18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkGastroenteroloji hangi hastalıklara bakar?

Gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar?

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından mustarip olanlar, gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar diye araştırma içerisine girmektedirler. Bu yazımızda gastroenteroloji ile ilgili merak edilenleri cevapladık.

İçerikleri

Gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar? hastaların sıklıkla araştırdığı bir konudur. Gastroenteroloji en genel ifade ile mide, yemek borusu, karaciğer, bağırsak, pankreas hastalıkları, safra kesesi hastalıkları gibi hastalıkların hepsini kapsayan ve bu hastalıkların tanısı tedavisi ve korunma yöntemleri ile ilgili araştırma ve tedavi yolları üreten tıbbi bilim dalıdır. Daha özet bir ifade ile sindirim sistemi hastalıklarını inceleyen tedavi eden, profesyonel yardım sağlayan bir bölümdür. Erken evrede Gastroenteroloji alanına giren sindirim  sistem hastalıklarının teşhis edilmesi daha ağır hastalıkların gelişmesini engeller. Bu nedenle Gastroenteroloji çok önemli bir bölümdür.

Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

İnsanlar doğdukları andan itibaren hayatları boyunca zaman zaman gastroenterolog uzman doktorların tedavisine ihtiyaç duyuyorlar, özellikle son 20 yılda çok kötü beslenme alışkanlıkları fast food besinlerin aşırı tüketilmesi, stresli yaşam, hareketsiz yaşam ve metabolizma sistemini olumsuz etkileyecek alışkanlıklar, Gastroenteroloji alanını ilgilendiren sindirim hastalıklarını ortaya çıkarmaktadır. Sindirim sistemimizdeki organların olumsuz etkilenmesi diğer hastalıkları da tetiklemektedir. Sindirim hastalıkları cilt hastalıklarını da etkiler. Sindirim sistemde aksaklıklar, gastrit, cilt bozuklukları, tırnak yapısının bozulması, ülser hastalıklarının ortaya çıkmasına yol açar. Bu sebeple, sindirim sisteminde oluşan arızaların kısa süre içerisinde teşhis ve tedavisi önemlidir.

Gastroenteroloji bölümü son yıllarda helikobakter pylori adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu hastalıklarla daha yakından ilgilenmektedir. Bu bölüm mide ve duodenum ülseri reflü hastalığı, kronik pankreatit, kolesistit, Kronik Viral hepatit, siroz, irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit mide polipleri, akut bağırsak enfeksiyonları rahatsızlıklarını tedavi eder.

Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Belirtileri

Çok çeşitli sindirim hastalıkları vardır. Genellikle bu hastalıklar karın ağrısı olarak kendini gösterir. Yiyecekleri yutmada zorluk çekme, midede gaz oluşması, mide bulantısı, kusma göğüste yanma, karında şişlik, sürekli geğirme, kötü ağız kokusu, dilde plak oluşması, iştahsızlık, ağız kuruluğu bağırsakların düzensiz hareketi ishal ve kabızlık dışkılamada zorluk çekme kilo verme, kilo alma bağırsakların eksik hareketi, dışkıda kan oluşması kansızlık hastalığı gibi belirtiler sindirim sistemi rahatsızlığının belirtileridir.

Gastroenteroloji Hastalıkların Teşhisi

Sindirim sistemi hastalıklarının temelinde helikobakter pylori bakterisi yatmaktadır. Doktorlar, bu bakteriyi teşhis için, gıda intoleransı testi yaptırabilir gastro panel ve sindirim sisteminin üst kısmı ve alt kısımlarında endoskopik tetkikler yapabilirler. Kolonoskopi yine bu sindirim sistemi hastalıklarının teşhisi için gereklidir. Elde edilen biyopsi verilerinin toplanması gastrointestinal hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Bu hastalıkların teşhisinde kullanılan en temel araç Endoskopidir.

Endoskopi yemek borusundan inilerek yemek borusunun midenin içeriden incelenmesini sağlar. Aynı şekilde Kolonoskopi de içeriden hastalıkların incelenmesi açısından önemli bir teşhis aracıdır. Son yıllarda gelişen çok ince esnek ekipmanlarla hastaya fazla eziyet vermeden gerçekleştirilen hassas işlemler ağrısız bir şekilde hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır. Ayrıca Gastroenteroloji bölümünde teşhis edilen hastalıkların, bu bölümün dışında olan çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarının ve alerjik hastalıklarının belirtileri ile kesişmesi sonucu ortaya çıkan karışıklıkları önlemek açısından da büyük önemi vardır.

Gastroenteroloji alanının dışında olup, başka alanlara giren fakat aynı belirtileri gösteren hastalıkların kaynağının belirlenmesi, diğer bölümlerle entegre bir şekilde çalışmayı gerektirir. Bu yüzden Gastroenterolojiyi ilgilendirdiğini düşündüğünüz belirtileriniz varsa, gideceğiniz hastanenin bağışıklık sistemi ve alerjik hastalıklarla ilgilenen entegre üniteler de barındırması, hastalığınızın kaynağının daha net bir şekilde ortaya çıkarılmasına yardımcı olacaktır.

Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar? Video