Tam kan sayımı anlamına gelen Hemogram, kişilerin genel sağlık durumları ve varsa diğer hastalıkları hakkında fikir veren kan testidir. Hastaneye giden hemen herkesten hemogram testi istenmektedir. Hemogram testinde birçok farklı değere bakılmaktadır. Her zaman karşınıza çıkması muhtemel olan hemogram testi nedir? Bu testte hangi değerlere bakılır?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir, Kaç Olmalı?
Kanda bulunan hücre sayısını ve bu hücrelerin kandaki oranlarını ölçmeye yarayan kan testine hemogram (tam kan sayımı) adı verilir. Birçok rahatsızlığın tanısında yönlendirici etkiye sahip olduğu için hemogram çok önemlidir. Tanı aşamasında tespit edilebilen hastalıklar şunlardır:
- Kan kanseri
- Diğer kanser türleri
- Enfeksiyon hastalıkları
- Anemi
- Kemik iliği hastalıkları
- Otoimmün rahatsızlıklar
- Talasemi
- Akdeniz anemisi
Hemogram kaç olmalı denildiği zaman bakılan değerlerin ne olduğuna göre sonuçlar değişmektedir. Her parametrenin farklı anlamları bulunmaktadır. Yapılan her testte referans aralıkları da belirtilmektedir.
Hemogram Testi Ne Demektir?
Kan hücrelerinin hem nitelik hem de nicelik açısından incelenmesine yardımcı olan teste hemogram testi denir. Bir tarama testi niteliğinde olan hemogram testi ile genel sağlık durumu hakkında fikir sahibi olunabilmektedir.
Hemogram testinde koldaki damardan, topuktan ya da parmak ucundan kan örneği alınır. Bu test için önceden bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Ancak kullanılan ilaçlar var ise öncesinde doktora danışarak bırakılabilir.
Hemogram Kan Testinde Nelere Bakılır?
Çok önemli testlerden biri olan hemogram kan testinde nelere bakılır konusu da hastalar tarafından merak edilmektedir. Kanın farklı bölümlerinin incelendiği tam kan sayımında bakılan ve ölçülen değerler şunlardır:
WBC: Beyaz kan hücreleri yorumlanır.
HGB: Hemoglobin sayısına bakılır.
RBC: Kırmızı kan hücre sayıları yorumlanır.
MCV: Alyuvarın ortalama büyüklüğüdür.
HCT: Alyuvarların hacminin kandaki yüzdesini gösterir.
PLT: Trombosit sayısına bakılır.
MCHC: Alyuvarlarda bulunan hemoglobin ağırlığını ifade eder.
MCH: Alyuvarda bulunan hemoglobin miktarını ifade eder.
Hemogram Testi Aç Karnına Mı Yapılır?
Herhangi bir tahlinin sonucunu etkileyen bazı etmenler bulunmaktadır. Hemogram testinde de sonucun doğru elde edilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmelidir. Bakılacak değerin sonucunu etkileyecek bir ilaç kullanılıyor ise, doktor tavsiyesi ile bu ilacın kullanımı o günlük durdurulabilir. En çok merak edilen konulardan biri de hemogram testi aç karnına mı yapılır sorusudur. Hemogram testinin sonucunu açlık ya da tokluk etkilemez. Yani bu testi aç ya da tok karnına yaptırabilirsiniz.
Hemogram Testi Nerede Yapılır?
Hemogram tam kan sayımının yapılabilmesi için herhangi bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sağlık ocakları, devlet hastaneleri, özel hastaneler, aile hekimlikleri ve laboratuvarlarda hemoglobin testi yapılabilmektedir.
Hemogram Ne Kadar Olmalı?
Hemogram testinde bakılan değerlerin ne kadar olması gerektiği, bakılan parametrelere göre değişmektedir. Ayrıca kadın ve erkeklerde de bu değerler farklılık göstermektedir. Hemogram normal değerleri şu şekildedir:
RBC: 3,8 – 5,3 milyon / ml
MCV: 80 – 100 fl
Hemoglobin: 11,7 – 15,5 g / dL
MCH: 30 – 34 pikogram
WBC: 4,400 – 11.000 mm küp
PLT: 150.000 – 400.000 ml
Kan Düşüklüğü Hangi Tahlilde Belli Olur?
Ülkemizde kan düşüklüğü sorunu yaşayan kişi sayısı bir hayli fazladır. Bu nedenle kan düşüklüğü hangi tahlilde belli olur konusu önem kazanmaktadır. Demirin düşük olmasına bağlı olarak kırmızı hücrelerdeki kan oranının azalması kan düşüklüğü olarak adlandırılır.
Yapılan Hemogram tam kan sayımında MCH değerinin düşük olması kan düşüklüğü olarak yorumlanmaktadır. MCH yani Mean Corpuscular Hemoglobin, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin miktarıdır. Yapılan tam kan sayımı tahlilinde bu değerin düşük olması kansızlık olduğunun göstergesidir.
Kan Değerinin Kaça Düşerse Tehlikeli Olur?
Vücutta yeterli oranda demir olmadığı zaman kırmızı kan hücrelerinde yeteri kadar hemoglobin üretilemez. Hamilelik, adet dönemi, bağırsak ve mide sistemindeki kan kayıpları, sağlıksız beslenme gibi durumlar demir eksikliğine bağlı anemiye neden olmaktadır. Kan değerlerinin belirli bir değerin altına düşmesi tehlikeli olmaktadır. Bu değer erkeklerde 13,8 iken kadınlarda 12’dir.
- Eritrosit (RBC) kan tahlili ne demek, RBC tahlilinde neye bakılır?
- Sağlık tahlilinde dansite nedir? Dansite düşüklüğü ve yüksekliği anlamı
- Kan tahlili sonuçları ne anlama geliyor?