.

Kan Tahlilinde Mono Ne Demek?

En büyük beyaz kan hücresi olan monositler, beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 2 ila 10’unu oluşturmaktadır. Bağışıklık hücrelerinden olan monositler, dokulara girmeden önce birkaç gün kadar kanda dolaşırlar.

Kan Tahlilinde WBC Nedir?

Hemen her kan tahlilinde karşılaşılan WBC, kanda bulunan beyaz kan hücrelerini temsil etmektedir. Birçok kişi kan tahlilinde WBC nedir diye araştırmaktadır. White Blood Cell anlamına gelen WBC, tıp dilinde lökosit olarak da adlandırılmaktadır.

Kan Tahlilinde MVC Nedir?

Tam kan sayımının parametrelerinden biri olan MVC, Eritrosit olarak da bilinen kırmızı kan hücreleri hakkında bilgi vermektedir. MVC parametresinin normal değerleri yenidoğan bebeklerde 96-108 fl iken yetişkin ve çocuklarda 80-95 fl’dir.

Kan Tahlilinde LYM Nedir?

LYM lenfositler olarak bilinmektedir. Ancak tıp terimleri çok anlaşılmadığı için kan tahlilinde LYM nedir araştırılmaktadır. Kanda bulunan beyaz kan hücresinin türlerinden biri olan LYM; bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi vücuda yabancı olan etkenleri ortadan kaldırmak için antikor üretmektedir.

Kan Tahlilinde HGB Nedir?
Kan Tahlilinde HGB Nedir?

Kan Tahlilinde HGB Nedir?

Hemoglobin olarak bilinen HGB, kan testi ile ölçülerek gram cinsinden ifade edilmektedir. Kanda HGB seviyesi düşük olduğu zaman oksijen seviyesinin düşük olduğu anlaşılmaktadır. Kişide kansızlık ve demir eksikliği şüphelerinde de HGB değerlerine bakılmaktadır.

Kan Tahlilinde MCH Nedir?

İngilizce açılımı Mean Corpuscular Hemoglobin olan MCH, eritrosit başına düşmekte olan hemoglobin miktarının ortalamasını ifade etmektedir.

Kan Tahlilinde HCT Nedir?

HCT Hematokrit olarak bilinmektedir. Kan tahlilinde HCT nedir sorusuna kırmızı kan hücrelerinin dolaşımda bulunan kan miktarının hacminin oranına denir cevabı verilebilir. Normal HCT değerleri ise % 35 / 45 arasında değişmektedir.

Kan Tahlilinde NEU Nedir?

NEU yani Nötrofil, bağışıklık sistemine saldırıda bulunan bakterilere karşı savaş açan beyaz kan hücreleridir. NEU, beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 55 / 70’ini oluşturmaktadır.

Kan Tahlilinde PCT Nedir?

Kan tahlilinde PCT Nedir sorusu ile son zamanlarda çok sık karşılaşmaya başladık. Kan testlerinden biri olan PCT, kanda yer alan prokalsitonin miktarını ifade etmektedir. Bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumlarında kanda PCT değerine bakılmaktadır.

Kan Tahlilinde CRP Nedir?

CRP değeri hemen herkesin aşina olduğu bir terimdir. C-Reaktif Protein açılımına sahip olan CRP, açlık ya da tokluk fark etmeksizin, kişinin vücudundaki iltihabı ve bu iltihabın derecesini ölçmektedir. Yapıldığı zamana göre değerde herhangi bir değişiklik olmayacağı için günün her saatinde yapılabilir.

Kan Tahlilinde L Ne Demek?

Kan tahlilinde ölçülen değerlerin karşısında ” L ” veya ” H ” harflerinden biri yer almaktadır. Bu harfler, kan değerlerinin normalin dışına çıktığını göstermektedir. L harfi İngilizce Low kelimesinin ilk harfi olup düşük anlamına gelmektedir. L harfi tahlil değerinin normalden düşük olduğunu göstermektedir.

Kan Tahlilinde ALT Nedir?

Karaciğer enziminin kısa adı olarak bilinen ALT, karaciğerde hastalık olması ya da kullanılan ağır ilaçların karaciğere etki edip etmediğini göstermektedir.

Kan Tahlilinde ASO Nedir?

ASO, Antistreptolizin O teriminin kısaltmasıdır. Bu değer ile vücutta toksin varlığı tespit edilmektedir.

Kan Tahlilinde AST Nedir?
Kan Tahlilinde AST Nedir?

Kan Tahlilinde AST Nedir?

AST, serum glutamik oksaloasetik transaminaz olarak bilinmektedir. Kan tahlilinde AST nedir önemli bir konudur. Bu değer ile karaciğer hastalıkları ve karaciğerdeki hasar saptanmaktadır.

Kan Tahlilinde APTT Nedir?

Kişinin kanındaki pıhtılaşmanın süresi ile ilgili bilgi veren değere APTT denilmektedir. Kanda pıhtılaşma sorunlarında kan sulandırıcı kullanılırken APTT değeri takip edilmektedir.

Kan Tahlilinde Amilaz Nedir?

