Mide balonu tedavisini yaptırmayı düşünen kişiler açısından merak edilen birçok konu vardır. Bunlardan biri de mide balonu patlarsa ne olur sorusudur. Bu konuda detaylı bilgi almak için en doğru adres Op. Dr. Ceyhun Aydoğan’dır. Bu alanda deneyim sahibi olan Doktor Ceyhun Aydoğan ayrıca mide balonu uygulamasını da gerçekleştirmektedir.
Mide Balonu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Mide balonu aslında tıbbi olarak intragastrik balon şeklinde ifade edilmektedir. Mide balonu birçok farklı çeşitte ve yapıda karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle çalışma şekli veya hedefi aynı sonuca varmak olsa da uygulaması farklı olabilmektedir. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi tarafından da onay almış bir tedavi süreci olarak uygulanmaktadır. Mide balonu işleminde herhangi bir cerrahi uygulama yapılmamaktadır. Hastanın midesine yerleştirilen mide balonu, kısa sürede tokluk hissine ulaşmayı sağlamaktadır.
Mide balonu sayesinde kilo verme konusunda yaşanan problem çözülmektedir. Mide balonu midede kapladığı yerden dolayı kişilerde uzun vadede tokluk hissi sağlamaktadır. Ancak mide balonu patlarsa ne olur sorusu bu süreçte merak edilenler arasında yer almaktadır. Mide balonunun patlama durumu konusunda uzman olan Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile irtibat kurarak detaylı bilgilendirme alabilirsiniz.
Mide Balonunu Kimler Kullanabilir?
Genel anlamda kilo problemi yaşayan hastalar için mide balonu tedavisi uygulanmaktadır. Yine de mide balonunu kullanımına uygun görülmeyen hastalar da söz konusudur. Aşağıda sizlere belirtmiş olduğumuz durumlardan çoğuna sahipseniz, mide balonu operasyonu sizler için uygun olmayabilmektedir. Bu nedenle öncelikle ilgili hekiminize danışmanız önemlidir.
- Hamilelik veya emzirme döneminde olma veyahut hamile kalmayı planlama
- Obezite ameliyatı deneyimi
- Kilo vermek için uzun vadeli kararlılık göstermeme
- Büyük bir mide fıtığı sahibi
- Ameliyat öncesi aşırı asit reflüsü oluşma
- Alkol veya uyuşturucu bağımlılığına sahip olma
- Kronik steroid veya bağışıklık sistemini baskılayıcı bir tedavi sürecinde olma
Belirtmiş olduklarımız dışında mide balonu patlarsa ne olur veya yan etkileri nedir tarzında merak edilen konular da önemlidir. Tüm bu detaylara dikkat ederek mide balonu taktırma işlemi konusunda doktorunuz ile bir karara varabilirsiniz. Bu alanda uzman olan Op. Dr. Ceyhun Aydoğan, mide balonu operasyonuna uygun olup olmadığınızı sizlere tetkik edebilmektedir.
Mide Balonu Hangi Amaçla Yapılır?
Genellikle mide balonu uygulaması kilo verme sorunu yaşayan hastalar için uygulanmaktadır. Birçok farklı mide balonu çeşidi bulunmaktadır. Bu alternatiflerden hangisi hastalar için uygunsa tespit edilip işlemler kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Belirtmeliyiz ki mide balonunun maksadı hastanın kilo verme sorununu çözmek içindir. Mide balonu patlarsa ne olur veya yeniden takılır mı soruları da bu kapsamda ilgi görmektedir. Mide balonu hastanın tokluk hissini alması, uzun vadede yeme ihtiyacını azaltması için tercih edilmektedir. Böylelikle istenilen vücut kitle endeksine ulaşma konusunda büyük bir etki sağlanmaktadır. Bu tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi alabilmek için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile irtibata geçebilirsiniz. Böylece mide balonu operasyonu konusunda da tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Mide Balonu Takma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Şimdiye kadar FDA ve CA tarafından onay almış birçok farklı mide balonu bulunmaktadır. Mide balonlarının çeşitlerine bağlı olarak mideye yerleştirilme süreci de çeşitlilik göstermektedir. Mide balonlarında endoskopi yöntemi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem ise mide balonunun endesyon veya oral yollarla mideye yerleştirilmesidir. Gelişen teknolojiyle birlikte mide balonları ayrıca kapsül şeklinde olup direkt ağızdan yutularak da mideye takılmaktadır. Daha sonrasında ise dışkı yolu ile mide balonu doğal şekilde atılmaktadır.
