Ana SayfaSağlıkWBC nedir? WBC yüksekliği ve düşüklüğü nedir? Nasıl tedavi edilir?

WBC nedir? WBC yüksekliği ve düşüklüğü nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kan tahlilinde yer alan WBC nedir? WBC yüksekliği düşüklüğü nedir ne anlama gelir? WBC düşüklüğü yüksekliği nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

WBC Nedir? WBC Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedir? İnsan vücudu oluşmaya ve gelişmeye başladığı andan itibaren hem alyuvar hem de akyuvarlara sahiptir. Vücutta monositler, lenfositler, nötrofiller, eozinofiller ve bazofiller isimlerinde 5 farklı ana tipte kan hücresi yer alıyor. Lökositler ve görevleri doğrudan zararlı bakterilerin ve virüslerin vücutta barınmasını engellemek ve yok edilmesini sağlamak olarak tanımlanabilir. Beyaz kan hücrelerinin yükselme durumları ve sonuçları birbirinden farklı olduğu için, kanser hastası olup olmamanız da süreci doğrudan etkileyecektir. Tedaviler yükseklikte ve düşüklükte birbirinden farklı şekilde uygulanıyor.

WBC Nedir?

WBC, akyuvar veya beyaz kan hücresi olarak tanımlanan hücrelerdir. 5 ana türü bulunan bu hücrelerin temel görevi, vücudun dış etkenlerden yararlı bakterilerin korunması ve zararlı bakterilerin engellenmesidir. Bu bakterilerin sayısı da büyük bir öneme sahip olduğu için, vücudun yapısını olumsuz yönde etkilemelerinin önüne geçilebilmesi amacıyla testler yapılarak, kandaki oranlarına ve değerlerine bakılması gerekiyor.

Yüksek WBC çıktığı taktirde kişinin kanser hastalığı bulunmuyorsa, kendisi için özel antibiyotikler yazılacak ve bu hücrelerin sayısının ortalama değerlere inmesi sağlanacaktır. Eğer kişi kanser hastasıysa ve WBC değerlerinde aşırı yükselme durumu söz konusuysa, bu durumda direkt olarak radyoterapi veya kemoterapi tedavilerinin uygulanması gereklidir.

WBC Yüksekliği Nedir?

Yapılacak testlerde kandaki akyuvar sayısındaki yükseklik durumunda yeni bir tedavi aşamasına geçiş yapılması gerekecektir. Enfeksiyon benzeri durumlardan ötürü bu değerlerin çok yüksek seviyelere ulaştığı tespit edildiği taktirde özellikle kan değişimi adı verilen işlemin yapılması gerekebiliyor. İltihap giderici ilaç kullanımı da, anti inflamatuar adı verilen türleriyle birlikte çok sık tercih edilen bir yöntemdir.

  • Kandaki beyaz hücrelerin sayısının çok yüksek değerlere ulaşması özellikle Graves ve Krohn sendromu olarak da tanımlanan otoimmun hastalıkları olarak görülebilir.
  • Çok fazla sayıda sigara içen bir kişinin bronş hastalıkları yaşaması nedeniyle koah oluşması halinde WBC yükselebilir.
  • Kemik iliğiyle ilgili rahatsızlıklar veya direkt olarak tümör görülmesi halinde kişinin WBC değerleri çok yüksek olarak tanımlanabilir.
  • Çok yüksek oranda stres baş edilmek zorunda kalınması veya mental – fiziksel stresle sürekli olarak mücadele etmek zorunda kalınması da WBC değerlerinin yükselmesine yol açacaktır.
  • Hamile anne adayları tarafından hamileliğin son birkaç ayı içerisinde vücutta koruma amacıyla WBC değerlerinde normalden daha yüksek değerlerle karşılaşılması normaldir.
  • Yanma veya direkt olarak vücudun belirli bir bölgesinin sürekli acı verecek bir şekilde yaralanmış olması halinde WBC değerlerinde yükseklikle karşılaşılabilir.
  • Kortikosteroid olarak bilinen kortizon ilaçlarının kullanımı da bu değerlerin normalden çok daha yüksek çıkmasının temel nedenleri arasında gösterilebiliyor.
  • Kişinin bugüne kadar sürekli alerjik reaksiyonlar gösteren hastalıklara sahip olması da doğrudan WBC’nin yükselmesine yol açabiliyor.

WBC Düşüklüğü Nedir?

  • Kişinin düzenli olarak radyoterapi görüyor olması halinde direkt olarak WBC düşüklüğü tedavisi alması, bu değerlerin desteklenmesi gerekebilir.
  • Kemik iliğiyle ilgili çok fazla düşük bir oranın ortaya çıkmış olması halinde özellikle WBC değerlerinde düşük seviyelerle karşılaşılabiliyor.
  • Kişinin günlük bakır, çinko, vitamin ve mineral eksikliğiyle karşılaşması ve bunun sürekli olarak görülmesi durumunda WBC düşük gelebiliyor.
  • HIV virüsü bulunan vücutta özellikle de AIDS benzeri ileri seviye rahatsızlıkların kapılmasının ardından direkt olarak WBC değerlerinde düşüklük görülebilir.
  • Antibiyotik kullanımında bazı ilaçlar direkt olarak idrar sökücü görevi görebildiği için özellikle bu ilaçlar WBC oranlarının düşük gelmesine yol açabiliyor.
  • Bağışıklık sisteminin güçsüz kalmaya başlaması ve doğrudan engelleyebileceği pek çok zararlı durum karşısında önceki gibi hızlı reaksiyon gösteremiyor olması yer alıyor.

Normal WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

Test yapıldığında ortaya çıkacak sonuçla birlikte ortalama, düşük veya yüksek şeklinde üç farklı sonuç ortaya çıkar. Çıkan sonuçlara bağlı olarak tedavi yöntemi belirleneceği için özellikle de çocuklarda, yetişkinlerde ve bebeklerde farklı değerlere göre karar alınması mümkün olacaktır. Normal olarak tanımlanacak aralık, çocuklar ile erişkinleri kapsayan yaş grubunda mikro litrede 4500 ile 11000 arasında değişiklik göstermelidir.

Bebeklerdeki aralık sadece doğum sonrası dönemdeki özel değerlerde incelenir ve tedavi gerekip gerekmediği tespit edilir. Bu aralığın altında veya üzerinde sonuçla karşılaşılması halinde yeni çalışmalar gerçekleştirilerek özel olarak tedavilere başlanması gereklidir. Normal olan WBC değeri aralığı 4500 ile 11000 olarak kayıtlara geçmiş olmasına karşın, bebeklerde ise çok daha farklı bir aralık belirlenmiştir. Yeni doğan olarak tanımlanan birkaç günlük bebeklerde WBC seviyesiyle ilgili yapılan testlerde 9000 ila 30000 aralığında sonuca ulaşılması gereklidir.