25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGastroskopi nedir, zor mu, ne kadar sürer, hangi bölüme girer?

Gastroskopi nedir, zor mu, ne kadar sürer, hangi bölüme girer?

Mide, yemek borusu ve oniki parmak bağırsağının direkt olarak incelenmesine gastroskopi denir. Yaşanan sağlık sorununun nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi ve erken müdahale edilebilmesi için çok önemli olan bu işlem genelde endoskopi olarak bilinir. Birçok kişinin korktuğu bir işlem olan gastroskopi neden yapılır? Gastroskopi acıtır mı, ne kadar sürer?

İçerikleri

Radyolojik yöntemler yardımı ile tespit edilemeyen hastalıkların teşhisi gastroskopi ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Bu yöntem ile üst gastrointestinal sistemler kolay bir şekilde incelenebilmektedir. Herhangi bir rahatsızlığınızdan dolayı gastroskopi yapılacaksa korkmanıza hiç gerek yok. Detaylı araştırmalarımız sonucu hazırladığımız yazımız sayesinde korkularınızı bir kenara atabileceksiniz.

Gastroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Basit anlamda midenin görüntülenmesi demek olan gastroskopi çok önemli bir işlemdir. Midesinde sorun yaşayanlara yapılan gastroskopi nedir, nasıl yapılır? Diğer adı ile endoskopi olarak bilinen gastroskopi, ağızdan endoskop optik ile midenin incelenmesidir. 40 yıllık bir geçmişi olan gastroskopi sayesinde birçok hastalık kolaylıkla teşhis edilebilmektedir.

Gastroskopi işleminden önce midenin tamamen boş olması gerekmektedir. Bu nedenle hastaya bir önceki gece yarısından sonra herhangi bir şey yiyip içilmemesi söylenir. Gastroskopi öncesinde hastaya verilen ilaçlar nedeniyle hastanın uyuması ihtimaline karşı yanında bir refakatçi olması istenir.

Hasta hazırlandıktan sonra lokal anestezi ile hastanın boğazı uyuşturulur. Daha sonra damar içerisinden ilaç verilir ve hastaya oksijen bağlanarak tansiyon, nabız değeri ve kandaki oksijen ölçülür. Plastik, bükülebilen yumuşak endoskopi aleti ile hastanın ağzından girilerek midesi incelenir.

Gastroskopi Ne İçin Yapılır?

Mide, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağındaki iyi huylu ya da kötü huylu hastalıkların tedavisi amacı ile gastroskopi işlemi yapılır. Gastroskopi yani endoskopi yöntemi ile aşağıdaki hastalıkların gidişatı incelenir:

  • Uzun süredir tedavi edilemeyen gaz, şişlik, mide ağrısı ve hazımsızlık.
  • Tekrarlayan mide bulantısı, reflü, kusma ve öksürük.
  • Yutmada güçlük.
  • Mide ağrısı ile görülen kilo kaybı, hafif ateş ve terleme.
  • Sebebi teşhis edilemeyen kansızlık.
  • Mide ameliyatı hikayesi.
  • Mide kanseri.

Gastroskopi Kimlere Yapılır?

Gastroskopi kimlere yapılır konusu önemlidir. Genel tetkikler yapılmak amacı ile uygulanan gastroskopi işlemi mide ekşimesi, yutma güçlüğü, mide kanaması, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilere uygulanır. Ayrıca uzun süre tedavi edilemeyen kabızlık sorunu yaşayan kişilere de gastroskopi yapılmaktadır.

Gastroskopi Zor Mu, Ne Kadar Sürer?

Üst sindirim sistemindeki organların görüntülendiği gastroskopi işlemi özel durumlar dışında ortalama olarak 10 dakika sürmektedir. İşlem öncesi hastaya uyuşturucu sprey sıkıldığı için herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmemektedir. Bu nedenle gastroskopi işleminin kişiye herhangi bir zorluğu yoktur.

Gastroskopi Hangi Bölüme Girer?

Hastalar tarafından gastroskopi hangi bölüme girer merak edilmektedir. Mide ağrısı yaşayan ya da midesi ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşan kişilerin hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) ya da Gastroenteroloji bölümlerine başvurması gerekir. Gastroenteroloji bölümünde mide, yemek borusu, ince barsak, kalın barsak, makat bölgesi, safra kesesi ve karaciğer hastalıkları incelenir. Yani böbrekler haricinde karın içindeki organların incelenmesi gastroskopi sayesinde sağlanır.