Kan Tahlilinde Amilaz enzimi, pankreas hastalıkları ile ilgili bilgi vermektedir. Bunun dışında birçok farklı hastalığın da habercisi olan Amilaz enzimi en çok araştırılan parametrelerin başında gelmektedir.

Kan Tahlilinde Albümin Nedir?

Albümin, kanda bulunan protein miktarının % 60’lık kısmını oluşturmaktadır. Kan dolaşımı dışında vücut dokularında ki sıvılarda da bulunan albümin değeri çok önemlidir.

Kan Tahlilinde Anti HBS Nedir?

Kan tahlilinde anti HBS nedir çok önemlidir. Anti HBS, vücudun Hepatit B virüsüne karşı gösterdiği savaşın başarısını ifade etmektedir. Kan testi sonucunda Anti HBS değeri pozitif ya da negatif olarak açıklanmaktadır.

Kan Tahlilinde BAS Nedir?

Bazofil hücrelerinin kısaltması olan BAS, kanda bulunan beyaz kan hücrelerini belirlemektedir. Beyaz kan hücreleri, insan vücudunda bulunan virüs, mantar, bakteri ve enfeksiyonları öldürmektedir.

Kan Tahlilinde BASO Nedir?

Vücudun tümünde bulunan akyuvar oranının % 4 ile % 1’lik kısmı bazofil hücreleri ifade etmektedir. Yapılan kan tahlili ile vücuttaki BASO miktarı ortaya çıkmaktadır.

Kan Tahlilinde BUN Nedir?

Kan Tahlilinde BUN nedir merak edilen bir değerdir. BUN, Blood Urea Nitrogen olarak açılmaktadır. Bu değer, kanda sabit bir şekilde bulunan üre azotunu ifade etmektedir.

Kan Tahlilinde Bilirubin Nedir?

Bazı kırmızı kan hücreleri ayrıştığında ortaya çıkan turuncu – sarı pigmente Bilirubin denir. Bu test ile kanda bulunan Bilirubin değeri ölçülmektedir.

Kan Tahlilinde Beta HCG Nedir?

Kan Tahlilinde Beta HCG nedir sorusu belki de en çok araştırılan soruların başında gelmektedir. Beta HCG hormonu, kadınlarda gebeliğin var olup olmadığını gösteren bir parametredir. Kan tahlilinde ölçülen Beta HCG hormonu hamile olmayan kadınlarda 1-10 mlU/ml değerleri arasındadır.

Kan Tahlilinde CK Nedir?

Kreatin Kinaz denilen CK; beyin, kalp ve iskelet kası başta olmakla beraber kas dokularında bulunan bir enzimdir. CK değeri kas hastalıkları ve kalp hasarı ile ilgili bilgi vermektedir.

Kan Tahlilinde Dansite Nedir?

Bir maddenin öz kütlesine ya da yoğunluğuna Dansite denir. Vücutta bulunan kemik ve idrar gibi yapıların dansitesi ölçülür ve bu yapıların sağlığı ile ilgili bilgiler edinilir.

Kan Tahlilinde EOS Nedir?

Kan tahlili ile belirlenen EOS, kanda bulunan Eozinofilin değerinin ölçülmesine yardımcı olmaktadır. Bu değer bir akyuvar türü olup vücutta çok önemli görevler üstlenmektedir.

Kan Tahlilinde EGFR Nedir?

Böbreklerin çalışma performansını ortaya koyan EGFR, böbreklerde var olan hastalığın ne boyutta olduğunu belirlemektedir.

Kan Tahlilinde Eritrosit Nedir?

Kırmızı kan hücrelerinin sayısını Eritrosit yorumlar. RBC olarak da adlandırılan Eritrosit kan hücresi anlamına gelir. Bir insan kanında en çok eritrosit bulunmaktadır.

Kan Tahlilinde Folat Nedir?

Folat B9 vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Kan tahlilinde folat nedir sorusunun yanıtı özellikle gebelik düşünen anne adayları için önemlidir. Dolar, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında çok önemlidir. Erken doğum gibi durumlarda bebekte oluşacak omurga ve beyin sorunlarını folat azaltmaktadır.

Kan Tahlilinde Ferritin Nedir?

Demirin çözünmesi, depolanması ve sonrasında salınması gibi işlemlerden Ferritin sorumludur. Ferritin halk arasında demir deposu olarak da bilinmektedir.

Kan Tahlilinde Folik Asit Nedir?

Vücudun ihtiyacı olan folik asit alınmadığı zaman kan tahlilinde Folik asit eksikliği ortaya çıkar. Sağlıklı bir bireyde kandaki folik asit değeri 2.7-17 NG/ml arasındadır.

Kan Tahlilinde GGT Nedir?

Gama Glutamil Transferaz açılımı ile dikkat çeken GGT, kişilerin karaciğer sağlığı ile ilgili bilgiler vermektedir. Bu nedenle GGT değeri çok önemlidir.

Kan Tahlili Sonuçlarının Yorumlanması, Hangi Kısaltmalar Neyi İfade Ediyor?