Mide balonu takma işlemlerinin yanı sıra bu süreçte mide balonu patlarsa ne olur sorusu da merak edilmektedir. Tüm mide balonu takma işlemi ve süreci konusunda detaylı bilgiye ilgili doktorunuz tarafından ulaşabilirsiniz. Op. Dr. Ceyhun Aydoğan da mide balonu operasyonlarında adından fazlasıyla söz ettiren isimlerden biri olmaktadır.
Mide Balonu Takıldıktan Sonra İyileşme Süreci
Mide balonu tedavi süreci gerçekleştirildikten sonra hastanın girdiği bir iyileşme süreci vardır. İyileşme sürecinde belli başlı tepkiler ve etkiler ortaya çıkabilmektedir. Mide balonu insan vücudunun alışkın olmadığı yabancı bir cisim olarak nitelendirildiği için ilk birkaç gün vücut tepki gösterebilmektedir. Mide bulantısı, mideye kramp girme veya kusma gibi durumlarla karşılaşmanız mümkündür. Aynı zamanda mide yanması ve rahatsızlık hisleri de ortaya çıkabilmektedir. Genellikle bu süreç mide balonu takıldıktan sonraki ilk 3 – 5 gün içerisinde oluşmaktadır. İlerleyen zamanlarda da devam eden bir durum söz konusuysa, doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Mide balonu takıldıktan sonra midede mide balonu patlarsa ne olur? Mide balonu patlaması sonucunda neler oluşabileceğini öğrenmek için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle de tedavi süreci öncesinde bu konuda detaylı bilgilere sahip olmanız önemlidir. Op. Dr. Ceyhun Aydoğan obezite cerrahisi olarak merak ettiğiniz tüm işlem detaylarını sizlere aktarmaktadır.
Mide Balonu Takılıyken Neler Yiyebilirsiniz?
Mide balonu hasta midesine takıldıktan ve iyileşme sürecine geçildikten sonra ilk üç gün sadece sıvı gıda tüketilmelidir. Daha sonrasında ise mideyi yormadan yavaş yavaş yarı katı gıda ürünlerine geçiş yapmaya başlayabilirsiniz. Mide balonu takılmasının ardından iki hafta geçtikten sonra birçok hasta katı gıda da tüketmeye başlamıştır. Bu durum hastanın mide balonunun oluşturduğu etkisine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.
Tüketilen herhangi bir katı gıda sonucunda mide balonu patlarsa ne olur? Doktorunuzun belirttiği talimatlar çerçevesinde bir diyete girmeniz mide balonunun patlamaması açısından önemlidir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiler almak için alanında uzman olan Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile sorularınızı paylaşabilirsiniz.
Mide Balonu Yan Etkileri Nelerdir?
Mide balonu operasyonunun ardından iyileşme sürecinde görülen yan etkiler oldukça normaldir. Mide yanması, rahatsızlık hissi veya kusma gibi durumlar ilk 3 – 5 gün içerisinde olağan bir şekilde görülmektedir. Ancak farklı yan etkileri de mide balonu operasyonunda ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkilerin neler olduğu veya mide balonu patlarsa ne olur soruları hastalar tarafından merak konusudur. Belirtmeliyiz ki mide balonu takma sürecinin ardından görülebilecek yan etkilerin birçoğu direkt olarak mideyle ilgili olmaktadır. Sizlere aşağıda maddeler halinde mide balonunun genel olarak görülen yan etkilerini sıraladık. Belirtmiş olduğumuz yan etkilerin hastayı rahatsız etme durumuna bağlı olarak doktora başvurabilirsiniz.
- Asit reflü
- Mide bulantısı ve kusma
- Yemek yedikten sonra kusma
- Karın krampları
Eğer hastada asit reflü görülüyorsa, genellikle doktorlar tarafından reflüyü bloke edecek ilaçlar verilmektedir. Böylelikle ameliyat sonrasında oluşan asit reflü durumu çözülmektedir. Bunun dışında görülen yan etkilerden olan mide bulantısı veya kusma için de doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz. Böylece alternatif bir çözüm yöntemini kullanmaya başlayabilirsiniz. Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile irtibat kurarak mide balonu hakkında bilmeniz gereken tüm detayları öğrenebilmeniz mümkündür.